Як змінюється робота українських сімейних лікарів: про можливості і технології на конференції «Лікар ПМД: школа розвитку»

24.04 14:31    
Конференція «Лікар ПМД: школа розвитку» зібрала понад 200 сімейних лікарів з усієї України. Разом з українськими експертами та фахівцями із США, Литви, Нідерландів обговорили нові можливості і сучасні інструменти у роботі.

Головними темами конференції стали зміни в сімейній медицині, європейські стандарти роботи сімейних лікарів, нові інструменти в роботі, роль сервісу та практики, які допомагають підвищувати якість надання медичної допомоги.

За рік трансформації системи охорони здоров’я статус та роль сімейної медицини значно зросли. З одного боку, лікарям первинки нарешті вдалося завоювати довіру своїх пацієнтів: за рік свого лікаря обрали вже майже 27 млн українців і 70% тих, хто обрав, задоволені своїм вибором. З іншого боку, вперше за 25 років створені умови для підвищення заробітних плат сімейних лікарів - там де лікар має багато декларацій, є сучасний колективний договір та підтримка місцевої влади, заробітні плати сімейних лікарів уже зросли у 2-3 рази.

«Наша мета - сімейний лікар, який покриває 80% потреб пацієнтів, як у Європі. Ми переходимо на європейську модель, коли діагностикою та лікуванням керує сімейний лікар, терапевт чи педіатр. Лікар бачить всю картину і спрямовує пацієнта на діагностику або до вузькопрофільного спеціаліста. Сімейний лікар, терапевт та педіатр отримає результати діагностики в електронному вигляді. Якщо потрібно, запрошує пацієнта на візит та скеровує подальші дії. У європейській моделі, яку будуємо разом, пацієнт в центрі уваги», - розповів заступник Міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

На конференції презентували інструменти в роботі лікарів первинної ланки, зокрема, лікарі обговорили питання впровадження міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2, настанов від DUODECIM, медичних інформаційних систем тощо.

Водночас важливими нині є не лише професійні знання найвищого рівня і доступ до сучасних інструментів, але й наявність так званого емоційного інтелекту.

«Лікарі первинної медичної допомоги - це фахівці, до яких найперше звертаються пацієнти. Найважливіша наша робота - слухати, координувати, захищати, відстоювати інтереси і навчати своїх пацієнтів. Лікар повинен не лише бути компетентним у своїй професії, але співпереживати своєму пацієнту, зокрема думати про його почуття, бути щирим, демонструвати своє співчуття», - зауважив лікар-терапевт, радник з медичних питань клініки UNIVERSUM Джеф Крейн.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення