Завдяки роботі Проекту ЄС із вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів розроблено понад 100 законодавчих актів

13.09 23:26    
13 вересня 2019 року відбулася підсумкова конференція Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Проект, бюджет якого становив понад 6 млн євро, впроваджувався з березня 2014 р. по вересень 2019 р, і сьогодні офіційно завершив свою роботу.

У зв’язку з цим сьогодні відбулося 12-те засідання Наглядової ради Проекту ЄС, під час якої було схвалено підсумковий звіт про впровадження Проекту. Також підсумкам роботи була присвячена Конференція Проекту, у роботі якої взяли участь керівник сектору «Сільське господарство, безпечність харчових продуктів та земельна реформа» Представництва ЄС в Україні Бен Хелл, керівник Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» Тоні Віл, експерти Проекту, Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа та спеціалісти Служби, представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, Міністерства охорони здоров’я, Державної фіскальної служби, бізнес-спільноти, ЗМІ.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа подякував Проекту за роботу та досягнуті результати: «З початку діяльності Проекту фахівці Держпродспоживслужби та експерти Проекту провели колосальну роботу. Наші інспектори пройшли цілий ряд навчань, семінарів, конференцій з питань харчового законодавства як на центральному рівні, так і в регіонах, ми запровадили систему дистанційного навчання. Крім того, завдяки Проекту Держпродспоживслужба серйозно покращила своє програмне забезпечення, що дозволяє нам працювати за сучасними стандартами, і це формує достатньо оптимістичний погляд у майбутнє».

При цьому Володимир Лапа наголосив, що на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, завдяки, зокрема і роботі Проекту, було імплементовано близько половини вітчизняних нормативно-правових актів (загалом стратегія імплементації законодавства розрахована до 2022 року).

У свою чергу Керівник Проекту Тоні Віл зазначив, що Проект допомагав Україні реформувати систему безпечності харчових продуктів за європейським принципом «від лану – до столу».

«Завдяки новому підходу український споживач отримає можливість вживати безпечні продукти, український виробник – можливість виходу на європейський та світовий ринки, а держава Україна – виконати свої зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», ‒ підкреслив Тоні Віл.

Серед найважливіших результатів Проекту:

- Гармонізація українського харчового законодавства з європейським: розроблено 11 законопроектів (5 – вже прийнято) та 92 підзаконних акти (38 – вже прийнято).

Серед ухвалених законів: «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (2018 р.), «Про безпечність та гігієну кормів» (2017 р.), «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (2017 р.), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» (2014 р.), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» (2014 р.)

- Допомога бізнесу та Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів адаптуватися до вимог нового харчового законодавства: для спеціалістів Держпродспоживслужби з усіх регіонів країни проведено 4-річну комплексну навчальну програму, яка складалося як з теоретичних, так і з практичних курсів; для бізнесу – семінари в кожній області, вебінар та безкоштовний онлайн-курс.

- Підвищення кваліфікації працівників Держпродспоживслужби: придбано і налаштовано програмне забезпечення для системи дистанційного навчання; проведено тренінги з практичного використання системи; розроблено внутрішні правила навчання, план та навчальні матеріали для курсів дистанційного навчання.

- Освіта майбутніх фахівців: проведено серію лекцій у профільних навчальних закладах; розроблено пропозиції для модернізації навчальних програм; підготовлено та видано навчально-методичний посібник.

- ЄС передав Держпродспоживслужбі сучасне лабораторне та ІТ-обладнання, а також програмне забезпечення на суму понад 2,5 млн. євро.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:58
Николаевская область: на территории коммунального предп ...
Сьогодні 12:58
Ивано-Франковская область: спасатели оказали помощь тра ...
Сьогодні 12:19
В Киеве работник СТО похитил «Шевроле»
Сьогодні 12:09
Столичные полицейские задержали злоумышленника, который ...
Сьогодні 12:08
В Киеве полицейские разоблачили мужчину с наркотиками
Сьогодні 11:20
Дніпровські аудитори протягом січня - серпня 2019 року ...
Сьогодні 11:16
Аудитори виявили фінансових порушень на суму 1,1 млн гр ...
Сьогодні 11:12
На одній з ділянок Держприкордонслужба продовжить апроб ...
Сьогодні 11:08
Кіровоградська область: за добу, що минула виникло 5 по ...
Сьогодні 11:04
Хмельницькі рятувальники ліквідували наслідки ДТП, у як ...
Вчора 15:35
У Житомирі на Малікова впав банер - травмовано чотирьох ...
19 вересня 10:14
В Управлінні захисту економіки в Житомирський області - ...
18 вересня 18:38
У Житомирі - ДТП за участі службового автомобіля поліці ...
18 вересня 15:45
Інформація про загрозу теракту у Житомирі не підтвердил ...
18 вересня 13:21
У Житомирі поліція перевіряє повідомлення про можливе з ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення