За 4 роки відбулись великі зрушення в децентралізації, — звіт ОЕСР

За 4 роки відбулись великі зрушення в децентралізації, — звіт ОЕСР

15.06 11:28    
Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у своєму звіті високо оцінила темпи впровадження реформи децентралізації в Україні. «За 4 роки впровадження реформи відбулися великі зрушення в бік модернізації підходу до державного управління територіями, покращення надання публічних послуг на місцях, проведення фінансової децентралізації, зростання темпів об’єднання громад», — йдеться у Звіті ОЕСР «Підтримка децентралізації в Україні», який був сьогодні публічно презентований.

У свою чергу, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що децентралізація, без сумніву, є найуспішнішою з усіх впроваджуваних в Україні реформ. «Сьогодні реформа децентралізації набрала високий темп. Вона вже кардинально змінила країну — ментальність, систему управління і якість надання послуг. Тому, для нас важливі «маркери» від наших європейських колег, їх експертна оцінка та рекомендації щодо процесу її впровадження», — зазначив Геннадій Зубко.

ОЕСР позитивно оцінила результати й прогрес децентралізації в Україні та надалі надаватиме підтримку у її впровадженні, адже, окрім об’єднання громад, вони бачать нашу роботу в секторальній децентралізації, як змінюються сервіси, як збільшуються повноваження ОТГ, як зростають фінансові надходження, як місцеве самоврядування приходить до середньострокового планування. Геннадій Зубко розповів, що вже об’єднано 743 громади. Затверджені перспективні плани формування громад 23 областей, які передбачають 1207 об’єднаних територіальних громад. До кінця року заплановано закрити «білу пляму» із 128 районів, в яких ще не створено жодної громади. Підготовлено перелік перспективних адміністративних центрів майбутніх громад. Це дозволить ОДА завершити роботу з розроблення перспективних планів формування громад, які покриватимуть всю територію кожної області.

«Ми мотивуємо громади до об’єднання та посилюємо їхню спроможність на законодавчому рівні. У 2017 році було прийнято 7 законів. Маємо маршрутну карту з 17 необхідних законопроектів, яку ми напрацювали спільно з європейськими партнерами. Вже прийнятий важливий закон, який дозволив приєднання громад до міст обласного значення без проведення виборів. І це є потужним імпульсом і мотивацією до об’єднання та створення великих спроможних громад», — підкреслив Зубко.

Серед інших законопроектів, які є першочерговими до прийняття — управління земельними ресурсами у межах територій ОТГ, про засади адміністративно-територіального устрою України, який був підтриманою Радою Європи. Також підвищити відповідальність місцевого самоврядування покликаний законопроект про нагляд за дотриманням Конституції та законів органами.

Нагадаємо, детальний моніторинг реформи та її результати Геннадій Зубко презентував у грудні 2017 року в офісі ОЕСР у Парижі.

Також сьогодні було підписано Угоду про продовження співпраці в рамках Меморандуму між Урядом України та ОЕСР.

Довідково:
ОЕСР – це унікальний форум, у рамках якого державні органи співпрацюють задля розв’язання економічних, соціальних та екологічних проблем глобалізації. Організація надає платформу для порівняння досвіду реалізації політики, пошуку розв’язання спільних проблем, виявлення кращої практики і роботи з координації внутрішньої та міжнародної політики. Членами ОЕСР є 34 країни світу.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:37
Повідомлено про підозру водієві, який на пішохідному пе ...
Вчора 23:35
У Києві поліцейські встановлюють обставини ДТП, в якій ...
Вчора 23:31
На пожежі в Ужгороді травмувалось двоє людей
Вчора 23:27
У Києві підрядник розчистив озеро у Деснянському районі ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
12 квітня 16:59
У Житомирі чоловік намагався викрасти декоративні дерев ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення