В Офісі Генпрокурора обговорили реформу пенітенціарної системи та усунення порушень у місцях несвободи

19.06 12:36    
У п’ятницю, 18 червня 2021 року, під головуванням Генерального прокурора Ірини Венедіктової відбулася робоча зустріч з питань усунення системних порушень у місцях несвободи.

Участь у заході взяли заступник Генерального прокурора Олексій Симоненко, керівники підрозділів Офісу Генерального прокурора, Голова Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, Голова Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець, Голова Комітету ВРУ з питань правової політики Андрій Костін, заступник Міністра юстиції України Олена Висоцька, начальник Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Сергій Гречанюк, Голова Європейського комітету проти тортур Микола Гнатовський та виконавчий директор ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини» Олександр Павліченко.

Під час зустрічі було обговорено реформування пенітенціарної сфери, стан додержання та необхідність забезпечення належних умов тримання ув’язнених та засуджених в установах Державної кримінально-виконавчої служби України, а також шляхи усунення системних порушень прав людей в них.

«Про жахливу ситуацію в українських в’язницях та нелюдські умови утримання в них, неможливість забезпечення в’язнів найелементарнішими для людини речами, говорять не лише вітчизняні правозахисники, а й поважні європейські інституції. Результати прокурорського нагляду ледь не щодня засвідчують системні порушення прав людини в установах ДКВС. Як наслідок, маємо стрімке збільшення кількості скарг до Європейського суду з прав людини. На сьогодні Україна входить у трійку антилідерів за кількістю скарг до ЄСПЛ на умови тримання у в’язницях - на розгляді там наразі перебувають понад 60 тисяч справ, із них понад 16% – проти України», - наголосила Ірина Венедіктова.

Вона акцентувала на необхідності системних і комплексних змін в пенітенціарній системі. Нагально потрібно вирішувати проблеми переповненості установ виконання покарань, їх аварійності, а подекуди і епідеміологічні загрози, які вони несуть.

Наразі в місцях несвободи спостерігається висока смертність через погану якість надання медичних послуг в’язням та навіть повну відсутність медичного забезпечення. Давно назріла потреба реформування спеціалізованих закладів охорони здоров’я, зокрема доцільність передачі функції пенітенціарної медицини від Міністерства юстиції України до Міністерства охорони здоров’я України.

Представники парламентського корпусу, в свою чергу, поінформували про законотворчу роботу та напрацювання пропозицій щодо реформування пенітенціарної системи, змін до кримінально-процесуального законодавства, зокрема, для пришвидшення слідства та судового розгляду справ.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення