МТОТ і Посольство Швейцарії домовились про старт трьох нових проектів

24.05 22:44    
Сьогодні відбулася знакова подія в рамках співпраці Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України із Урядом Швейцарської Конфедерації – досягнуто домовленості та започатковано відразу три нових проекти.

Перший проект – в Україні буде започатковано цільову допомогу особам, які постраждали від мін та вибухонебезпечних залишків війни (ВЗВ). В рамках проекту буде забезпечено ефективну співпрацю, яка реалізовуватиметься на трьох рівнях. Перший рівень – національний та міжнародний, де будуть окреслені підходи до надання допомоги, проаналізовані найпоширеніші потреби постраждалого від мін та ВЗВ населення для подальшого планування цільових програм. Другий рівень – залучення громадського сектору – в проекті він буде представлений ГО «Проліска», яка буде безпосередньо взаємодіяти з постраждалими особами. І третій рівень – населення України, мешканці Донецької та Луганської областей, які постраждали від мін та вибухонебезпечних предметів, і які отримуватимуть допомогу. Постраждалі особи зможуть звернутись за компенсацією витрат на медичну допомогу, послугами психологічної реабілітації, допомогою з професійної перекваліфікації та іншими видами допомоги, що сприятимуть відновленню порушених функцій організму.

На жаль, на сьогодні в нашій державі немає цільової програми допомоги особам, які постраждали від мін, але зазначена ініціатива може стати хорошим стартом для інших партнерів, які готові допомагати в цьому напрямку. Наразі завдяки фінансовій підтримці Уряду Швейцарії, Міністерство разом з ГО «Проліска» має ресурси для того, щоб охопити населення, яке найбільш постраждало від мін та ВЗВ.

Другий проект – безкоштовна юридична допомога для внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО/ООС та членів громад, які зазнали негативного впливу внаслідок конфлікту. Для цього, на базі Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського буде забезпечена робота «юридичної клініки». В рамках домовленостей фахівці отримають відповідне обладнання, необхідні для роботи матеріали, а також буде проведене навчання з підвищення кваліфікації працівників, що в подальшому дозволить надавати консультації та юридичну допомогу більшій кількості громадян. Окрім того, до роботи клініки будуть залучені не тільки викладачі, а й найкращі студенти, для яких ця діяльність становитиме неоціненний досвід.

Третій проект – підтримка громад у подоланні ризиків виникнення конфліктів. МТОТ започаткувало цю діяльність з ОБСЄ на початку цього року. Тепер до неї приєднався ще один партнер – Уряд Швейцарської Конфедерації. Наразі додатково відібрано ще дві громади, які пройдуть через оцінку потенційних та існуючих конфліктів в цих громадах. За результатами проведеної оцінки кваліфікованими соціологами та медіаторами, буде розроблений детальний план з вирішення конфліктних ситуацій, і разом з місцевою громадою за методичної допомоги та координації МТОТ він буде реалізований. Глобальною метою цього напрямку діяльності Міністерства є охоплення якомога більшої кількості громад, що пройдуть через таку оцінку. Це необхідно для формування спроможних та стійких до конфліктів громад, які здатні самостійно оцінювати ризики, вирішувати конфлікти і ніколи не потрапляти під зовнішні та внутрішні дестабілізаційні впливи.

На сьогодні досягнуті домовленості закріплені у відповідних угодах про співпрацю між МТОТ та Урядом Швейцарської Конфедерації. Офіційний старт проектів відбудеться найближчим часом.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення