ХІV Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона Рута – 2015»

ХІV Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона Рута – 2015»

08.11 12:59    
У молодіжному культурному житті області відбірковий етап Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона Рута» завжди подія. Завжди прогресивні молоді митці його очікують і до нього готуються. Цьогоріч… Але спершу трохи історії.

Уже з першого фестивалю, який відбувся в далекому 1989 році, на підйомі політичної та й музичної активності в країні, «Червона Рута» стала відразу ж «фестивалем номер один». З нього стартували у велике мистецьке життя такі виконавці: Андрій Миколайчук, “Кому вниз”, “Брати Гадюкіни”, Віка Врадій, Василь Жданкін, Тарас Курчик, “ВВ”, “Зимовий сад” ( з солістом Олександром Тищенко), Марія Бурмака, Кузьма і “Скрябін”, “Пліч-о-пліч” (з солісткою Ольгою Юнаковою), Жанна Боднарук, “Табула Раса”, “Плач Єремії” (соліст Тарас Чубай), „Мертвий півень”, «Океан Ельзи», В’ячеслав Хурсенко, сестри Тельнюк. Тільки від переліку цих імен захоплює дух. А головне, що «в повний голос» вони вперше зазвучали на «Червоній Руті».

Протягом усіх років гідно представляли Житомирщину: Ірина Шинкарук в 1993 році, Яна Нижник (з Коростеня) в 2003 році, “Бардрок” та “Джерельце” з Житомира в 2011 році, Маліновська Вікторія, “Вінець“ , “Щебетухи” (усі з Бердичева), та “Полісяночка”, (з села Листвин, Овруцький району) в 2013. Як бачимо здорові амбіції творчих житомирян даються в знаки і приносять їм успіхи.

Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона рута», заснований Міністерством культури України, Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім.Т.Шевченка, Українською екологічною асоціацією «Зелений світ», Українським історико-просвітницьким товариством «Меморіал» ім. В.Стуса, Народним Рухом України, Творчою громадською спілкою „Національна спілка письменників України”, Творчою спілкою „Національна спілка композиторів України”, Благодійним фондом „Український фонд культури”, Товариством зв'язків з українцями за межами України (товариством «Україна»), проводиться Дирекцією фестивалю з метою пошуку і розкриття творчих здібностей молодих авторів і виконавців, створення нових стилів у популярних масових жанрах української пісні.

Якщо двома словами сказати про концептуальні вимоги, то це має бути «музика завтрашнього дня». Фестиваль шукає виконавців не «шансону з маршруток», не «переспіваної попси під чужу фонограму», а авангарду, передового так би мовити ешелону, сучасної популярної музики. Фестиваль шукає авторського, первинного, автентичного, неповторного. Можливо на первинному етапі і нехай виконавство буде не досконале, але має потенційну перспективу – фестиваль береться допомогати. Мета відбіркових конкурсів – залучити українську молодь до формування патріотичної свідомості засобами української масової музики, здійснити цілеспрямований пошук молодих обдарованих виконавців по всій Україні, відкрити нові імена і вивести їх на велику сцену.

Разом з професіоналізмом, критеріями відбору є: новизна, сучасність та молодіжність, оригінальне творче обличчя, індивідуальність виконавців, поєднані з українською національною визначеністю музики і виконання. У жанрі українського автентичного фольклору критеріями оцінки виступів є відповідність (походження) виконуваного матеріалу традиційним зразкам справжньої автентичної народної творчості, а його виконання – максимально наближене до виконання справжніми носіями традиційної народної культури

У 2014-2015 роках відбудеться ХІV Всеукраїнський фестиваль “Червона рута”, який складається з двох етапів – відбіркового і фінального.
У 2014 році з березня по грудень пройдуть 25 відбіркових конкурсів фестивалю в усіх обласних центрах України та м. Київ. У них візьмуть участь понад 3000 осіб – це близько 1000 гуртів і солістів. У кожній області будуть визначені переможці, які отримають право виступати у фіналі фестивалю 2015 року.
На відміну від інших, "Червона рута" залишається єдиним некомерційним фестивалем, який цілеспрямовано підтримує саме молодих ще невідомих українських виконавців. Участь у конкурсах “Червоної рути” не потребує від учасників жодних вступних внесків. Вхід для глядачів є вільним.
Відбіркові конкурси пройдуть у шести найпопулярніших музичних жанрах: популярної, сучасної танцювальної, рок, акустичної, іншої музики та українського автентичного фольклору.

Дирекція фестивалю "Червона рута" приймає заявки-анкети на участь у відбіркових конкурсах. Для того, щоб зареєструватися та отримати статус конкурсанта необхідно взяти форму заявки-анкети на сайті фестивалю «Червона рута»: www.chervonaruta.info. Заповнену заявку-анкету потрібно надіслати на електронну адресу фестивалю «Червона рута»: chruta@ukr.net

Цьогоріч відбірковий конкурс ХІV Всеукраїнський фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» відбуватиметься 23 листопада 2014 року у м. Житомир в Актовій залі Житомирського державного технологічного університету (адреса: м. Житомир, вул. Черняховського, 103)

Організатори конкурсу: Управління культури, освіти і науки, Департамент сім'ї, молоді та спорту Житомирської ОДА, Житомирський обласний Центр народної творчості. У разі бажання прийняти участь, необхідно надіслати заповнену заявку-анкету на електронну адресу: zhocnt@ukr.net в Житомирський обласний Центр народної творчості (м. Житомир, вул. 8 Березня, 5, телефони для довідок: 24-08-86, 24-28-40).

Ще раз хочу наголосити: участь у конкурсі безкоштовна.

Основна вимога для конкурсантів – виконання трьох пісень українською мовою.

Реєстрація учасників Житомирського обласного відбіркового конкурсу фестивалю «Червона рута» відбудеться 23.11.2014р. о 9.00 год в приміщенні Житомирського державного технологічного університету (адреса: м. Житомир, вул. Черняховського, 103). Під час реєстрації буде визначено порядок виступів конкурсантів. Початок конкурсу о 10.00 год.

Прес-секретар Житомирського обласного відбіркового
конкурсу фестивалю «Червона рута»
Мар’ян Конратюк

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення