Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

12.02 15:29    
Звіт фракції ВЧНП у Житомирській районній раді

8 лютого в обласному центрі у приміщенні партійного офісу представники фракції Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії "За добробут та соціальний захист народу" (далі - ВЧНП) у Житомирській районній раді VII скликання Василь Стах, Віктор Загладько, Василь Козел і Антон Михайлов (у народі - "команда Развадовського") звітували про депутатську діяльність у 2017 році.

Перед початком заходу помічник-консультант народного депутата України, голова Житомирської районної організації ВЧНП Віктор Джигірей вручив житомирському подружжю ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Валентині і Василю Орел пам'ятні медалі "За заслуги", посвідчення до них та грошові премії, про які, на знак поваги до героїв переможного протистояння із смертоносним "мирним атомом", за позабюджетні кошти подбав Віктор Развадовський.

Згідно з озвученою статистичною інформаціє, у 2017 році за клопотанням чотирьох депутатів фракції ВЧНП за їх депутатською квотою з районного бюджету фінансову допомогу отримали 112 жителів району на загальну суму 143,68 тис. грн. Надавалася ними також допомога і з власних коштів. В основному вона спрямовувалася на лікування заявників, їх родичів, підтримку сімей захисників України, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, осіб з інвалідністю та інших соціально незахищених категорій громадян, ліквідацію наслідків пожеж у житлових приміщеннях. Розмір такої фінансової підтримки, як було сказано, склав від 500 до 5000 грн..
Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

У відповідності до передвиборчої програми, з метою соціально-економічного розвитку району, зусилля Василя Стаха, Віктора Загладька, Василя Козела і Антона Михайлова були спрямовані на поліпшення матеріально-технічної бази соціальних об'єктів - медичних закладів, шкіл, садочків та будинків культури.
Так, за їх частиною 30-відсоткової квоти від перевиконання доходної частини районного бюджету (пропозиція запровадження такої пропорції належить саме керівнику фракції ВЧНП) на це було спрямовано 1 млн. 738 тис. 793 грн. З них: Центральній районній лікарні - 40 тис. грн. на придбання фіброгастроскопа і 22 тис. грн. на закупівлю двох ноутбуків (оскільки медичні фахівці не мали на чому зчитувати результати обстежень пацієнтів на МРТ та КТ, які містилися на електронних носіях інформації); 100 тис. грн. - на утеплення АЗПСМ у Вересах та 60 тис. грн. на придбання для неї службового автомобіля; 70 тис. грн. - на встановлення металопластикових віконних блоків в АЗПСМ у Високій печі; понад 80 тис. грн. - на придбання медичного обладнання для ФАПу у Березині; 221 тис. грн. - на ремонт школи у Глибочиці; 50 тис. грн. - на добудову нового приміщення школи у Кодні; понад 90 тис. грн. - на придбання навчального інвентаря та заміни вікон у школах Високої Печі; 17 тис. грн. - на придбання парт для Кам'янської школи; 50 тис. грн. - на ремонт кухні ДНЗ "Дивограй" у Сінгурах; 30 тис. грн. - на придбання меблів у ДНЗ "Сонечко" у Високій Печі; 15 тис. грн. - на придбання дитячого ігрового майданчика у Клітчині; 196 тис. грн. - на капітальний ремонт фасаду будинку культури у Ліщині (кошти не були використані у зв'язку з фінансуванням цих робіт з державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) і будуть спрямовані на інші цілі у 2018 році); 30 та 18 тис. на придбання стільців відповідно для будинку культури у Новогуйвинському та для клубу у Березівці; 199 тис. грн. - на ремонт моста по вул. Житомирській у Глибочку; 15 та 10 тис. грн. - на купівлю футбольної форми відповідно для команд "Нива-Екстрім" (с. Іванівка) і ФК "Танкіст" (смт Новогуйвинське); 70 тис. грн. - на реконструкцію системи теплопостачання в Озерному житлових будинків і т.д..
Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Однак, найбільшим минулорічним успіхом депутати фракції ВЧНП вважають увіковічення у смт Новугуйвинське пам'ятним знаком "Тим, кому завдячуємо життям" героїв-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, уродженців Житомирського району. На його спорудження ними було спрямовано понад 120 тис. грн..

Крім цього, мало місце спрямування депутатами-чорнобильцями особистих коштів на виготовлення пам'ятних знаків загиблим учасникам АТО, організацію заходів з вшанування військових, які за незалежність та територіальну цілісність нашої країни віддали найдорожче - власне життя. Наприклад, проведення у Високій Печі дитячого турніру з футзалу, присвяченого Дню Соборності України.

Активну участь брали представники фракції ВЧНП у районних та місцевих заходах. Як святкових - до днів населених пунктів (Березини, Вересів, Гадзинки, Іванівки, Левкова, Садок, Світина, Озерного та ін.), з нагоди державних і релігійних свят (Дня молоді, Дня Державного прапора, Дня Незалежності України, Водохрестя, Івана Купала, Покрови, Миколая Чудотворця...), спортивних (дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура")), так і тематичних (уже традиційного Дня миру у Сінгурах) чи спрямованих на захист законних прав людей (на освіту - у Корчаку; на володіння землею у протистоянні з чиновниками Держгеокадастру - у Миролюбівці, Кодні, Вертокиївці, Вересах...) тощо.
Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Внаслідок спільної узгодженої позиції депутатів фракції ВЧНП з керівництвом району мільйонні суми з районного бюджету були спрямовані на вирішення надзвичайно актуальних проблемних питань. Наприклад, на реконструкцію нового приміщення АЗПСМ та на ремонт даху котельні №2 в Озерному.
- Якось дивно було читати у звіті одного з депутатів облради твердження про те, що виділення коштів з районного бюджету на ремонт зазначеної котельні - заслуга виключно депутатів його політичної сили. Та нас це не засмучує. Радше навпаки - підбадьорює. Особливо, якщо зважити на те, що у 2016 році заслуги представників нашої фракції щодо виділення коштів на облаштування внутрішніх санвузлів у Станишівській школі, на встановлення теплозберігаючих віконних блоків у спортивній залі Новогуйвинської гімназії, на поточний ремонт ФАПу у Слободі-Селець, заміни лампових світлофорів світлодіодними на перехресті Гуйва-Новогуйвинське дороги М-21 (Житомир - Могилів-Подільський) тощо теж тільки собі намагалися присвоїти представники інших партій і, водночас, депутати районного рівня, - зауважили представники фракції Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії "За добробут та соціальний захист народу".

Виправданим життям рішенням під час звіту було оцінено і вибір на вакантну посаду головного лікаря КУ "ЦРЛ" Житомирської районної ради Тараса Собка.
- Мені надзвичайно приємно чути і від чиновників обласного рівня, і особливо від пацієнтів нашої лікарні, що з призначенням Тараса Дмитровича у цьому медичному закладі відбуваються динамічні позитивні зміни. Скажу більше, у минулому році оперативну медичну допомогу тут вперше отримав представник моєї сім'ї. До цього часу ми зверталися за такими послугами тільки до лікарень м. Житомира та області. Тож, користуючись нагодою, висловлюю щиру вдячність і від себе особисто, і від жителів району, зокрема, мешканця Троянова Івана Гнідого, головному лікарю ЦРЛ Тарасу Собку, завідувачам хірургічного та травматологічного відділень лікарні Ігорю Дацюку і Валентину Охрімчуку, іншим їхнім колегам за фаховість, новаторство, відповідальність, енергійність та людяність, - наголосив під час звіту керівник фракції Василь Стах.

А ще він засвідчив гордість за свого колегу, нині керівника КУ "Центр ПМСД" Житомирської районної ради Геннадія Горбенка, який за непростих умов результативно розв'язує проблеми АЗПСМ і ФАПів району.

Юридично правильною та політично відповідальною вважають депутати-чорнобильці свою позицію щодо скасування рішення районної ради попереднього скликання про укладання контрактів з директорами загальноосвітніх закладів, оскільки і їх прихильники, і опоненти свого часу вважали такий механізм трудових відносин не чим іншим, як бажанням представників попереднього політичного режиму тримати директорів шкіл та гімназій "на гачку" у супереч діючому вітчизняному законодавству. І хоч набрати достатню кількість голосів з цього питання не вдалося, внаслідок конструктивного компромісу більшості депутатського корпусу та керівництва райдержадміністрації, ніхто з керівників загальноосвітніх закладів внаслідок суб'єктивного прагнення окремих провладних представників звільнений з роботи не був.

Найважливішим напрямком виходу району, громад і власне України з економічної кризи (на рівні з протидії корупції) представники фракції ВЧНП вважають залучення інвестицій. Хоч, визнали вони, у людей є небезпідставний страх перед підприємцями. Але, це той випадок, коли краще зробити і, можливо, іноді пошкодувати, ніж не зробити та точно залишитися ні з чим. Відтак, хай і не відразу - щоб досконаліше вивчити питання, більше довідатися про потенційного інвестора, отримати додаткові гарантії для конкретних людей, територіальних громад - депутати голосували за інвестиційні проекти і вчинятимуть так надалі. Найрезонанснішим з таких питань у 2017 році виявилося рішення про затвердження технічної документації по визначенню нормативної грошової оцінки земельних ділянок колишнього КСП "Вертокиївка" на площі 106,85 га, які перебували у спільній частковій власності, й індивідуальні договори оренди з власниками яких, після відповідного оформлення документів за кошт ТОВ "Вертокиївка-хміль", це підприємство виявило бажання заключити.

Як і застерігав на етапі прийняття рішення про "бюджет участі" ще у 2016 році Василь Стах, реалізувати таку задумку в межах району не вдалося. Внаслідок цього майже 800 тис. грн. у 2017 році в умовах гострої нестачі фінансових ресурсів просто знецінювалися на рахунку райради внаслідок інфляції гривні. Щоб такому розвитку подій запобігти у 2018 році, з нещодавньої ініціативи лідера депупутатів-чорнобильців уже незабаром рішення районної ради № 222 від 15 грудня 2016 року "Про бюджет участі (громадський бюджет) у Житомирському районі" може бути визнане таким, що втратило чинність.

Прокоментували під час звіту депутати і події попередньої позачергової сесії, яка відбулася цьогоріч 7 лютого. Вони запевнили, що не голосували за обрання Олега Білецького заступником голови райради, відтак випади проти себе за його звільнення сприймають щонайменше дивними та такими, що не потребують реагування. Хоч би зважаючи на результати таємного головування: тільки 5 депутатів із 36 виявили бажання надалі його бачити на цій посаді. Це - навіть менше, як кількість представників ВО "Батьківщина" у райраді за наслідками виборів 2015 року. На цьому можна було б і поставити крапку, як би не надумані причини випадів не чисельної групи прихильників Олега Білецького проти одного з представників фракції ВЧНП.

У цьому депутати-чорнобильці вбачають не стільки спробу пошуку істини чи впливу на їх рішення під час голосування, оскільки їх фракція зарекомендувала себе відповідальною, монолітною та дисциплінованою силою, скільки банальну і нікчемну помсту опонента за принизливу поразку на виборах у 2015 році, побоювання Віктора Загладька як потенційного потужного, в усіх відношеннях, фаворита-конкурента на майбутніх виборчих перегонах.

- Задумайтеся, будь ласка, самі: у доробку Віктора Миколайовича кілька десятків, нерідко безкоштовно чи за символічні суми, розроблених та реалізованих важливих архітектурних проектів - реконструкція приміщення терапевтичного відділення для лікування чорнобильців і учасників АТО, будівництво нового приміщення для пільгового чи безкоштовного комунального МРТ для окремих категорій громадян в обласній клінічній лікарні ім. О.Ф.Гербачевського; ремонтів шкіл, дитячих садочків, АЗПСМ і ФАПів, будинків культури, пам'ятників... Наприклад, жертвам голодомору у Житомирі "Сумуючий ангел". Чи, вже згадуваний, монумент на честь ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС "Тим, кому завдячуємо життям" у смт Новогуйвинському. Звичайно, через об'єктивні чинники, не все вдавалося ідеально. Але що йому можуть протиставити його критики?... Нічого! Навіть не спромоглися знайти підрядника на заміну даху у Ліщинському ДНЗ "Ластівка" за розробленим Віктором Загладьком проектом, бо не побачили там навіть потенційної можливості того, у чому огульно звинувачують інших. Судять по собі? - задався запитанням Василь Стах.

Завершився звіт депутатів ВЧНП озвученням їх бажання отримати відповідь на запитання: чому до чи під час підписання з ТОВ "МДЦ Експерт-Житомир" угоди про дострокове продовження договору оренди приміщення в обласній лікарні на 10 років, Олег Білецький як депутат обласної ради, заступник начальника КП "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради "доби регіоналів" під час піку Революції гідності не бив на сполох, не закликав громадськість до акцій протесту проти такого кроку?.. Адже він, як оплачувана посадова особа, на відміну від кількох членів робочої групи з питань використання майна обласної ради, не міг не розуміти негативних наслідків від цієї угоди - додаткового пошуку в обласній казні біля мільйона гривень на будівництво нового приміщення під майбутній комунальний МРТ та чергового можливого зриву купівлі такої необхідної новітньої медичної апаратури, через що обласний бюджет на той час уже втратив 10 млн. грн.? Більше того, про це рішення, яке готувалося утаємничено, проштовхувалося тихесенько, приховувалося, більшості депутатського корпусу обласної ради стало відомо лише через кілька місяців.

Зрештою, найбільшою мірою високі моральні якості та фаховість Віктора Загладька дозволили успішно вийти і з цієї ситуації: за кілька місяців розробити проектно-кошторисну документацію, отримати експертні висновки на неї, дозволи на будівництво та звести нове приміщення для комунального МРТ. Тим самим забезпечивши передумови для його купівлі (до речі, за письмовою ініціативою фракції ВЧНП в обласній раді VI скликання), можливість отримання пацієнтами головного лікувального закладу області високоякісного медичного обстеження. У тому числі безкоштовно чи на пільгових умовах.

Мар'ян ОСИКА
Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

Депутати-чорнобильці - відповідальна, монолітна та дисциплінована політична сила

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:07
На Рівненщині прикордонники виявили чергову вантажівку, ...
Сьогодні 10:48
На Полтавщині за матеріалами ДБР судитимуть військовосл ...
Сьогодні 10:26
Старовинні борисівську, старообрядницьку та посріблену ...
Сьогодні 10:25
СБУ затримала агента рф, який наводив російські дрони н ...
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Сьогодні 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення