В.Арешонков: Не може коростенський чи олевський, чи овруцький пенсіонер заплатити за тепло 4 тисячі гривень, якщо в нього пенсія менше двох

В.Арешонков: Не може коростенський чи олевський, чи овруцький пенсіонер заплатити за тепло 4 тисячі гривень, якщо в нього пенсія менше двох

31.01 11:00    
З 1 листопада Кабінет Міністрів України підвищив ціну на газ для населення на 23,5%, до 8550 грн за тис. кубометрів. Відповідно, це підвищення відбилось і на ціні опалення та гарячої води для населення, адже 70% у тарифі на тепло і гарячу воду становить саме ціна на газ. У Коростені на Житомирщині це викликало громадський спротив. Народний депутат України від Коростенського виборчого округу Володимир Арешонков висловився з цього приводу так:

- Моя позиція щодо протестних настроїв у місті Коростені не відрізняється від позиції пересічних коростенців, які об’єктивно не в змозі оплатити рахунки за компослуги, як не в змозі оплатити й інші мешканці Житомирщини і всієї України. Коростень не виняток. Як на мене, проблема високих тарифів в Україні має три складові: непрозоре і необґрунтоване ціноутворення і щодо газу, і інших компослуг; відсутність лічильників, які мали встановити постачальні організації за кошти закладені в тариф та не врегульована ситуація щодо розмежування повноважень місцевої і центральної виконавчої влади.

У листопаді уряд підняв ціну на газ на вимогу МВФ на 23%, про що заявив сам Володимир Гройсман, мовляв, вимагали на 60%, але ми домовились поки що на 23%. У мене питання: а яка ж реальна ціна газу, чому людям не обґрунтовують її складові? Сьогодні – 23%, завтра – 60%, а далі 100% чи як? Так не повинно бути, хочуть довести ціну газу до ринкової, європейської, то нехай доведуть спочатку зарплати і пенсії до європейських. Люди справедливо обурюються, протестують, бо не може коростенський чи олевський, чи овруцький пенсіонер заплатити за тепло 4 тисячі гривень, якщо в нього пенсія менше двох», - підкреслив нардеп.


На формування ціни за теплопостачання, а вона найвища серед ком послуг, крім 70 % складової газу, впливають витрати на електричну енергію, заробітну плату, амортизацію, ремонт і поліпшення основних засобів тощо. Виробники теплової і електричної енергії не самі затверджують тарифи згідно проведених розрахунків, а подають такі розрахунки органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів. Відповідно до чинного законодавства це відноситься до повноважень органів місцевого самоврядування.

Нардеп Арешонков логічно запитує, чи подані розрахунки теплопостачальника є обґрунтованими, депутати, активісти перед затвердженням сесією переконались у справедливій ціні, чи не є вона завищеною? За словами парламентарія, справа місцевих депутатів – дбати про інтереси громади, не зважаючи на те, в опозиції вони, чи у більшості. Брати участь у розробці стратегічного планування розвитку міста, прогнозувати вразливі для населення речі, у тому числі й те, що стосується тарифів. Платоспроможність населення низька, відповідно потрібно дбати про енергоефективність, розробляти місцеві програми для підтримки населення. Це справа і влади, і активістів, і депутатів місцевих рад. Бо висловлювати незадоволення - це одне, а запропонувати шляхи вирішення проблеми, вжити превентивних заходів - куди важче.

Депутат обурюється й тим, що не було зроблено нічого, аби не допустити несправедливості в оплаті компослуг, адже, суми сплати за теплову енергію в будинках, де встановлені лічильники значно нижчі.

«Чому проблема відсутності лічильників виникла лише зараз, чому активісти не піднімали цю проблему заздалегідь, не інформували мешканців будинків, де відсутні прилади обліку тепла, що їм доведеться платити значно більше, чому не піднімали це питання на сесії, не виносили на обговорення громадськості? Крайніх завжди можна знайти, а як це покращить ситуацію?», - констатує нардеп.

На його думку, вирішення проблеми з високими тарифами на компослуги в Україні лежить у площині раціонального, а не політичного рішення, бо весь час незалежності газ – це предмет політичних ігрищ, маніпуляцій і популізму. «Підтримаю всі раціональні пропозиції, готовий співпрацювати з депутатським корпусом щодо виходу з ситуації, яка склалась у Коростені, в інших районах та громадах округу. Тому я однозначно підтримаю звернення депутатів Коростенської міської ради щодо зменшення цін на енергоносії та збільшення соціальних норм для призначення пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги. А загалом хочу підкреслити: доки не збільшать видобуток власного газу, не розпочнуть модернізацію комунальної сфери, бо маємо великі втрати на шляху транспортування, не перейдемо на енергоощадні технології, люди будуть заручниками неефективного управління. Відтак потрібно активніше відстоювати власні інтереси, вимагати від компетентних осіб відповідальності за делеговані повноваження, і робити це системно, а не йти на поводу у тих, для яких чим гірше - тим краще», - констатує нардеп.

Записав Петро Гнатюк

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:08
Поліцейські розшукують підозрюваного у замаху на умисне ...
Сьогодні 00:07
В Україні запрацював координаційний центр інтегрованого ...
Сьогодні 00:06
Судитимуть трьох осіб, які за 10,5 тис дол переправляли ...
Сьогодні 00:06
Генпрокурор та Голова Представництва Дитячого фонду ООН ...
Сьогодні 00:02
На Тернопільщині слідчі оголосили підозру працівнику аг ...
Сьогодні 00:05
Держспецзв'язку: росіяни пошкодили телевізійну вежу у ...
Сьогодні 00:03
Країни «великої сімки» долучаться до відновлення та мод ...
Вчора 23:59
Прикордонники затримали на під’їзді до кордону з Румуні ...
Вчора 23:57
Драганчук: В умовах війни Україна досягла значного прог ...
Вчора 23:55
Галущенко на засіданні Координаційної групи G7+: Маємо ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення