Експерти: На посаду прем'єр-міністра найбільше підходить Юлія Тимошенко

Експерти: На посаду прем'єр-міністра найбільше підходить Юлія Тимошенко

03.06 09:36    
Парламентські вибори, що відбудуться 21 липня, завершать перезавантаження центральної влади в Україні. Нинішня Верховна Рада не захотіла співпрацювати з новим Президентом, тому Зеленський розпустив її достроково. Хто стане союзником глави держави у новому парламенті? Цим питанням переймаються провідні політичні аналітики.

Соціологічні опитування засвідчують: 21 липня до парламенту проходять тільки старожили української політики (ВО «Батьківщина», БПП «Солідарність» і «Опозиційна платформа») та один новачок – президентська партія «Слуга народу». «Голос» Вакарчука – під великим запитанням.

А причина цього – високий прохідний бар’єр, який нині становить 5 відсотків. Зеленський пропонував його зменшити до 3 відсотків: так Президент знищив би корупційну «мажоритарку», а його «Слуга» провів би більше депутатів до Ради.

Але парламентська більшість, що склалася за часів Петра Порошенка, уперлася й не захотіла змінювати виборче законодавство. Це й стало однією з причин, через яку Зеленський розпустив Верховну Раду.

Ініціативу нового глави держави підтримала лише фракція «Батьківщина». Схоже, ця політсила й стане головним коаліційним партнером «Слуги народу», а лідер «Батьківщини» Тимошенко – прем'єр-міністром.

«Виходить так, що Президент – від «Слуги народу», головою Верховної Ради, ймовірно, буде також представник «Слуги народу», а прем'єр-міністром, як не крути, – представник «Батьківщини». Ідеться про лідера партії Юлію Тимошенко», – каже директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов і додає: «Тимошенко – фаховий і досвідчений політик високого рівня, якого нині не має команда чинного Президента».

За прогнозом політолога, підтримка ВО «Батьківщина» на парламентських виборах зросте, натомість рейтинг БПП «Солідарність» знизиться за рахунок відтоку голосів до партії Вакарчука.

«На західноукраїнському і центральноукраїнському електоральному полі просуватиметься партія «Батьківщина», – уточнив Карасьов.

Директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко також вважає, що наразі найбільш ефективним прем'єр-міністром може бути Тимошенко, адже вона має необхідний досвід вирішення кризових ситуацій у країні.

Експерт наголошує, що, призначивши лідера «Батьківщини» головою уряду, Зеленський виконає і свої передвиборні обіцянки, зокрема зниження ціни на газ для населення, і вирішить украй нагальні державні питання, як-от проведення переговорів із МВФ чи призначення посадовців виконавчої влади.

«Оце була б велика політика, а не дотепні анекдоти», – зіронізував Небоженко і додав: «Зараз важливо продемонструвати, що влада в Україні не просіла, не обвалилась, не відбулося зупинок».

Директор корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко наголосив, що команда «Батьківщини» найбільше орієнтується на захист інтересів громадян, а тому можуть бути деякі розходження із ліберальним «Слугою народу».

«Ми бачимо, що ті кроки, які справді викликають сумніви, відразу піддаються критиці, а де новий Президент має рацію – його підтримують», – зауважив експерт.

Матвієнко, мабуть, мав на увазі пропозицію Зеленського щодо референдуму про мир із Росією, яку різко розкритикувала Тимошенко.

Водночас лідер «Батьківщини» передала голові Адміністрації Президента проекти конкретних нормативних документів, підписавши які, Зеленський удвічі знизить ціну на газ для населення, чим додасть собі популярності.

Таку позицію Юлії Володимирівни Матвієнко назвав «цілком конструктивною й діловою щодо чинного Президента».

Залишається дочекатися, на яку позицію після парламентських виборів остаточно стане Президент Зеленський – популізму чи реального захисту інтересів держави та її громадян.

Олександр БОНДАР

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення