На Житомирщині викрито понад півтисячі гектар землі, які перебувають у незаконному обігу

На Житомирщині викрито понад півтисячі гектар землі, які перебувають у незаконному обігу

22.05 09:33    
Як повідомили Інтернет-порталу Рупор Житомира
в відділу по зв’язкам з громадськістю УМВС України в Житомирській області, понад півтисячі гектар землі на Житомирщині перебуває у незаконному обігу


Сфера земельних відносин, на жаль, уже традиційно є однією з найбільш криміналізованих. Майже в усіх випадках об’єктивними підставами для цього є вдале географічне розташування земельних ділянок та сильне бажання окремих ділків отримати їх, по можливості, з найменшими затратами, не особливо зважаючи на сумнівний характер подібних угод.

Якщо аналізувати офіційну статистку, оприлюднену Міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком на засіданні РНБОУ у квітні цього року, то кількість гектарів землі, що перебувала у незаконному обігу з 2005 року до 2008 зросла з 22,6 до 36,9 тисяч, а за 3 місяці 2009 уже склала 10 тисяч гектар.

На Житомирщині лише упродовж цього року за викритими злочинами у цій сфері встановлено понад півтисячі гектар землі, законність угод щодо яких викликає серйозні сумніви. Наразі з незаконного обігу уже вилучено більше 100 гектар землі.

Протиправні діяння у сфері землевикористання нерозривно пов’язані із службовими зловживаннями, корупцією та хабарництвом. Якщо одні хочуть отримати у власність конкретні земельні ділянки, то інші намагаються заробити на їх законному (а найчастіше, не зовсім) бажанні.

Як прокоментував ситуацію начальник управління по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області Ігор Савченко, упродовж 4 місяців працівники підрозділу викрили 22 злочини у сфері земельних відносин, серед яких 2 факти хабарництва на суму відповідно 140 та 50 тис. грн. та 19 злочинів з ознаками кримінальної корупції. Фігурантами цих справ є службові особи Черняхівської райдержадміністрації та Держкомзему, відділу земельних ресурсів, сільських рад Житомирського, Коростишівського, Андрушівського, Черняхівського та Брусилівського районів області.

Так, за матеріалами служби та прокуратури Житомирської області порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України. Посадові особи райдержадміністрації виготовили ряд завідомо неправдивих документів на підставних осіб, після чого отримали дозвіл на розроблення проектів землеустрою та передачу земельних ділянок у приватну власність. Загальна сума збитків, заподіяних у результаті їх діяльності територіальній громаді одного з сіл району, склала близько 1 млн. 308 тис. грн.

Унаслідок незаконних дій службових осіб Кам’янської сільської ради було відчужено 16,2 га земель державної власності, комерційна вартість яких складає близько 4 млн. грн. Службовці підробили рішення виконавчого комітету вказаної ради про надання безкоштовно у приватну власність працівникам ВАТ "Житомирський комбінат силікатних виробів" земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. За матеріалами перевірки служби та Житомирської міжрайонної природоохоронної прокуратури також порушено кримінальну справу.

Загалом сума заподіяної шкоди за порушеними на даний час кримінальними справами становить близько 7,5 млн. грн.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення