Делегації України та Королівства Нідерландів 26 січня зустрінуться з представниками РФ у Європейському суді

19.01 23:53    
26 січня 2022 року делегації України та Королівства Нідерландів зустрінуться з представниками РФ у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі (Французька Республіка) на слуханнях щодо прийнятності міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії» (за заявами № 8019/16, 43800/14 та 28525/20). Неофіційно її називають «справою щодо Донбасу», і стосується вона порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Мета української сторони – притягнути РФ до відповідальності за масові порушення прав людини на Сході нашої держави та зупинити ці порушення, наскільки це можливо. До того ж, рішення ЄСПЛ у цій справі матиме не лише юридичні наслідки для Росії.

«Воно може бути використане для дипломатичного тиску на країну-агресора, для запровадження додаткових санкцій різного рівня. Воно дасть Україні потужну зброю для подальших переговорів із нашими міжнародними партнерами, а також для доведення відповідальності РФ щодо порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях України і, як наслідок, виплати агресором відшкодування тим, чиї права були порушені. Причому йдеться про відшкодування як у межах міждержавної заяви, так і в межах численних індивідуальних заяв щодо подій на Донбасі», – зауважила заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць в публікації на сайті видання «Європейська правда».

Етап визначення прийнятності справи є важливим, адже після цього Європейський суд зможе перейти до розгляду по суті заяв щодо злочинів Росії проти прав людини на сході України та заяви Королівства Нідерланди щодо збиття у липні 2014 року пасажирського літака компанії Malaysia Airlines MH17 та загибелі 298 осіб.

Українська сторона подала до ЄСПЛ тисячі сторінок і величезні обсяги відео-, аудіо- та інших доказів, які спростовують та розбивають вщент твердження російської пропаганди. За словами Валерії Коломієць, Україна цілком готова відстоювати свою позицію.

«Ми будемо доводити існування так званої «адміністративної практики» Російської Федерації щодо порушень Конвенції з прав людини та Протоколів до неї протягом усього періоду окупації частини території Донецької та Луганської областей починаючи з квітня 2014 року. Україна представить факти на підтвердження того, що Російська Федерація була безпосередньо залучена до окупації цієї території нашої держави та до порушень прав людини на ній. Ми представимо докази здійснення Російською Федерацією фактичного контролю (або, мовою Ради Європи, «ефективного контролю») на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей починаючи з квітня 2014 року. Понад те, ми доведемо, що окупація частини Донбасу має прямий зв’язок з окупацією Росією Кримського півострова», – наголосила заступник Міністра юстиції.

Після проведення усних слухань ЄСПЛ визнає справу прийнятною та перейде до розгляду скарги України по суті.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:32
На Кіровоградщині за матеріалами ДБР судитимуть експода ...
Сьогодні 10:42
В Сумській області оперативно ліквідувавши пожежу, вогн ...
Сьогодні 10:41
У Києві під час пожежі у квартирі загинула людина, трьо ...
Сьогодні 10:40
Хмельницькі рятувальники ліквідували наслідки смертельн ...
Сьогодні 10:12
На Закарпатті завадили незаконному переміщенню підакциз ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
Сьогодні 11:00
У Житомирі «бізнесвумен» продавала елітні автівки, ввез ...
Сьогодні 10:35
У Житомирі в чоловіка поцупили автомобіль
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення