Володимир Арешонков: Підтримка малих та середніх форм господарювання на селі має стати пріоритетом як на рівні області, так і на рівні держави

Володимир Арешонков: Підтримка малих та середніх форм господарювання на селі має стати пріоритетом як на рівні області, так і на рівні держави

01.11 09:08    
Наразі вироблене в господарствах населення молоко вважається другим сортом і має низьку ціну. Основними відмінностями між сортами молока є загальна бактеріальна забрудненість, кількість соматичних клітин та кислотність молока.  За кілька років закупівля молока в господарствах населення здійснюватиметься за умови, якщо молоко буде відповідати стандарту. Залишиться три сорти молока згідно стандарту: екстра, вищий, перший. ДСТУ передбачає підвищення вимог до якості сировини, щоб привести держстандарти України до рівня Євросоюзу. Цього можна досягти шляхом безконтактного доїння корів та охолодження молока.

«Як не втратити поголів’я, як покращити якість молока в господарствах населення, а селянам не втратити заробітку?», - запитуємо в народного депутата України Володимира Арешонкова.

- У нас майже 80% молока виробляється в особистих селянських господарствах. Це – унікальний досвід, який не має аналогів у жодній країні світу. Однак, виробництво молочної продукції перебільшує споживання. Відтак, маємо його експортувати, що передбачає високу якість продукції. Дотримання вимог нового ДСТУ дасть можливість забезпечити населення України якісними продуктами та розширить експортний потенціал держави. Наше спільне завдання, а це стосується як керівників районів, очільників громад, змі, так і держави в цілому – провести роз’яснювальну роботу та надати і фінансову, і організаційно – правову допомогу власникам індивідуальних господарств, щоб покращити фізико-хімічні та мікробіологічні показники продукції, - зазначив народний депутат.
На запитання, чи можна покращити якість молока у короткі терміни, депутат стверджує: «Можна, шляхом кооперації».

Володимир Юрійович розповів, що кооператив може надавати послуги з заготівлі і реалізації молока, обробітку землі та заготівлі кормів. За його словами, в Україні успішно функціонують десятки кооперативів, які забезпечують селянам постійний заробіток в умовах сільського безробіття. Селяни готові до співпраці та доведення молока до першого ґатунку, їм лише потрібно допомогти. А це, на переконання Арешонкова, завдання і навіть обов’язок місцевої влади, бо хороший досвід господарювання демонструють кооперативи завдяки програмам підтримки з обласного і районного бюджетів. А тому підтримка малих та середніх форм господарювання на селі має стати пріоритетом як на рівні області, так і на рівні держави.

«У селах люди практично «живуть з молока», але поголів’я скорочується через об’єктивні чинники. Молочарський кооператив – це перспектива для села. Нині держава підтримує виробників м’яса: господарю-приватнику, який утримує молодняк держава компенсує 2500 грн на голову. На часі запровадження механізму державної підтримки і виробникам молока – особистим селянським господарствам. Звісно ж, і кооперативний рух у молочній галузі потрібно підтримувати і розвивати, інакше будемо імпортувати ще й молоко».

Нагадаємо, що серед регіонів України за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби та за кількістю корів у господарствах населення Житомирська область посідає 5 місце. Упродовж останніх років у регіоні, як і в Україні в цілому, відбулось скорочення поголів’я корів.

Прес – служба Володимира Арешонкова

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:48
У березні підприємці отримали 1 037 кредитів на 3,9 млр ...
Сьогодні 10:48
Стрілець: Німеччина – надійний партнер України
Сьогодні 10:02
СБУ затримала «крота» фсб, який коригував ракетні удари ...
Сьогодні 09:54
На Харківщині вночі ворожа артилерія спричинила 3 пожеж ...
Сьогодні 09:50
У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятува ...
Вчора 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
Вчора 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
Вчора 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
Вчора 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
Вчора 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення