Поняття безбар’єрності є набагато ширшим і стосується кожного з нас, − Віталій Бунечко

Поняття безбар’єрності є набагато ширшим і стосується кожного з нас, − Віталій Бунечко

16.11 23:16    
Сьогодні, 16 листопада, голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко разом зі своїм заступником Віктором Градівським та представниками профільних структурних підрозділів ОДА взяли участь в онлайн-засіданні Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в оновленому складі.

«Цьогоріч наша Держава відзначає першу річницю приєднання до Партнерства Біарриц − першої міжнародної ініціативи, спрямованої на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, до якої Україна долучилася за ініціативою Першої Леді Олени Зеленської. Понад рік тому ми говорили про початок шляху до встановлення рівних можливостей для всіх. Сьогодні говоримо про те, що зроблено за цей рік за п’ятьма основними напрямами», – зазначив Віталій Бунечко.

Голова ОДА наголосив, що передусім це впровадження прогресивного законодавства щодо гендерної рівності, спираючись на рекомендації найкращих світових практик. Це означає: розвиток безбар’єрного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільного населення; навчання дітей принципів рівності, запобігання насильству; зменшення розриву в оплаті праці, а також забезпечення можливостей чоловіків піклуватися про дітей.

Під час онлайн-засідання Комісії Олена Зеленська розповіла про вагомі результати, досягнуті протягом минулого року, насамперед у питанні протидії домашньому насильству. За цей час в Україні було запущено гарячу лінію «15-47» та проведено аудит її роботи, виділено субвенцію на розбудову мережі притулків, ухвалено та підписано закон, який урівнює всіх громадян у відповідальності за вчинене домашнє насильство.

Крім того, Перша Леді повідомила про ухвалення Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року та початок потужної кампанії з безбар’єрності в країні.

Вона також повідомила, що нарешті ухвалено важливий закон, відповідно до якого з’явився новий вид оплачуваної відпустки, – для тат.

На засіданні йшлося про те, що поряд зі суттєвими позитивними зрушеннями за багатьма напрямами все ще залишаються проблемні питання в частині реалізації цього міжнародного проєкту. На жаль, й досі існує нерівний підхід до чоловіків та жінок, так звана гендерна дискримінація. Скоро ситуація має змінитися. В тому числі це стосується і практичних кроків – вилучення гендерних стереотипів з освітнього процесу, в тому числі й з підручників. Це дуже важливо для формування недискримінаційного підходу ще на етапі становлення особистості.

Як зазначалося на засіданні, у суспільній свідомості безбар’єрність асоціюється переважно із подоланням фізичних перепон. Звичайно, потреби людей з інвалідністю – один із важливих фокусів, однак поняття безбар’єрність є набагато ширшим і стосується кожного з нас. Йдеться про інформаційну, освітню та іншу безбар’єрність.

«На сьогодні важливо забезпечити рівний та повноцінний доступ кожної людини до будь-якого простору, медичних, освітніх та адміністративних послуг. І це має стати нашою реальністю. Зараз триває робота щодо вдосконалення державних будівельних норм, аби будівлі зводилися з урахуванням норм інклюзивності», – наголосив голова Житомирської ОДА.

Також за ініціативи Мінрегіону в 900 громадах України було проведено моніторинг відповідності наявних громадських будівель вимогам безбар’єрності. За проміжними результатами, безбар’єрними визначено лише близько 20 % будівель, частково безбар’єрними – тільки 41 %.

Як відзначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, цю ситуацію потрібно змінювати докорінно. Нині в пріоритеті – до 2030 року створити умови для безбар’єрного середовища. Наприклад, у рамках програми Президента «Велике будівництво» у 2022 році заплановано реалізувати проєкти, які повністю відповідають усім інклюзивним нормам.

Віталій Бунечко зазначив, що на Житомирщині продовжується робота щодо забезпечення безперешкодного доступу маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та транспортної інфраструктури. Проводиться робота щодо створення вільного доступу до закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, під час ремонту автомобільних доріг на пішохідних переходах проводиться пониження бордюрів для зручності пересування осіб з обмеженими фізичними можливостями тощо.

«За останніх два роки вже помітний прогрес у створенні безбар’єрного простору та комфортних умов для інклюзивного навчання і розвитку дітей у звичайних навчальних закладах. Створено всі умови для того, щоб усунути бар’єри в закладах освіти. В нашій області триває відновлення парку шкільних автобусів, щоб діти з найвіддаленіших сіл могли безперешкодно дістатися до опорних закладів й здобути якісні знання», – сказав очільник Житомирської ОДА.

Віталій Бунечко також зазначив, що ще одним нагальним питанням на Житомирщині є протидія домашньому насильству та поширення в суспільстві «нульової» толерантності до всіх проявів насильства. Адже це складна проблема, яка потребує комплексного підходу до її вирішення. Попри це, теперішньої мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих все ще недостатньо, тож потрібно її розширювати, для того, щоб якісну допомогу могли отримати усі, хто її потребує незалежно від місця свого проживання.

«Важливо, що держава активно сприяє вирішенню цього питання. Наразі 7 територіальних громад Житомирщини – Березівська, Курненська, Овруцька, Олевська, Романівська, Семенівська та Хорошівська – вже отримали кошти на створення спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства, та створюють 3 притулки для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, 2 денних центри соціально-психологічної допомоги та 2 спеціалізованих притулки», – повідомив голова ОДА.

Нагадаємо, що сьогодні в Житомирській ОДА відбулося засідання за «круглим» столом із нагоди відзначення Міжнародного дня толерантності.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Сьогодні 10:36
Дніпропетровські рятувальники ліквідували пожежу, що ви ...
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення