Увага! На Житомирщині промишляють шахраї

11.01 23:01    
Одразу двоє жителів Житомирщини в один день звернулися до міліції із заявами про те, що віддали пройдисвітам свої заощадження за уявний порятунок близьких людей. Нині правоохоронці встановлюють осіб, причетних до вчинення шахрайств.

Мобільний телефон 64-річного житомирянина тривожно задзвенів глухої ночі. Відповівши на дзвінок, пенсіонер почув голос незнайомця, який сповістив його про те, що його син затриманий за скоєння злочину. Проте звільнити сина від кримінальної відповідальності, мовляв, у батькових силах. Для цього слід негайно перерахувати названу незнайомцем суму на банківську картку.

Тож лише згодом, віддавши 2 тисячі доларів США на названий рахунок, пенсіонер зателефонував синові. А той здивовано повідомив ошелешеному батькові, що нічого подібного з ним не сталося, він удома відпочиває. Відтак наступним абонентом пенсіонера став міськвідділ міліції, куди він поскаржився на пройдисвітів.

Того ж дня за дзвінком невідомого на лікування уявної потерпілої у ДТП особи 58-річна жителька Новоград-Волинського району перерахувала 5 тисяч гривень. Згодом жінка бідкалась правоохоронцям, що не могла вчинити інакше, адже чоловік, який їй зателефонував, повідомив про причетність до травмування людини її власного сина.

Нині в рамках відкритих за фактами шахрайств (ст.190 Кримінального кодексу України) кримінальних проваджень правоохоронці встановлюють осіб пройдисвітів.

Разом з тим міліція наполегливо просить громадян бути обережними і не довіряти незнайомцям, що вимагають у них гроші, телефонуючи на мобільні.

Щоб не постраждати від «мобільних аферистів», ким би вони не були, правоохоронці радять, у першу чергу, що називається, «включити мізки». Звісно, за ситуації, коли до тебе дзвонить рідна людина і повідомляє про біду, вкрай важко залишатися холоднокровним. Якщо вже таке з вами сталося:

1. Після заяви нібито вашої близької людини про те, що сталося нещастя, скажіть, що зараз передзвоните йому самі. Як правило, дзвінки від шахраїв надходять із прихованого номера, тому постарайтеся набрати номер телефону саме тієї людини, яка вам дзвонить або комусь з тих, хто знаходиться у її оточенні - дружині, чоловікові, друзям або знайомим. Словом, перевірте, чи дійсно той, хто дзвонить, є тим, за кого себе видає.

2. Якщо вам дзвонить людина, що називає себе міліціонером, зателефонуйте самі в міліцію. Липовий міліціонер, звичайно ж, не назве своє ім'я, прізвище, звання і посаду, мотивуючи це занепокоєнням, що про це дізнаються спецслужби. Відтак, уточніть, в якому саме райвідділі міліції знаходиться ваш родич. І одразу ж зателефонуйте хоч би за номером «102». Упродовж короткого часу ви точно отримаєте однозначну відповідь і впевнитеся у безглуздості того, що вам намагаються нав'язати.

3. Слід запам'ятати: ніхто ніколи не стане вимагати хабар по телефону та ще й тримати вас на зв'язку, поки ви не переправите гроші на рахунок. Погодьтеся, безглуздо вірити якійсь безликій людині, яка вам дзвонить хтозна-звідки.

4. Як бачите, так або йнакше, але вам слід перервати розмову з опонентами. Це потрібно для того, щоб зібрати до купи думки, приборкати емоції, спробувати розсудити логічно і холоднокровно. І, нарешті, зробити таки кілька дзвінків, завдяки яким, у будь-якому випадку, все стане на свої місця.

Не дозволяйте шахраям обвести себе навколо пальця. Пам'ятайте, що ви повинні завжди і в усьому бути більш ніж уважними, щоб не стати жертвою чергової кримінальної історії.

Ольга Номерчук,
СЗГ УМВС України
в Житомирській області

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 12:06
Волынь примет 500 вынужденных переселенцев из Донецкой ...
Сьогодні 12:03
Волинянки мають потужний волейбольний удар
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення