Близько 70% фонду міських бібліотек потребує оновлення. Література має відповідати запитам сучасного читача

26.01 11:45    
Близько 70% фонду міських бібліотек потребує оновлення. Література має відповідати запитам сучасного читача

У комунальному закладі «Міські публічні бібліотеки» зазначають, що основною проблемою бібліотек є комплектації та поповнення бібліотечних фондів мережі бібліотек новинками сучасної української та світової літератури.

«Оновлення потребує близько 70% фонду МПБ. Це література, яка залишилась у бібліотеках ще з радянського та пострадянського періоду. На рівні бібліотеки відсутність необхідної літератури елементарно не відповідає запитам сучасного читача», - кажуть фахівці бібліотечної справи, наголошуючи, що це призводить до зниження в державі освітнього, загальнокультурного рівня українців, гальмує інноваційний та інтелектуальний розвиток суспільства загалом та житомирян зокрема.

У 2020 році робота мережі міських бібліотек, як і усіх закладів культури України, зазнала суттєвих змін, які були зумовлені карантинними обмеженнями через пандемію COVID-19. Значна частина офлайнової діяльності трансформувалась в онлайнову. Якщо у 2019 році було проведено 1686 масових заходів, то в 2020 р – лише 665.

Кількість читачів, що скористалися послугами міських бібліотек у 2020 році, - 28 131 (у 2019 р - 28 050). На сьогодні КЗ «Міські публічні бібліотеки» нараховує 14 бібліотек, роботу яких забезпечують 60 працівників.

Лариса Харчук, директорка комунального закладу, зазначає, що наразі діє постанова КМУ №72 від 6.02.2019 «Про затвердження державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні». Згідно п. 11 цієї постанови щорічне оновлення бібліотечного фонду має становити не менше ніж 5% - не менше ніж 250 примірників на 1000 осіб зони обслуговування.

Заходи та акції, проведені у 2020 році

16-й всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія» .
Всеукраїнський онлайн-конкурс творчих робіт «Дитинство в долонях захисників» (спільно з Житомирським військовим інститутом ім. С. П. Корольова), присвячений Дню захисту дітей.
Міський конкурс дитячого читання «Чемпіон зі швидкочитання», присвячений Дню Незалежності України (спільно з департаментом освіти та управлінням культури Житомирської міської ради) .
Вуличний консультаційний пункт «Інформаційний кейс» про Житомирську ОТГ (спільно з громадською організацією «Дивосвіт» у межах ґрантового проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» .
Художня виставка «Барви душі» (ЦМБ, у межах Університету людей поважного віку).
Зустріч з викладачкою Марією Лобановою та учнями житомирської музичної школи №1 ім. Б. М. Лятошинського.
Зустріч з письменницею Марією Зіновчук .
Новорічно-різдвяна акція "Почитаю Миколаю".
У квітні-травні в умовах суворих карантинних обмежень на базі 14 міських бібліотек для читачів діяла акція-послуга «Книгоноша, або Книга додому».Акція передбачала безпечну, безкоштовну та безконтактну доставку книг додому. Послугою скористалося близько 170 читачів.У Центральній міській бібліотеці ім. Василя Земляка для читачів-дітей 6-10 років проходила новорічно-різдвяна акція «Почитаю Миколаю». До читання тематичних творів у святковій атмосфері було залучено 35 маленьких користувачів. Серед інших - «Фотозона в бібліотеках»;«Почитай сніговику»; «День дарування книги».

Про основні проєкти

На базі Центральної міської бібліотеки ім. В. Земляка у 2020 році спільно з ГО «Дивосвіт» продовжував роботу безкоштовний навчальний заклад для пенсіонерів «Університет людей поважного віку». Протягом року було охоплено близько 56 слухачів та проведено 99 занять. В «Університеті» і надалі діють 4 факультети:

освітньо-інформаційний,
краєзнавчо-просвітницький,
факультет творчості,
хобі факультет.
2020 року в «Університеті людей поважного віку» продовжено цикл зустрічей «Щотижневі діалоги», на які запрошувались представники влади, соціального захисту, поліції, медичні працівники тощо. Під час зустрічей вивчалися законодавчі акти, правові документи, надавались практичні консультації правового, медичного, соціального характеру. Усього пройшло 6 зустрічей, до яких залучено 158 учасників.

Продовжує діяти клуб бального танцю «Ретро». Цьогоріч найбільш яскравим заходом клубу була участь у першому благодійному балі (організатори – «Університет людей поважного віку» та ГО «Дивосвіт»), який відбувся у приміщенні історичної будівлі міської ради. Мета заходу - збір коштів для мешканців Житомирського геріатричного центру. Крім клубу «Ретро» у заході брали участь й інші відомі танцювальні колективи міста. Загалом «Ретро» - активний учасник багатьох культурних заходів міста та ОТГ. Кількість учасників – 48, кількість занять - 56.

2020 року Університет людей поважного віку розширив свою діяльність: на базі ЦМБ ім. Василя Земляка та бібліотеки-філіалу № 10 були створені хорова та фольклорна студії (у межах хобі-факультету). Протягом року відбулося 20 занять, у яких взяло участь 44 учасники.

Розпочали роботу хобі-групи зоздоровчої фізкультури та йоги. Всього відбулося 52 заняття з охопленням 48 учасників (ЦМБ).

Цьогоріч «Університет» долучився до реалізації державної політики у сфері цифрових інновацій та запропонував студентам пройти тест з цифрової грамотності на загальнонаціональній онлайн-платформі «Дія. Цифрова освіта» — Цифрограм.

Під час карантинних обмежень проводились онлайнові та офлайнові консультації з диджиталізації та цифрової освіти для людей поважного віку. Всього надано 18 консультацій (групових та індивідуальних) для 35 користувачів.

Продовжує діяти проект «Інтелектуальна мережа» - шахові клуби у бібліотеках міста» та у межах проєкту - шахові кімнати та шахові куточки у всіх бібліотеках-філіалах міста. Так, на базі ЦМБ бібліотеки ім. В. Земляка (спільно з ГО СА «Молода сила») відбулися три турніри з шахів, загальна кількість учасників – 140.

В умовах карантину на базі ЦМБ ім. Василя Земляка під час літніх канікул діяв літній клуб «Читачун». Протягом дня діти відвідували заняття з шахів, шашок, малювання, танців, англійської мови та комп’ютерної грамотності. Близько 40 дітей скористались послугами клубу. Було проведено:

60 майстер-класів,
20 занять з англійської мови,
18 – з комп’ютерної грамотності,
14 – з шахів та шашок,
10 – з танців.
Протягом літа на території гідропарку діяв проект «Літня бібліотека», мета якого – популяризація книги та читання, здорового способу життя, змістовного дозвілля та відпочинку, а також реклама бібліотечних послуг. Цього року залучено та обслужено близько 350 користувачів.

Участь у міжнародних проєктах

Центральна міська бібліотека імені Василя Земляка стала учасницею проєкту «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги», який реалізовувала ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Європейського Союзу (програма Дім Європи) за участі партнерів: публічні бібліотеки м. Орхус (Данія) та Білоруська бібліотечна асоціація. Мета проєкту – навчити бібліотекарів з України та Білорусі створювати інноваційні бібліотечні послуги, які розвиватимуть культурні та творчі індустрії цих країн, з використанням спеціальної методології «Дизайн-мислення для бібліотек», яка була розроблена Публічною бібліотекою м. Чикаго (США) та публічними бібліотеками м. Орхуса (Данія) за підтримки Фонду Білла та Мелінди Гейтс.

У рамках проєкту «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги» діє проект-інноваційна послуга «ТЕАТРАЛЬНА МАЙСТЕРНЯ «ТеМа», що реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Європейського Союзу (програма Дім Європи). Метою послуги є розвиток творчих здібностей у дітей та опанування ними професійних навичок акторської майстерності через взаємодію з викладачем, мистецтвом та літературою. Цільовою аудиторією послуги є діти віком від 8 до 14 років. Заняття побудовані на застосуванні творчих практик: сценічні постановки та виступи, вміння працювати на камеру у різних форматах, таких як фото- та відео зйомка, практика виступу на професійній сцені. Послугою скористались 23 дітей.

Комунальний заклад «Міські публічні бібліотеки» Житомирської міської ради спільно з ГО «Дивосвіт» долучилися до проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який виконувався Асоціацією міст України (АМУ) в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У рамках проекту було закуплено: 1 палатка, 1 стіл, 4 стільці, 4 мольберти, 10 рамок та проведено 4 заходи, до яких залучено близько 500 людей.

Участь в обласних та міських заходах

Протягом січня-травня 2020 року на базі бібліотек міста відбулися два етапи Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія - 2020», а на базі Центральної міської бібліотеки ім. Василя Земляка – ІІІ міський етап. Перемогу виборов Грищук Дмитро, учень 7 класу ЗОШ № 21. Цьогоріч до конкурсу долучились 12 шкіл м. Житомира. Загальна кількість учасників – 106.

У 14 бібліотеках міста Житомира вперше відбувся міський конкурс дитячого читання «Чемпіон зі швидкочитання», присвячений Дню Незалежності України. Діти молодшого та середнього шкільного віку змагалися за звання «Чемпіон зі швидкочитання» та «Суперчемпіон зі швидкочитання». Найбільшу кількість слів прочитала учениця 3 класу ЗОШ № 27 Борецька Вікторія (235сл/хв). Загальна кількість дітей, залучених до конкурсу – 236.

Восени 2020 року ЛІТтера - бібліотеки міста Житомира взяли участь у культурно-мистецькому фестивалі ZT–EXPO 2020, презентувавши виставку на туристичну тематику та свої унікальні заходи (історичний екскурс "З любов'ю до Житомира" та квест книголюбів "Я + Житомир") із популяризації цікавих туристичних маршрутів та пам’яток історії Житомира.

Фахові навчання та кращий онлайн-контент 2020 року

Найкращою та найбільш затребуваною під час карантинних обмежень стала онлайн-публікація, створена на ФБ-сторінці ЛітТера – бібліотеки міста Житомира у березні цього року, «Дистанційне навчання для бібліотекарів». Було запропоновано перелік онлайн-ресурсів та платформ для підвищення фахової майстерності бібліотекарів. Станом на 01.01.2021 року матеріал переглянуло 66 506 та скористалися 14 352 користувачів сторінки ЛітТера зі всієї України.

Усі бібліотекарі міських публічних бібліотек також використали нагоду, щоб отримати нові фахові компетенції та пройшли онлайн-навчання на платформах ВУМ online, PRОMETHEUS, та EdEra (курс «Бери і роби», курс «Verified з медіа грамотності», курс «Ефективні презентації» тощо).

Бібліотека – це територія освіти, розвитку творчих здібностей, територія, на якій комфортно повинні почуватися і дорослі, і діти, територія яка б відповідала запитам і вимогам сучасного читача.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення