У Мін’юсті презентували концепцію Наглядової ради Координаційного центру з надання правової допомоги

05.02 23:36    
Формування Наглядової ради Координаційного центру з надання правової допомоги забезпечить повну автономію та інституційну незалежність системи безоплатної правової допомоги (БПД). Про це сьогодні під час презентації концепції створення Наглядової ради повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Рік тому ми запевнили наших партнерів у готовності провести реформу системи БПД, надавши їй повну автономію та інституційну незалежність. Сьогодні ми презентуємо відповідну концепцію. Суть її полягає в тому, щоб через публічний конкурс забезпечити створення незалежної Наглядової ради, яка візьме на себе функції контролю й моніторингу діяльності Координаційного центру та його керівництва, надання незалежної оцінки роботи системи і надання пропозицій Міністерству юстиції і Уряду щодо бюджетування і подальшого розвитку системи БПД», - зазначив очільник Мін’юсту.

Він підкреслив, що у представленій моделі не передбачено участі Міністра юстиції чи його заступників у процесах роботи Наглядової ради.

«Саме в цьому й полягає інституційна незалежність. Наглядова рада надаватиме свою об’єктивну позицію щодо роботи системи БПД Мін’юсту. А Міністерство виконуватиме виключно функції формування політики і бюджетування даної системи», - наголосив Міністр юстиції.

Він зауважив, що задля реалізації концепції до Верховної Ради буде внесено низку законодавчих ініціатив. Однак ще до їх прийняття будуть ініційовані рішення Уряду, які дадуть можливість дати старт реалізації розробленої моделі реформування Координаційного центру.

«Я переконаний, що ми знайдемо політичну підтримку в Уряді й Парламенті. Дані новації забезпечать відповідність нашої системи безоплатної правової допомоги найкращим практикам і стандартам, які є у світі», - резюмував Павло Петренко.

Заступник Міністра юстиції Іванна Смачило зі свого боку зауважила, що Міністерство юстиції завжди намагається бути максимально прозорим у своїй роботі.

«Ми зацікавлені у постійній взаємодії з тими, кому не байдужа система БПД, щоб спільно працювати над підвищенням якості правової допомоги. Зараз ми виходимо на новий рівень прозорості й публічності. Я сподіваюся, що представлена концепція буде якнайшвидше реалізована, а членами Наглядової ради стануть авторитетні люди, які працюватимуть над підвищенням ефективності роботи системи», - сказала вона.

За словами голови Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, при розробці концепції створення Наглядової ради були враховані напрацювання міжнародної експертної групи. До неї за підтримки Уряду Канади та Офісу Ради Європи в Україні увійшли визнані в світі експерти з питань безоплатної правової допомоги.

«Діяльність Наглядової ради буде спрямована на те, щоб забезпечити рівний доступ до правосуддя, щоб громадяни могли реалізувати своє право на захист. Це сприятиме зростанню довіри до системи безоплатної правової допомоги», - зазначив він.

За його словами, конкурсна комісія з відбору членів Наглядової ради орієнтуватиметься в першу чергу на вимоги, які стосуються спеціалізації і компетенцій. Серед ключових – публічне управління та адміністрування, соціальна робота, поведінкові науки і право.

Він підкреслив, що строк повноважень кожного з 9 членів Наглядової ради становитиме 5 років. При цьому одна й та сама особа не матиме права бути членом ради більше 2 строків підряд.

«Серед повноважень органу нагляд за діяльністю системи безоплатної правової допомоги. Виключно з поданням Наглядової ради буде здійснюватися призначення і звільнення керівника Координаційного центру. Також Наглядова рада буде оцінювати діяльність керівника Координаційного центру, проводитиме ідентифікацію та оцінювання ризиків і надаватиме рекомендації щодо шляхів їх запобігання», - додав Олексій Бонюк.

Посол Канади в Україні Роман Ващук зі свого боку схвально оцінив такі кроки Міністерства юстиції. За його словами, дуже добре, що при формуванні української моделі розвитку системи БПД було враховано досвід багатьох зарубіжних країн у сфері контролю за діяльність подібних органів.

«Важливо вибудувати довіру до Наглядової ради. Ми й надалі готові допомагати й підтримувати ці процеси», - зауважив Роман Ващук.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення