Напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення

13.01 15:37    
На виконання доручення Президента України, у понеділок, 11 січня, під час наради з керівництвом Міненерго, НАК «Нафтогаз», НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу Президента було напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення.
Напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення


Перший підхід передбачає формування тарифів на газ за формулою “ціна на європейських хабах “мінус” транспортування газу до України”, який пропонує Міністерство енергетики. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил.



Другий підхід, який пропонує державна компанія “Нафтогаз”, — це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить “Нафтогаз”.



Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок для українців.



Також за результатами наради з відповідальними відомствами сформовано механізм, який дозволить зменшити ціну на транспортування газу. НКРЕКП терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу.



У переліку розподільчих компаній є декілька десятків компаній – приватних та державних – користувачі мають можливість обирати між ними. Але зараз ціна на їхні послуги коливається від 7 до 11 грн за 1 м3. Навіть у двох трейдерів з Житомирської області ціни різняться у січні від майже 8 до майже 10 грн.



Наразі серед постачальників газу чи ненайменші ціни на газ для побутових споживачів пропонує державний НАК «Нафтогаз». Змінити постачальника можна онлайн за кілька хвилин за цим посиланням: https ://gas.ua/uk/home/join.



Водночас важливою політикою Уряду залишається підтримка найбільш незахищених верств населення. Сьогодні в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. По Житомирській області житлову субсидію отримали 135,3 тис. домогосподарств (28,5 % домогосподарств області).



Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський дав завдання Уряду терміново розв’язати питання з тарифами на газ для населення.



Водночас Урядом сформовано механізм, який дозволить зменшити ціну на транспортування газу. НКРЕКП терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Сьогодні 10:36
Дніпропетровські рятувальники ліквідували пожежу, що ви ...
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення