Досудове розслідування «бурштинової справи» завершено: відкрито матеріали слідства

Досудове розслідування «бурштинової справи» завершено: відкрито матеріали слідства

20.02 16:24    
Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні (так звана «бурштинова справа»).

15 лютого 2018 року стороні захисту (шістьом підозрюваним, у тому числі двом народним депутатам України) відкрито доступ до матеріалів слідства.

Зокрема, підозрюваним інкримінуються такі злочини:

- народному депутату України, секретарю Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України — ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище»);

- народному депутату України, заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва — ч.4 ст.368, ч.2 ст.369-2 КК України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище»);

- помічнику-консультанту народного депутата, який, за даними слідства, виконував роль пособника — ч.5 ст.27, ч.4 ст.368 КК України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище»);

- представнику міжфракційного об’єднання Верховної Ради України «Депутатський контроль» та двом його спільникам — ч.2 ст.28, ч.2 ст.369-2 КК України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди»).

Нагадуємо, 19 червня детективи НАБУ затримали низку осіб, причетних до одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні. За даними слідства, злочин вчинено за участі народних депутатів України.

11 липня 2017 року Верховна Рада України задовільнила відповідні подання керівника САП Назара Холодницького та надала згоду на притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Слідство встановило щонайменше 5 епізодів злочинної діяльності, в результаті якої підозрювані отримали від представника іноземної компанії неправомірну вигоду на загальну суму понад 300 тис. дол. США. Ці кошти отримано підозрюваними для забезпечення підготовки законопроектів, незаконного впливу на посадових осіб Держгеокадастру, Держлісагентства, Держгеонадр України, органів місцевого самоврядування з метою безперешкодного ухвалення рішень на користь зазначеної іноземної компанії.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення