ВРП порушила питання щодо компенсації виплат суддівської винагороди на виконання Рішення КСУ

18.09 11:28    
До Вищої ради правосуддя надходять звернення судів щодо необхідності виконання Рішення Конституційного Суду України від 28 серпня 2020 року № 10-р/2020. Як повідомлялось, воно було ухвалене у справі за конституційним поданням Верховного Суду щодо відповідності Конституції України:

окремих положень постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів»;
положень частин першої, третьої статті 29 Закону України № 294-ІХ «Про Державний бюджет України на 2020 рік»;
абзацу дев’ятого пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».
Зокрема, оспорювалися законодавчі норми, згідно з якими, починаючи з квітня 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, установлено обмеження заробітної плати працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування).

Конституційний Суд України визнав неконституційними окремі положення зазначеної постанови та законів, вказавши на те, що обмеження відповідних виплат є допустимим за умов воєнного або надзвичайного стану. При цьому, на думку КСУ, подібні обмеження мають запроваджуватися пропорційно, із встановленням чітких часових строків та в жорсткій відповідності до Конституції та законів України. Таке обмеження може застосовуватися й до суддів, однак після закінчення терміну його дії втрачені у зв’язку з цим кошти необхідно компенсувати відповідними виплатами, оскільки суддівська винагорода є складовим елементом статусу судді, визначеного Конституцією України.

Оскільки положення Закону № 294-ІХ, Закону № 553-ІХ визнані неконституційними, вони втрачають чинність з дня ухвалення Рішення Конституційного Суду, і з 28 серпня 2020 року обмеження щодо виплати суддівської винагороди не можуть застосовуватись.

Вища рада правосуддя звернулася до головних розпорядників коштів Державного бюджету України щодо фінансового забезпечення діяльності судів (Державної судової адміністрації України, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду), а також до Ради суддів України та Національної школи суддів України із проханням повідомити позицію щодо забезпечення виконання Рішення Конституційного Суду України від 28 серпня 2020 року № 10-р/2020 в частині виплати суддям компенсації за час обмеження виплат суддівської винагороди.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення