Україна має амбіції 2021 року стати асоційованим членом «Horizon Europe», до кінця року ми подамо заявку, – Максим Стріха

30.01 22:23    
Україна планує стати асоційованим учасником нової рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Horizon Europe», що стартує 2021 року. Відповідна заявка буде подана МОН України до кінця цього року. Про це повідомив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха сьогодні, 30 січня 2019 року, під час фінальної конференції проекту RI-LINKS2UA: «Сприяння розвитку досліджень та інновацій в Україні – роль науки в розвитку українських інновацій».

«Нинішня рамкова програма, «Горизонт-2020», стартувала 2014 року та стала найбільшою в ЄС з фінансування науки та інновацій, її бюджет становить близько 80 млрд євро. 2015 року Україна стала асоційованим членом програми, що відкрило нам набагато більші можливості, ніж просто «третій країні» -учаснику. Це, наприклад, ширший доступ до фінансових інструментів, європейської наукової мережі, участь у розробці нових програм «Горизонту». Наші результати в програмі є досить високими, буквально вчора представники Єврокомісії визнали, що Україна добре інтегрована в «Горизонт-2020». Тож зараз я хочу офіційно повідомити, що ми подаватимемо заявку на асоційовану участь і в наступній програмі «Horizon Europe», розрахованій на 2021-2027 роки. Наразі її бюджет озвучується на рівні 100 млрд євро», – зазначив заступник Міністра.

Він нагадав, що станом на сьогодні до фінансування в «Горизонт-2020» прийнято 114 проектів від 145 українських учасників на суму 20,84 млн євро. 16 проектів координуються українськими організаціями. За співвідношенням поданих та прийнятих до фінансування проектів Україна має близько 10% «рейтингу успіху», при тому, що середній відсоток по всіх країнах коливається на рівні 12-14%.

Окремо Максим Стріха підкреслив, що Україна провела відкритий та демократичний відбір представників та експертів від України до Програмних комітетів «Горизонту-2020». Їх перелік був затверджений Урядом восени 2018 року, і зараз понад 40 українських представників долучилися до роботи в програмних комітетах.

Для підтримки участі українських проектів у «Горизонті-2020» також було здійснено низку важливих речей. Так, створено спільну комісію з питань координації виконання програми за участі МОН, інших ЦОВВів, НАН тощо, запущено національний портал, удосконалено правову базу.

«Одним з важливих інструментів допомоги стала мережа національних та регіональних контактних пунктів. Вони створені на базі університетів та наукових установ у різних містах України – Київ, Суми, Харків, Одеса, Львів, Ужгород тощо. Також важливо, що пункти розподілені відповідно до різних конкурсних напрямів програми. Наразі діє 39 національних пунктів та 5 регіональних. Усі консультації – абсолютно безкоштовні», – відзначила заступник начальника Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН, національний координатор «Горизонт-2020» Стелла Шаповал.

Вона також підкреслила, що значну підтримку надав проект RI-LINKS2UA: «Сприяння розвитку досліджень та інновацій в Україні – роль науки в розвитку українських інновацій». Він, насамперед, був спрямований на підвищення мобільності та поінформованості українських учасників про можливості програми. У межах проекту було проведено 35 різних заходів – інформаційні дні, тренінги, вебінари, літню школу для молодих науковців, а також надано понад 60 індивідуальних консультацій. До них долучалися європейські експерти.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення