На вимогу Генеральної прокуратури України забезпечено гуманне ставлення до ув’язнених неповнолітніх

05.11 13:48    
Проведені органами прокуратури перевірки свідчать про наявність порушень прав ув’язнених неповнолітніх на гуманне ставлення, повагу до гідності, негайний доступ до медичної допомоги.

Так, Генеральною прокуратурою України встановлено, що в Одеському слідчому ізоляторі ув’язнених не забезпечено своєчасною, належною та кваліфікованою медичною допомогою.

Наприклад, неповнолітній Б., більше ніж два тижні страждав на гострий біль, проте лікарями не обстежувався. Також тривалий час не призначалось лікування Р., госпіталізованому до медичної частини слідчого ізолятора з тілесними ушкодженнями. Формально здійснювався обов’язковий щоденний огляд ув’язнених тощо.

За вказівками Генеральної прокуратури України зазначені порушення усунуто, неповнолітні ув’язнені отримали кваліфіковану медичну допомогу. Крім того, притягнуто до дисциплінарної відповідальності службову особу філії Центру охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України в Одеській області, яка не забезпечила її своєчасне надання.

На подібні та інші факти негуманного ставлення, неналежні умови тримання взятих під варту неповнолітніх неодноразово реагувала й прокуратура Одеської області. Зокрема, лише упродовж 2019 року керівникам Одеського та Ізмаїльського слідчих ізоляторів внесено 11 документів реагування, скасовано 3 незаконні постанови, за якими ув’язнених підлітків незаконно притягнуто до дисциплінарної відповідальності, ініційовано стягнення щодо 6 винних службових осіб установ попереднього ув’язнення, які допустили ці порушення.

Усього ювенальні прокурори з метою захисту прав неповнолітніх у слідчих ізоляторах, виховних колоніях, інших спеціальних установах розпочали 26 кримінальних проваджень, внесли близько 500 вказівок, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 180 винних службових осіб.

Слід зазначити, що затримання та тримання під вартою неповнолітніх застосовуються у виключних випадках - лише у разі, якщо вони підозрюються у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, за умови, що застосування до них іншого запобіжного заходу неможливо. Наразі в установах попереднього ув’язнення утримується 120 таких підлітків.

Позбавлення волі не обмежує права цих осіб на гуманне ставлення, повагу до гідності, негайний доступ до медичної допомоги тощо.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:59
ДБР повідомило про підозру у незаконному збагаченні пра ...
Сьогодні 12:46
СБУ повідомила про підозру російським гауляйтерам Запор ...
Сьогодні 10:43
Київські митники вилучили з посилки три археологічні ар ...
Сьогодні 10:37
СБУ затримала у Харкові коригувальника, який хотів наве ...
Сьогодні 10:32
Дети Луковской общины тренируются в активном парке
Сьогодні 00:05
Держспецзв'язку: росіяни пошкодили телевізійну вежу у ...
Сьогодні 00:03
Країни «великої сімки» долучаться до відновлення та мод ...
Вчора 23:59
Прикордонники затримали на під’їзді до кордону з Румуні ...
Вчора 23:57
Драганчук: В умовах війни Україна досягла значного прог ...
Вчора 23:55
Галущенко на засіданні Координаційної групи G7+: Маємо ...
Сьогодні 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення