Премія імені Максима Рильського як засіб інтегрування української літератури у світовий літературний простір, - Держкомтелерадіо

01.10 23:19    
Про нову номінацію Премії Кабінету Міністрів України імені Максима Рильського, якою відзначатимуть перекладачів творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу, йшлося на прес-конференції в Укрінформі 1 жовтня.

Як зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, Премія імені М. Рильського була заснована 1972 року і відновлена 2013 року за ініціативи Держкомтелерадіо, благодійної організації «Фонд Максима Рильського «Троянди й виноград», Українського фонду культури та НСПУ. З 2013 року вона присуджувалася щороку лише в одній номінації за переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів. Хоча Положенням про Премію передбачалося й відзначення за переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу. Але, як правило, лауреатами Премії ставали перекладачі творів зарубіжних авторів українською мовою.

Починаючи з 2019 року, відповідно до постанови, ухваленої Урядом, Премія присуджуватиметься у двох номінаціях: до нині діючої номінації додалася відзнака «за переклад творів українських класиків та сучасних авторів мовами народів світу». Розмір Премії за кожною з номінацій становить 20 тис. гривень.

«Безперечно, нова номінація сприятиме популяризації української літератури у світі, її інтегруванню у світовий літературний простір, - зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. - Здобутки вітчизняних літераторів стануть більш доступними зарубіжному читачеві, нададуть можливість глибше пізнати Україну, духовний світ нашого народу. Знаменно, що Премія отримала оновлення напередодні 125-річчя від народження нашого класика, яке виповнюється 19-го березня 2020 року. Це гідна відзнака пам’яті Максима Рильського».

Учасники прес-конференції – лауреати Премії імені Максима Рильського різних років Максим Стріха, Сергій Борщевський, члени комітету з присудження премії – директор благодійної організації «Фонд Максима Рильського «Троянди й виноград» Максим Рильський, академік Микола Жулинський, голова НСЖУ Михайло Сидоржевський говорили про заходи, які мають підвищити престиж перекладацької літературної праці та про популяризацію премії імені Максима Рильського у світі. Для цього, зазначали учасники дискусії, слід внести зміни у Положення про премію, які дозволять відзначати нею також громадян інших держав.

Нагадаємо, що починаючи з 1972 року, від заснування Премії, її лауреатами стали відомі українські письменники, класики перекладацької літератури Борис Тен, Дмитро Павличко, Андрій Содомора, Рауль Чілачава, Микола Лукаш, Григорій Кочур, Ростислав Доценко, Ігор Качуровський, Роман Лубківський, Сергій Борщевський та інші.

Після відновлення Премії імені М. Рильського в 2013 році до списку нагороджених додалися Роман Гамада, Максим Стріха, Іван Рябчій, Василь Степаненко, Ніна Баликова, Юлія Джугастрянська.

На здобуття Премії висуваються нові оригінальні твори, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше ніж за півроку до їх висунення на здобуття Премії. Заявка на участь у конкурсі подається до Держкомтелерадіо до 1 листопада 2019 року.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:38
СБУ затримала агента рф, який хотів скоригувати ракетни ...
Вчора 23:54
У Хмільницькому районі чоловік ножем поранив знайомого ...
Вчора 23:46
Псевдопосадовиці з Генічеська повідомлено про підозру у ...
Вчора 23:27
За крадіжку та наругу над могилою полеглого захисника ф ...
Вчора 23:25
Понад 64 тис грн втратив прикарпатець перейшовши за фіш ...
Вчора 23:56
Свириденко: Витрачати державні кошти на товари внутрішн ...
Вчора 23:45
Кубраков: Розширюємо міжнародне партнерство для забезпе ...
Вчора 23:43
Карандєєв: Успіх стратегічних комунікацій – ключове для ...
Вчора 23:42
На Вінниччині молодик викрав з банківської карти знайом ...
Вчора 23:41
На Буковині прокуратура зобов’язала комунальну установу ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення