Реформа зі складною назвою «деінституціалізація», або Чи будуть в Україні закривати інтернати

23.05 09:50    
У минулому році в Україні розпочалася реформа, яка має складну назву «деінституціалізація».

Зрозуміти суть реформи, зміни, які плануються, допомагали журналістам вчора, 21 травня, у Києві Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, представники Національного офісу з деінституціалізації, установ та організацій, робота яких пов’язана з дітьми.
Реформа зі складною назвою «деінституціалізація», або Чи будуть в Україні закривати інтернати

Спробуємо донести основну інформацію про реформу, систему інституційних закладів та спростувати деякі міфи, якими можуть спекулювати ті, хто налаштовує батьків проти змін.

Реформа деінституціалізації – не про закриття інтернатів
На сьогодні мова про закриття інтернатних закладів або економію коштів не йде взагалі. Має змінитися підхід до виховання дітей і надання послуг таким чином, щоб максимум дітей росли з батьками, рідними або в умовах, які максимально наближені до сімейних, а потреба в інтернатах зникла.

Спочатку в області зроблять ретельний аналіз ситуації, затвердять регіональний план, а потім буде сформовано графік, згідно з яким експерти розроблятимуть план трансформації кожного закладу. Оцінюватиметься потреба кожної дитини окремо, її сім’ї, встановлюватимуться причини потрапляння дитини до закладу та можливі шляхи їх вирішення, щоб дитина виховувалася у родині.

Закриття закладу можливе лише у тому випадку, якщо для кожної дитини створені усі умови та послуги поза інтернатом і в утриманні закладу вже просто немає необхідності.

На сьогодні в інтернатах найменше … сиріт
Насправді лише 7,7% дітей в інтернатах – сироти. 92,3% дітей мають хоча б одного з батьків. 17,3% дітей в інтернатах мають інвалідність, усі інші – звичайні діти, батьки яких з різних причин не забезпечили їм піклування і виховання в сім’ї.

Діти не опиняться з батьками-алкоголіками
Якщо батьки дитини не можуть опікуватися нею, бо мають алкогольну залежність, то з ними будуть працювати соціальні працівники. Якщо позитивних змін не відбудеться і з такими батьками дитині буде загрожувати небезпека – її влаштовуватимуть в іншу сім’ю – прийомну, дитячий будинок сімейного типу тощо.

Які послуги можуть попередити потрапляння дитини в інтернат?
Активний фахівець соціальної роботи у громаді, які моніторитиме ситуацію та допомагатиме у складних ситуаціях.

Розвиток дошкільної освіти – якщо у батьків немає можливості влаштувати дитину у садочок, їм простіше віддати її в інтернат.

Гарячі сніданки та обіди у школі – як допомога малозабезпеченим сім’ям

Групи продовженого дня у школі, гуртки, секції – батьки зможуть працювати повний день і не хвилюватися за дитину

Які послуги потрібно створити для дітей з інвалідністю?
Раннє втручання – різні фахівці допомагають батькам, у яких народилася дитина з особливими потребами або у дитини виявлено порушення у розвитку. Послуга має бути територіально доступною для сім’ї.

Інклюзія – можливість для дитини навчатися, спілкуватися з однолітками і брати участь у різних соціальних процесах. Для цього досліджуватимуться потреби і складатиметься план розвитку дитини. Цим займатимуться Інклюзивно-ресурсні центри.

Денний догляд – фахівці впродовж дня працюють над реабілітацією, соціалізацією, навчанням дитини, але вона продовжує жити у родині. Батькам це звільняє час для роботи або вирішення інших задач.

Батьківський перепочинок – батьки дітей з особливими потребами мають можливість разом відпочити, а з дітьми у цей час займатимуться фахівці. Це попереджуватиме психологічні проблеми та емоційне вигорання батьків.

Крім того, перелік може доповнюватися паліативною допомогою, високоспеціалізованою реабілітацією тощо – відповідно до потреб дитини.

Що робити, коли дитину треба терміново вилучити з сім’ї?
Під час екстрених випадків або кризових ситуацій у сім’ї дитину тимчасово можна віддати на виховання у патронатну сім’ю. Це родина, яка пройшла спеціальну підготовку, має досвід спілкування з дітьми і повністю займатиметься лише вихованням цієї дитини. Термін перебування дитини у патронатній сім’ї – 3-9 місяців у залежності від випадку.

Що буде з дітьми, яких не всиновлять і не влаштують у сімейні форми виховання, а вони потребують постійного догляду?
Для таких дітей створюватимуть малі групові будинки – це невеликий заклад для максимум 10 дітей, з кімнатами на 1-2 дитини. З ними будуть вихователі, за кожною дитиною буде закріплений один «ключовий вихователь». Діти виховуватимуться самостійними, готовими до життя та в умовах, максимально наближених до сімейних.

Якщо інтернат стане непотрібний, його обов’язково закриють?
Коли потреба в інтернатному закладі зникне, громада може не закривати його, але якщо такий заклад буде трансформовано під надання необхідних якісних послуг – з реабілітації, денного догляду тощо.

Коли завершиться реформа, або коли діти відчують зміни?
Стратегія передбачає завершення реформи до 2025-2026 років. Основна робота буде проводитися з 2019-2020 року, коли завершиться реформа децентралізації і у громадах розвиватимуть соціальні, медичні та освітні послуги.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення