Олександр Кубраков: Залучаємо інвестиції в портову інфраструктуру завдяки зниженню дивідендів та концесійним проектам

01.08 19:32    
Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков розповів про плани розвитку портового господарства України. Це відбулось на засіданні Національної ради реформ під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

«У найближчі 5 років на оновлення українських портів необхідно близько 17 млрд грн капітальних інвестицій. Йдеться про стратегічну інфраструктуру, розвиток якої є відповідальністю держави.

У той час коли портова інфраструктура країн ЄС та інших наших сусідів дотується державою, ми роками не тільки не підтримували, але й забирали у держбюджет кошти, які мали б спрямовуватися на підтримку та розвиток інфраструктури. Внаслідок цього – ступінь зношеності портової інфраструктури досягнув рекордних 80%.

Тому ми ініціювали зміну дивідендної політики – зниження виплат від АМПУ та держстивідорів в держбюджет до рівня 30%, зараз – це 80% від прибутку після сплати всіх податків.

Такі зміни дозволять більше ніж на половину покрити потребу в капітальних інвестиціях, що дасть поштовх для розвитку міжнародної торгівлі та економіки в цілому. Також ми використовуємо різні сценарії взаємодії з інвесторами, найбільш пріоритетним з яких є концесія», – розповів Олександр Кубраков.

Яких змін потребує галузь?

1. До кінця року буде завершена передача в концесію ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» та ДП «Херсонський морський торговий порт». Наразі реалізація концесійної угоди ускладнена бюрократичними процедурами. Необхідно імплементувати міжнародний досвід, щоб спростити процес передачі об'єктів концесії інвестору.

2. Спільно з Офісом простих рішень триває робота з розробки комплексних дозволів на будівництво об'єктів портової інфраструктури та їх обслуговування. Це стане додатковим стимулом для виходу на українських ринок інвесторів.

3. Необхідні зміни також в орендне законодавство. Йдеться про подовження термінів оренди для наявних портових операторів, з метою додаткового інвестування. Зокрема, через недосконалість законодавства відомо про недоотримання близько 100 млн доларів інвестицій в портову галузь.

4. Впроваджується системний підхід – завдяки паралельному розвитку як портової, так і припортової інфраструктури державних стивідорів, зокрема залізничної та автомобільної:

До кінця цього року буде проведена низка заходів з модернізації ДП «Морський торговельний порт «Южний», одночасно з завершенням укладання та електрифікації залізничних колій дільниці Чорноморська – Берегова. Це значно збільшить пропускну спроможність держстивідора.

Триває будівництво 5,3 км автодороги, що з’єднає М-28 Одеса – Южний з Одеським морським портом. Маршрут стане безкоштовною альтернативним до наявного, що проходить через територію приватної компанії.

Також реалізуються проекти розвитку портової та залізничної інфраструктури в портах Чорноморськ, Миколаїв, Маріуполь.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:50
У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консуль ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення