Потрібно працювати над рівним доступом до можливостей у освіті та кар’єрі, – Наталія Бойко

10.03 23:31    
6 березня 2019 року відбувся круглий стіл «Жінки в енергетиці: виклики та можливості», організаторами якого виступили USAID Проект Енергетичної Безпеки та Жіночий енергетичний клуб України. У заході взяли участь відомі в Україні жінки – урядовці, народні депутати, представники міжнародних та неурядових організацій, які працюють у сфері формування державної енергетичної політики, підготовки та прийняття законодавчих актів з питань паливно-енергетичного комплексу та ядерної безпеки, беруть участь у реалізації проектів реформування енергетичних ринків в Україні та формують громадську думку стосовно проведення змін в енергетичній сфері.

У своєму виступі заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко наголосила, що: «Один з механізмів, який використовують цивілізовані країни світу для покращення гендерного балансу – квотування. І для України на цьому перехідному етапі дуже важливо застосовувати механізми, такі як квотування, для підтримки жінок і надання можливостей для професійного розвитку до найвищого рівня. Як показує більшість сучасних досліджень і якщо взяти за приклад наглядові ради, то ефективність диверсифікованих наглядових рад вища, оскільки жінки володіють відмінними специфічними навиками на відміну від чоловіків. Наприклад, жінки мають інше ставлення до оцінки ризиків і коли мова йде про диверсифіковані наглядові ради, то спеціалісти з різними особливостями доповнюють один одного і ефективність загальної роботи підвищується».

Актуальним є питання подолання стереотипів, підміни понять щодо потреб жінок та створення умов для роботи. «Важливо пояснювати, що таке рівний доступ до можливостей», - переконана Наталія Бойко.

Під час круглого столу учасники зробили огляд гендерних перспектив в енергетичному секторі, визначили виклики та можливості для жінок в контексті зайнятості в установах та на підприємствах енергетики. Оскільки енергетична галузь належить до тих сфер економіки, де представники сильної статі переважають у промисловому секторі, то в межах заходу значна увага була приділена таким актуальним темам, як жіноче лідерство в галузі енергетики, підтримка вразливих груп жінок та переваги зростання частки жінок в енергетичній сфері.

«В енергетиці на сьогодні працює багато жінок, які успішно себе реалізували на різних посадах. Водночас йдеться про те, на якому рівні жінкам вдається себе реалізувати». Також заступник Міністра відзначила позитивне ставлення до жіночого лідерства в апараті Міненерговугілля і підтримку Міністра Ігора Насалика у просуванні ініціатив, які спрямовані на створення додаткових можливостей для кар’єрної реалізації жінками.

Наталія Бойко зупинилася на питаннях, які спонукають до роздумів. Зокрема, це питання так званої «скляної стелі», коли йдеться про вищий рівень прийняття рішень, де 80-90% чоловіків, тоді як на нижчих рівнях переважають жінки. Тому цей гендерний аспект потребує вивчення, і в енергетичному секторі також.

Від Міненерговугілля участь у заході взяли заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко, генеральний директор Директорату енергетичних ринків Ольга Буславець та представники Управління міжнародного співробітництва.

Учасники «круглого столу» порушували питання прав жінок з інвалідністю в енергетичному секторі, проблем жінок на Сході країни, освіти жінок та залучення до технічних спеціальностей тощо. Висловили сподівання, що постійна увага до гендерних питань в Україні, зокрема в енергетичній галузі, сприятиме вирішенню поточних проблем та допоможе усунути перешкоди на шляху досягнення гендерної рівності.

Також під час заходу відбулося офіційне підписання Меморандуму про співробітництво між USAID Проектом Енергетичної Безпеки та Жіночим енергетичним клубом України.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:36
У Миколаєві ДБР встановлює обставини вибухів через які ...
Сьогодні 11:34
8 тис євро за незаконний перетин кордону - Львівські по ...
Сьогодні 10:48
У березні підприємці отримали 1 037 кредитів на 3,9 млр ...
Сьогодні 10:48
Стрілець: Німеччина – надійний партнер України
Сьогодні 10:02
СБУ затримала «крота» фсб, який коригував ракетні удари ...
Вчора 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
Вчора 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
Вчора 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
Вчора 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
Вчора 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення