Володимир Арешонков: Десятки парламентаріїв, і не лише цього скликання, не ходять на роботу

Володимир Арешонков: Десятки парламентаріїв, і не лише цього скликання, не ходять на роботу

18.10 14:17    
Народний депутат України висловив позицію щодо акції протесту в столиці на своїй сторінці у Фейсбук. Публікуємо пост парламентарія у вигляді прямої мови:

- Поспілкувався сьогодні зранку з мітингувальниками на Площі Конституції. Впізнали земляки з Житомирщини, запитали про моє відношення до їхньої акції та зауважили, що з повагою ставляться до мене як до депутата - мажоритарника з Коростенського округу, як виявляється, дуже прискіпливо відстежують мою роботу в окрузі. Приємно було почути від них, що вважають Арешонкова депутатом, який відповідально ставиться до своїх обов’язків.

У цьому контексті дав їм відповідь щодо мого відношення до зміни виборчого законодавства, як однієї з вимог мітингувальників. Точніше, не відповів, а запитав: чи впевнені вони в тому, що за пропорційної системи вони б часто бачили депутата в окрузі, чи мали б таку можливість, яка є зараз щодо спілкування з депутатом, щодо вирішення тих чи інших проблем, чи буде така допомога коштами на соціально – економічний розвиток, яка надходить щоквартально за сприяння депутата, а це 20 - 30 мільйонів на рік? Хтось з Вас вірить у те, що в прохідну частину списку партій кандидати в депутати потрапляють безкоштовно?, - запитав я в людей. Почув у відповідь - ні!. Відповідають "Ні!", а вийшли на акцію протесту. Чому? Мабуть не до кінця розібрались, що ж все - таки краще, і як зробити так, щоб було принаймні не гірше, ніж зараз.

Я сказав активістам, що за умов, якщо суспільство в основній масі буде виступати за ліквідацію мажоритарки, я це підтримаю. Хоча з досвіду роботи бачу, що це не на часі, при тому, що й чинна виборча система не зовсім влаштовує. Моя думка, якщо проводити зміни, то це має бути двопалатний парламент. Одна палата - професійні юристи - законотворці, інша - представники від тієї чи іншої території, які відстоюватимуть інтереси її мешканців у пленарні тижні, приїжджаючи з регіонів на сесії ради.

Щодо іншої вимоги лідерів громадських рухів про скасування депутатського імунітету, я голосував за відповідний законопроект і вважаю, що це питання варто вирішити раз і назавжди, щоб політичні сили не спекулювали на ньому під час виборчих кампаній.

Але, як на мене, на часі більш важлива проблема - запровадження процедури відкликання депутата. Десятки парламентаріїв, і не лише цього скликання, не ходять на роботу. Комусь потрібні такі депутати? Дехто каже: «Це поганий парламент, мені нема що там робити, і їде відпочивати до Ізраїлю». Уявляєте, щоб шкільний учитель не ходив на роботу, бо йому не подобаються учні чи батьки?». Чому люди не висувають вимог про позбавлення таких депутатів мандату, чи це нікого не хвилює? Недоторканність актуальна проблема, а прогульники – це нормально?

Особисто в мене немає потреби мати недоторканність. Але щодо перспективи внести зміни до Конституції, а це 300 голосів, вона примарна. Немає в чинному парламенті необхідної кількості депутатів, готових підтримати ідею зміни процедури притягнення себе коханих до кримінальної відповідальності, бо саме це турбує суспільство і є найбільшим подразником в частині депутатського імунітету. Президент вніс законопроект, де передбачено норму про скасування імунітету вже з депутатів наступного скликання, усвідомлюючи, що нинішня Верховна Рада в основній масі не піде на скасування імунітету.

Щодо мене, я підтримаю чи президентський, чи депутатський законопроект з однією умовою: недоторканність має бути скасована не в якійсь частині, а в повному обсязі.

І стосовно ще однієї вимоги мітингувальників - створення антикорупційного суду. Запровадження цього інституту судової влади якраз підтримують і коаліційні, і опозиційні фракції. Такий суд однозначно в нас буде. Мене більше хвилює те, чи знайдуться під ті конкурсні вимоги дійсно порядні чесні судді, як проходитиме процедура відбору, чи не буде, як з конкурсом на посади голів ОДА, коли, вся країна бачила шоу, як один з кандидатів на посаду у семи реченнях презентації району зробив понад сорок помилок, і це не завадило йому стати головою ОДА...
І таке в нас дуже часто буває.

Створення ще однієї антикорупційної інстанції з новою вивіскою, захмарними зарплатами і нульовим ККД на виході? Мене такий порядок речей не влаштовує. Але люди вимагають, отже, вірять у краще, вірять у те, що такий антикорупційний інститут в нашій країні може працювати ефективно. Вони переконані, що можуть впливати на політичні рішення і процеси - це добре. І хвалити Бога, що така активна частина суспільства у нас є. Головне, щоб конфлікти вирішувались у мирний спосіб, посередництвом діалогу, без провокацій, які сьогодні мали місце з боку окремих парламентаріїв, які намагались збурити мирних людей на радикальні дії.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення