Угода між Фондом енергоефективності та IFC дає старт фінансуванню програм енергоефективності в багатоквартирних будинках, — Зубко

Угода між Фондом енергоефективності та IFC дає старт фінансуванню програм енергоефективності в багатоквартирних будинках, — Зубко

09.07 09:36    
Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час підписання Угоди про партнерство між IFC (Міжнародною фінансовою корпорацією) і державним Фондом енергоефективності України.

Угоду підписали Директорка Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну та менеджер практики IFC, глобальна практика Світового банку «Фінанси та ринки» Рольф Берндт.

«Угода — правова основа для повноцінного запуску Фонду та старт фінансуванню програм енергоефективності в багатоквартирних житлових будинках, які створили ОСББ. Сьогоднішнє підписання є наступним значним кроком до підвищення енергоефективності. Більше 80% багатоквартирних будинків в Україні потребують енергоефективної модернізації, а Фонд енергоефективності працюватиме з ОСББ, щоб допомогти у реалізації цих заходів. Завдяки підтримці IFC ми зможемо забезпечити управління програмою у відповідності до найвищих стандартів і досягнути поставлених цілей», — зазначив Геннадій Зубко.

В рамках Угоди, протягом наступних чотирьох років, з Фонду енергоефективності України для впровадження енергоефективних заходів в ОСББ буде виділено 235 мільйонів доларів США. Це фінансування за рахунок коштів держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.

Передбачається, що у програмі, яка буде фінансуватися створеним Фондом Енергоефективності разом із Багатостороннім донорським трастовим фондом візьмуть участь щонайменше 6000 об’єднань співвласників житла (ОСББ). Трастовий фонд, що працюватиме під керуванням IFC і за підтримки Європейського Союзу та Німеччини, покликаний допомогти Україні зменшити її залежність від імпорту газу і паралельно зменшити державні субсидії на енергоспоживання населенням.

Юлія Головатюк-Унгуряну, директор ДУ «Фонд енергоефективності», підкреслила: «Ми вважаємо, що Фонд стане загальнонаціональною історією успіху. Співпраця з IFC та донорами дасть Україні можливість підвищити енергоефективність та зменшити викиди діоксиду вуглецю, паралельно допомагаючи країні виконати її міжнародні зобов’язання».

Рольф Берндт, менеджер практики IFC, глобальна практика Світового банку «Фінанси та ринки», зауважив: «Фонд енергоефективності — це інноваційний інструмент, який допоможе створити новий ринковий попит на енергоефективність в Україні. Часткові гранти на енергоефективні ремонти в житлових будинках заохочуватимуть мешканців інвестувати в такі заходи, що дозволить сім’ям заощаджувати на опаленні, одночасно підвищуючи комфорт у їх помешканнях».

Нагадаємо, Фонд енергоефективності – єдина в Україні державна установа, створена відповідно до Закону «Про Фонд енергоефективності», розроблений Мінрегіоном спільно з міжнародними партнерами та експертами. Мета Фонду – надання фінансової та технічної допомоги для впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних житлових будинках та масштабна термомодернізація житлового сектору. Наразі 15 перших ОСББ з різних регіонів вже тестують процедури в рамках роботи Фонду.

Фонд енергоефективності надає підтримку об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень з врахуванням кращих європейських практик з термомодернізації будівель.

Програма Фонду енергоефективності реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН).

За словами Геннадія Зубка, модель роботи Фонду, всі його процедури та програми розроблені за підтримки та безпосередньої участі представників Європейського Союзу та Уряду Німеччини. До розробки принципів операційної діяльності залучена Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC).

Економічний ефект від роботи Фонду матиме мультиплікативний ефект для всієї економіки країни:

· інвестиційний потенціал ринку енергоефективності – 50 млрд євро

· економія енргоресурсу у будинках – до 60%

· скорочення споживання газу — до 10 млрд м3

· створення до 75 тисяч робочих місць (для інженерних кадрів, кадрів для будівельної, енергосервісної галузей та енергоменджменту).

«Робота Фонду відкриває величезний ринок енергоаудиту, а також колосальні можливості для розвитку малого та середнього бізнесу, будівельної індустрії. Абсолютно переконаний, що розвиток ринку енергоефективності матиме позитивний ефект для зростання ВВП країни та розвитку економіки», — зазначив Геннадій Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Сьогодні 10:36
Дніпропетровські рятувальники ліквідували пожежу, що ви ...
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення