Гроші є, чи будуть дороги?

12.11 17:02    
За кошти митного експерименту на Житомирщині відремонтовано сотні кілометрів доріг місцевого значення. Що це за кошти і про які суми йдеться? Які ще кошти спрямовують на дороги та які перспективи приведення транспортних артерій до належного стану? Розповіли народний депутат України Володимир Арешонков та голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.
Гроші є, чи будуть дороги?

«Верховна Рада внесенням змін до Бюджетного Кодексу продовжила експеримент фінансування ремонту та реконструкції доріг коштом перевиконання митних надходжень до 1 січня 2019 року. Так званий митний експеримент щодо фінансування реконструкції автодоріг стартував у вересні 2015 року. Згідно з ним, половину суми перевиконання планових щомісячних митних надходжень спрямовують у спецфонди регіональних бюджетів. 

Які це суми? Наскільки мені відомо, у серпні поточного року Житомирська митниця ДФС спрямувала на будівництво та ремонт доріг за рахунок перевиконання плану митних платежів майже 18 млн грн. Всього з початку експерименту перераховано майже 320 млн грн. У минулому році, за інформацією ДФС України у рамках митного експерименту на дороги було направлено 12,3 млрд гривень», - зазначив народний  депутат України Володимир АРЕШОНКОВ.

Які перспективи приведення до належного стану дороги міжнародного значення М-21, яка є частиною європейського маршруту Е582, бере початок на контрольно-пропускному пункті  Виступовичі в Овруцькому районі Житомирської області і закінчується на пропускному пункті Могилів-Подільський, що веде до Бельців у Молдові? Ще влітку Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич у коментарі ЗМІ повідомив, що за рахунок залишку коштів від реалізації митного експерименту 2017 р. ( 116,8 млн грн.) на ремонт ділянки М-21 від пункту пропуску в напрямку м. Овруча буде спрямовано 40 млн грн. Станом на тепер керівник області підтвердив, що ділянка дороги від пункту пропуску в напрямку Овруча ремонтується, також компанія з Білорусі виконала роботи на суму 9,3 млн грн. у буферній зоні. Також Ігор Петрович зазначив, що розпочато ремонт ділянки дороги М-21 і в місті Коростені, а саме – вулиці Героя України Сергія Кемського, щодо якої звертались народні депутати України, в числі яких нардеп від Коростенського округу Володимир АРЕШОНКОВ, до якого в свою чергу направили звернення мешканці району Пашин. «Зважаючи на звернення нардепів, громадськості та, звичайно, на те, що вулиця носить ім’я Героя України, на цю ділянку дороги направлено кошти митного експерименту у сумі 10 мільйонів гривень. Наступного року продовжимо роботи», - підкреслив керівник області.
Гроші є, чи будуть дороги?

Ремонт автомобільної дороги М-21 Виступовичі - Житомир – Могилів - Подільський на окремих ділянках (Коростенський, Овруцький райони) досі триває. Днями хід робіт на ділянці в Овруцькому районі разом з керівництвом району проінспектував народний депутат України Володимир АРЕШОНКОВ. Вже декілька років Володимир Юрійович спрямовує зусилля на те, щоб ця дорога, яка отримала статус міжнародного значення, була приведена до стану міжнародних стандартів.
Нардеп констатує: «Шкода, що Постановою Кабінетів міністрів від 10 жовтня 2018 р зменшено фінансування ремонту дороги Р-49 та М-21 у Житомирській області на 61 млн 415 тис.грн. З цього приводу вже звернувся з депутатським запитом до Прем’єр-міністра України. Під час розмови зі мною, ще у травні поточного року керівник Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак, до якого я звертався щодо збільшення фінансування ремонту дороги Виступовичі - Житомир – Могилів – Подільський і його було погоджено, попереджав: «Якщо в якійсь області до 30 травня не буде розроблено проектної документації, а до 30 червня не буде підписано договорів на виконання робіт - кошти будуть перерозподілені до інших областей».

Щодо асигнувань на будівництво доріг у 2019 році Володимир АРЕШОНКОВ поінформував: « Фінансування дорожньої галузі, починаючи з 2016 року, коли ми ухвалили закони про створення Державного дорожнього фонду України, щорічно збільшується. Дорожній фонд - це ініціатива Президента, який оголосив 2017-2020 роками доріг. Законодавчо встановлено, що податки (акцизи), визначені до наповнення фонду, зараховуватимуться до спеціального фонду в наступному розмірі: 2018 року – 50%, 2019 року – 75% і з 2020 року – 100%. У Проекті держбюджету на 2019 рік передбачено понад 55 млрд грн, з них 17,6 млрд грн. – на місцеві дороги».

«Скажу відверто: таких коштів, які сьогодні виділяються на дороги, не виділилися за останні 10 або й більше років. З Дорожнього фонду в область тільки на місцеві дороги передбачено виділення 615 млн грн, на державні – 630. Плюс кошти «митного експерименту». Наша головна задача, і моя як керівника області, – зробити так, щоб ці кошти були максимально використані за призначенням, і кількість відремонтованих доріг була набагато більша», - висловився Ігор Гундич.

Гроші є, чи будуть дороги?

Гроші є, чи будуть дороги?

Гроші є, чи будуть дороги?

Олег Власюк

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення