У Держприкордонслужбі ведеться активна робота щодо вдосконалення охорони морських рубежів України

19.03 14:34    
В Адміністрації Держприкордонслужби проведено перше засідання робочої групи із впровадження норм Закону України «Про прилеглу зону України».

Цей закон встановлює статус та визначає правовий режим прилеглої зони України, а також порядок реалізації Україною в цій зоні своїх прав, як прибережної держави, відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, інших міжнародних договорів України, загальновизнаних норм і принципів міжнародного права, Конституції та законів України.

Участь у нараді взяли представники інших структур і відомств, у компетенції яких припинення правопорушень митного, фіскального (податкового), імміграційного (міграційного), санітарного законодавства України.

На зустрічі учасники обговорили проблемні питання, що не дозволяють повноцінно виконувати завдання із контролю за дотриманням законодавства України у її прилеглій зоні. Оскільки аналіз та оцінка ризиків останніх років ясно показують, що відключення суднами автоматичної ідентифікаційної системи (АІС) часто пов’язане зі спробами приховати маршрут переходу, зокрема, якщо були заходи у закриті порти ТОТУ, або провадження іншої протиправної діяльності із сподіванням на неможливість виявлення цього факту радіотехнічним спостереженням. Однак, згідно із Міжнародною конвенцією з охорони людського життя на морі, АІС є обов'язковою до використання для всіх суден, що здійснюють міжнародні та внутрішні рейси.

Отже, факт відключення АІС надає право Морській охороні на здійснення зупинки та огляду такого судна і, як наслідок, виявлення можливих правопорушень.

Так, за січень-лютий 2019 року корабельно-катерним складом Морської охорони під час несення служби з охорони державного кордону, контролю за дотриманням законодавства України в прилеглій зоні та захисту її інтересів у В(м)ЕЗ відстежено понад 100 суден. Виявлено 2 випадки відключення АІС, що стало підставою для зупинки та проведення огляду цих суден. Капітани суден, в обох випадках відключення АІС, пояснили це технічними несправностями і після усунення поломки у найкоротші терміни роботу систем відновили. Із завершенням огляду інших порушень виявлено не було. Але у випадку виявлення таких порушень, необхідна вичерпна нормативно-правова база, що визначатиме весь комплекс дій від оглядової групи Морської охорони до судового рішення про притягнення до відповідальності всіх, причетних до порушення осіб.

А впродовж тижня тактичною групою корабельно-катерного складу Морської охорони Держприкордонслужби відстежено та проконтрольовано понад 40 суден, проведено опитування тих, діяльність яких у прилеглій зоні за аналізом та оцінкою ризиків була підозрілою. На цей час порушень прикордонного законодавства та законодавства про прилеглу зону не виявлено. Але відстеження продовжується.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення