Уряд Гройсмана: 3 роки незворотних реформ і позитивних змін

17.04 16:07    
Уряд Гройсмана: 3 роки незворотних реформ і позитивних змін

За три роки Уряд Володимира Гройсмана почав інтенсивно виводити Україну з кризи і дав старт багатьом успішним змінам, на які держава чекала десятиліттями.

Упродовжцього часу Уряд довів свою ефективність в непростих умовах, коли на Донбасі триває війна, а зовнішні борги України, запозичені попередньою владою, доводиться повертати.

Так, торік економіка України показала найбільше зростання за останні сім років, а рівень інфляції знизився з 43,3% у 2015 році до 9,8%.

«Ми маємо досить позитивний показник 3,2 відсотка зростання ВВП», - підсумовує результати 2018 року Гройсман.

За його словами, стратегічною метою Уряду є концентрація на тому, аби частка зовнішнього боргу відносно ВВП знижувалася, що забезпечить стабільність української економіки та її поступальний розвиток.

«Ми працюємо з фінансовими ринками світу, аби віддати кредити, які на нас поклали минулі уряди протягом 2005-2013 років. Зараз ми щороку платимо 5 млрд дол. в якості обслуговування боргу», - підкреслив Прем’єр-міністр.

Попри труднощі Кабмін рішуче втілює анонсовані реформи. Одна із них – це започаткованау жовтні 2017 року пенсійна реформа.

Як інформують у Міністерстві соціальної політики, з 1 березня цього року підвищення від індексації отримали 8,1 млн пенсіонерів. Ще для 2 млн людей, що мають повний стаж, але отримують мінімальну пенсію, здійснена спеціальна доплата в розмірі 2410 грн, що виплачувалася двома частинами.

«Ми таким чином ліквідували зрівнялівку. Це те, що системно робиться, і буде робитись далі. Я вважаю, що ми зробили ще одну дуже добру справу – ми заклали туди норму автоматичної індексації. Тепер жоден політик не зможе на цьому маніпулювати, бо раніше під вибори робили підвищення на копійки і все», - пояснив Гройсман.

Крім того, за останні три в Україні роки втричі зросла мінімальна зарплата. У доларовому еквіваленті з близько 50 доларів у 2016 році до 150 доларів цьогоріч. Таку ж динаміку демонструє і середня зарплата. Зараз у доларовому еквіваленті вона перевищує 380 доларів, хоча ще три роки тому була вдвічі меншою.

Реформування охопило й систему освіти. За стандартами нової української школи нині навчається майже 450 тисяч дітей по всій державі. У 2018-2019 роках на цей напрямок з держбюджету виділяється приблизно 1 млрд грн.

«Інвестиції в освіту – інвестиції в силу держави. Ми будемо інвестувати в садочки, в сучасний освітній простір, в підготовку професійних кадрів для економіки», - переконаний Прем’єр.

Помітні результати демонструє і медична реформа. Близько 30 млн українців вже підписали декларації із сімейними лікарями. Натомість програмою «Доступні ліки» скористалося понад 8 млн громадян. До переліку препаратів рік тому входило 157 найменувань і за весь 2018-й було виписано і відшкодовано понад 15 млн рецептів. Цього року програма розширена до 239 препаратів, а її бюджет збільшений до 1 млрд грн.

В Україні зберігається тенденція до зростання обсягів фінансування ремонту доріг за кошти держбюджету, а також посилюється контроль за якістю виконаних робіт. До прикладу у 2017 році було побудованобільше доріг, ніж у рекордному 2011-му. Натомість минулого року обсяги 2017-го вдалося збільшити вдвічі.

У бюджеті на 2019 рік передбачено на ремонт доріг рекордні 55 млрн грн, з яких 15 млрд грн – на місцеві дороги.

«Думаю, українці вже бачать, що в кожній області реалізуються проекти будівництва, реконструкція доріг і т. д. Тому ми побудували єдину систему, зараз нам потрібен тільки час. Наша стратегія з 2018 року – за 5 років побудувати всі з'єднання між всіма обласними центрами і ми це зробимо», - підкреслив Прем’єр-міністр.

Прогресивні урядові ініціативи впродовж останніх років знаходили необхідну підтримку в парламенті, який ухвалював їх на законодавчому рівні. Одна з таких змін – це запровадження трирічного бюджетногопланування.

«Запроваджується новий механізм бюджетного планування на три роки, що має більшу прогнозованість і послідовність виконання урядових рішень і програм, розширення горизонту планування для всіх, зокрема й місцевих бюджетів», - підкреслив голова уряду.

Як показують результати останнього опитування, проведеного Агентством моделювання ситуацій, 85,5% українських експертів вважають, що за три роки діяльності уряду Володимира Гройсмана ситуація в країні змінюється у позитивному напрямку.

Серед найбільших досягнень Кабміну під керівництвом Гройсмана експерти називають підвищення мінімальної зарплати, монетизацію субсидій та осучаснення пенсій з запровадженням автоматичної індексації. Серед найпомітніших зрушень – децентралізацію, державну безпеку й оборону, шляхову інфраструктуру та підтримку аграрного сектору.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:10
У МВС відбулася робоча зустріч із представниками Європе ...
Сьогодні 11:02
У Дніпрі завершено аварійно-рятувальні роботи
Сьогодні 11:01
Около 11 тыс волынян зарегистрировались для прохождения ...
Сьогодні 10:59
7 волынских проектов по защите окружающей среды получат ...
Сьогодні 10:57
Івано-Франківські рятувальники ліквідували пожежу в при ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення