Порошенко підписав Указ про забезпечення чорнобильцям визначених законодавством гарантій

11.07 16:25    
5 липня 2018 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ №196/2018, щодо змісту якого Кабінет Міністрів України має «...забезпечити поліпшення соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема: ужити заходів щодо підвищення розміру пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, і пенсій у зв’язку із втратою годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з урахуванням збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні та передбачити щорічне фінансування видатків на виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на рівні, необхідному для своєчасного проведення виплат та забезпечення визначених законодавством гарантій зазначеним особам…».
Порошенко підписав Указ про забезпечення чорнобильцям визначених законодавством гарантій

Народний депутат України Володимир Арешонков зазначив, що напередодні піднімав перед Президентом, який брав участь у засіданні парламентської фракції, проблеми соціального захисту чорнобильців. Мова йшла і про комплексну державну програму подолання наслідків катастрофи. «Вдячний Петру Олексійовичу, що дослухався, що оперативно відреагував на проблему. Маю надію, що уряд виконає Указ Глави держави та нарешті знівелює соціальну напругу, яку викликана невиконанням державою гарантованого захисту чорнобильців, ухвалить до кінця 2018 року Стратегію подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення, з урахуванням інтересів постраждалого населення про що йдеться в Указі Президента.

Завдяки спільній діяльності громадських організацій, таких як «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи», Всеукраїнська громадська організація інвалідів „Союз Чорнобиль України”, парламентській Асоціації народних депутатів - чорнобильців, виконавча влада нехай і повільно та не в повному обсязі, але вирішує проблеми чорнобильців. Так нам вдалось вдвічі збільшити компенсацію за харчування дітей – чорнобильців, поліпшити фінансове забезпечення солдатів строковиків, які працювали в зоні враження. Ми наполягаємо на необхідності посилення рівня забезпечення соціальних прав і гарантій всіх категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, але в першу чергу має бути вирішено проблеми ліквідаторів. Дуже сподіваюся, що Уряд все це виконає», - підкреслив нардеп Арешонков.

За інформацією Володимира Юрійовича, вирішено дуже важливе питання – удосконалено порядок видачі посвідчень. Зокрема 11 липня прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян”, якою, зокрема, затверджено Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян. Реалізацією постанови буде забезпечення удосконалення порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Депутат поінформував, що веде діалог з Мінсоцполітики, стосовно громадян, поставлених у чергу для виплати компенсації за втрачене нерухоме майно згідно рішень суду та які не мають правових підстав на отримання коштів. За його словами, щодо виплати компенсації за втрачене нерухоме майно у разі відселення або самостійного переселення з радіоактивно забрудненої території існує правова колізія, яку потрібно вирішити якнайшвидше. Надзвичайно гострою є ця проблема в Овруцькому районі, де зареєстрована заборгованість 613 особам на суму 55569161,37 грн., з них за Законом - 28 чол. на суму 2006373,38 грн., за рішеннями суду – 585 чол. на суму 53562788,99 грн.

Переймається депутат і проблемами охорони здоров’я чорнобильців. Минулої п’ятниці з його ініціативи відбулась робоча зустріч у Міністерстві охорони здоров’я під головуванням заступника міністра Олександра Лінчевського за участі представників провідних громадських організацій чорнобильців. Було обговорено питання контролю коштів субвенції, яку держава виділяє на дороговартісне лікування, піднято проблему розширення переліку безкоштовних ліків, забезпечення безкоштовного зубопротезування, забезпечення сучасним обладнанням державних спеціалізованих закладів радіаційної медицини. «Політична воля є, будемо зустрічатись регулярно та поступово вирішувати накопичені проблеми, - запевнив О.Лінчевський.
Підготувала Алла Яковенко

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення