Як житомирські підприємливі ділки спекулювали Інтернетом

Як житомирські підприємливі ділки спекулювали Інтернетом

09.10 08:27    
У Житомирі оперативники підрозділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в області викрили двох жителів району, які організували несанкціоноване втручання в комп’ютерну телекомунікаційну мережу одного з відомих провайдерів. Компанія зазнала матеріальних збитків на загальну суму понад 70 тисяч гривень.

Про те, що вони користуються «лівими» інтернет-послугами, потенційні клієнти, звісно, навіть і не здогадувалися. Адже агенти, що запропонували їм активувати доступ до всесвітньої мережі, запевняли про якість та стабільність послуг. Словом, професіоналізм жодних сумнівів ні в кого не викликав.

Та й пропоновані умови підключення до всесвітньої мережі були прийнятними, зважаючи на відсутність конкурентів та враховуючи відносну віддаленість від міста. За установлення необхідного обладнання та власне підключення до Інтернету агенти просили 1000 гривень та по 100 гривень абонентської плати щомісяця.

Як розповів керівник підрозділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Житомирській області Євген Ходаківський, об’єктом для втілення у життя несанкціонованого втручання в телекомунікаційну мережу компанії ділки вибрали багатоповерховий будинок на околиці міста Житомира. На даху висотки було встановлено несертифіковане мережеве обладнання, що підключалося до розподільної шафи провайдера. А в одному з найближчих сіл Житомирського району на трубі місцевої шкільної котельні було встановлено аналогічне несертифіковане радіовипромінювальне мережеве обладнання. А далі за допомогою бездротової технології «агенти» активували доступ до інтернет-мережі 75 місцевим жителям.

Слід зазначити, що встановлене устаткування шкодило здоров’ю мешканців багатоповерхового будинку, адже жодних дозволів на його використання не було.

Проте дуже скоро ці махінації були викриті правоохоронцями та визнані фактом несанкціонованого втручання в комп’ютерну телекомунікаційну мережу (ст. 361 Кримінального кодексу України). За даним фактом було відкрито кримінальне провадження, в рамках якого було встановлено двоє жителів Житомирського району, причетних до скоєння цих протиправних дій.

Виявилося, що один з чоловіків раніше працював у компанії одного з відомих провайдерів. Цим і пояснювалося бездоганне володіння усією необхідною інформацією про внутрішню будову та розташування мереж. Проте невдовзі він був звільнений за підозрою у крадіжках обладнання, за що притягувався й до кримінальної відповідальності.

Під час розслідування кримінального провадження з’ясувалося, що чоловік завчасно підготував собі базу для подальшого спекулювання Інтернетом. Для цього він відмовив одному з клієнтів у підключенні до всесвітньої мережі, мотивувавши технічними причинами. Натомість провів деякі махінації з відповідними договорами від імені замовника та фактично залишив собі номер, а заразом і право підключати через нього інших клієнтів.

Сам справно вносив щомісячну абонентську плату за користування Інтернетом однієї особи в той час, коли послугами всесвітньої мережі вже користувалися декілька десятків абонентів.

Ділки розцінювали шанси правоохоронців довести їхню провину як досить мізерні, а тому, поки слідство збирало необхідні у справі докази, їм вдалося аналогічним способом заробити ще на 140 жителях того ж населеного пункту.

Та сподівання ділків не підтвердилися. Невдовзі їм вже за двома фактами несанкціонованого втручання в комп’ютерну мережу було офіційно оголошено про підозру.

На даний час досудове розслідування кримінального провадження закінчено, а його матеріали передані на розгляд районного суду. Слід зазначити, інкримінована підозрюваним стаття Карного кодексу за вчинення подібних дій передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі строком до шести років та з конфіскацією обладнання, що використовувалося для втручання у комп’ютерну мережу.

Ольга Номерчук,
СЗГ УМВС України
в Житомирській області

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення