Відбулося перше засідання оновленого складу Музейної ради при Міністерстві культури України

05.04 18:18    
За участі Міністра культури України Євгена Нищука відбулося перше засідання оновленого складу Музейної ради при Мінкультури. Нагадаємо, що Музейна рада попереднього скликання при Мінкультури припинила свою діяльність в травні 2016 року.
Відкриваючи засідання, Міністр культури Євген Нищук відзначив важливість відновлення діяльності Музейної ради та оновлення підходів до формування її складу з урахуванням регіональної різноманітності та представництва музеїв – національних, державних, комунальних, створених при підприємствах, в установах , організаціях і навчальних закладів усіх форм власності, у тому числі приватної форми власності, заповідників, галерей, громадських об’єднань, аналітичних та науково-методичних центрів відповідного фахового спрямування.
«Я сподіваюся, що це буде одна з найпродуктивніших та найдієвіших Музейних рад, зокрема я сподіваюся на вашу ефективну співпрацю з Міністерством, яка дасть позитивний результат для функціонування музейної галузі країни. Сьогодні ми маємо обговорити деталі впроваджених нововведень та нову організацію діяльності Музейної ради. Є багато практичних питань, які ми маємо вирішити в найближчий час. Я абсолютно готовий дослухатися до вас, адже існують певні напрямки в роботі, де неможливо обійтись без фахових порад. Тож я готовий та відкритий для практичного діалогу», - сказав Євген Нищук.
Також Міністр культури розповів, що за період паузи в роботі Ради Мінкультури розробило нове Положення про Музейну раду, де закладено нові принципи обрання членів до її складу.
«Можна багато говорити про розвиток музейної справи, про зміни, але коли ми не маємо інформації про частину державного музейного фонду - дуже важко розвивати музейну справу без належної бази. Коли держава не має комплексного розуміння того, що ж з саме вона має захищати. Зокрема, секретар Музейної ради обирається з членів Музейної ради, задля кращої комунікації між ними», - додав Євген Нищук.
Колишній голова Музейної ради, громадський діяч у галузі музейної справи, голова правління ГО «Український центр розвитку музейної справи» Владислав Піоро під час свого виступу зазначив, що дійсно, були періоди, коли Міністерство культури та Музейна рада один одному були не потрібні, зокрема попередній склад ради витрачав багато сил на боротьбу з Мінкультури, задля того, щоб довести, що дієва комунікація потрібна.
«Комунікація дійсно потрібна, і я надзвичайно радий, що керівництво Міністерства готове нас слухати. Проте хочу застерегти, що разом з цим на Музейну раду лягає величезна відповідальність готувати не просто емоційні заяви та розмірковування, а проекти важливих рішень. З досвіду голови Музейної ради хотів би запевнити всіх, що будь-яка пропозиція подана до плану роботи має бути в з проектами рішень, задля плідної співпраці», - сказав Владислав Піоро.
Під час засідання Музейної ради розглядалася низка організаційних питань щодо її функціонування, а саме: обрання голови, заступника голови та секретаря Ради. Так, за рішенням членів Музейної ради, Головою оновленого складу Ради обрано - Василя Рожка, заступника голови Львівської обласної організації «Тустань»; заступником Голови - Леся Гасиджак, перший заступник генерального директора Національного музею «Меморіал жертв Голодомору», начальник інформаційно-аналітичного відділу ГО «Український центр розвитку музейної справи»; секретарем – Юлія Зіновіїва, учений секретар Національного художнього музею України.
Новообраний голова Музейної ради Василь Рожко, висловив сподівання , що Музейна рада працюватиме за принципами прозорості, чіткості, з налагодженою комунікацією та налаштованою на ефективну співпрацю.
«Новий склад музейної ради заряджений конструктивом та позитивом. Я сподіваюсь, що наша позиція буде формуватися на цьому позитиві. Також я вважаю за потрібне - наші професійні судження артикулювати і транслювати зовні, задля музейників, які слідкують за тим, що робить Мінкультури», - сказав Василь Рожко.
Під час засідання Музейної ради також були підняті актуальні питання розвитку музейної справи, зокрема питання правового врегулювання діяльності музеїв, створення Інституту Музею, нового Положення про Музейну раду та покращення комунікації між Мінкультури та членами Музейної ради.
Музейна рада є постійно діючим консультативно-дорадчим органом при Міністерстві культури України, утвореним з метою визначення пріоритетних напрямів формування та реалізації національної музейної політики. Основними завданнями Ради є сприяння у забезпеченні комунікації Мінкультури з представниками професійної громадськості; моніторинг ефективності чинного законодавства щодо музейної справи та суміжних питань; надання Мінкультури рекомендацій та пропозицій щодо формування та реалізації державної політики у сфері музейної справи. Членами Музейної ради при Мінкультури нового скликання є 17 фахівців музейної справи України

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення