Особливості зарахування учнів до 1 класу закладів загальної середньої освіти

Особливості зарахування учнів до 1 класу закладів загальної середньої освіти

19.05 14:45    
Управління Державної служби якості освіти у Житомирській області, враховуючи актуальність питання зарахування учнів до закладів загальної середньої освіти та посилаючись на наказ Міністерства освіти і науки України № 438 від 13.05.2022 та лист МОН України № 1/4202-22 від 16.04.2022, надає роз’яснення щодо зарахування учнів до 1 класу у 2022/2023 навчальному році.

Положення Закону України від 15.03.2022 № 2126-ІX «Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану» спрямовані на створення умов для відновлення та продовження якісного та безпечного освітнього процесу в умовах воєнного стану. Зокрема законом передбачено, що створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду) здійснюють органи місцевого самоврядування та заклади освіти у межах своєї компетенції.

При зарахуванні дітей до закладу освіти необхідно керуватися Порядком зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН №367 від 16 квітня 2018 року (далі – Порядок), та наказом МОН №274 від 28 березня 2022 року «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні». Наказ керівника про зарахування видається на підставі заяви про зарахування до закладу освіти одного з батьків дитини, до якої додаються:
1) копія свідоцтва про народження дитини або документа, що посвідчує особу здобувача освіти;
2) оригінал/копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду», затвердженої наказом МОЗ України від 16 серпня 2010 року № 682.

Якщо ж документи на зарахування подають особи, які є внутрішньо переміщеними та не мають реєстрації на території громади, заклад освіти зобов’язаний сприяти їх реєстрації та не відмовляти у прийомі документів. Діти або один з їхніх батьків, які мають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, довідку про звернення за захистом в Україні, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист, та які не мають одного чи обох указаних вище документів, зараховуються до закладу освіти без них. У разі відсутності свідоцтва про народження дитини для сприяння в його оформленні керівник закладу освіти зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки і піклування за місцем проживання дитини чи місцезнаходженням закладу освіти.

Відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб», довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Згідно з пунктом 6 Порядку, зарахування дітей до закладу освіти, у тому числі до 1 класу здійснюється, як правило, до початку навчального року та відповідно до території обслуговування. Зазначимо, що такими, що проживають на території обслуговування закладу освіти, є мешканці, що мають постійну реєстрацію, та зареєстровані внутрішньо переміщені особи.
Зарахування дитини до 1 класу закладу освіти проводять у терміни, визначені главою 1 розділу ІІ Порядку. Якщо кількість заяв на зарахування до 1 класу перевищує планову загальну кількість місць у 1 класах, то відповідно до пункту 5 глави 1 розділу ІІ Порядку керівник закладу освіти вживає заходів щодо раціонального використання наявних у закладі освіти приміщень та/або ініціює перед органом, у сфері управління якого перебуває заклад освіти:
відкриття додаткового (додаткових) класу (класів);
внесення необхідних змін до організації освітнього процесу;
вивільнення приміщень, що використовуються не за призначенням (у тому числі шляхом припинення орендних відносин).
У разі, якщо після вжиття вичерпних заходів кількість потенційних першокласників перевищує спроможність закладу освіти, орган, у сфері управління якого перебуває заклад освіти, невідкладно має запропонувати на вибір батьків таких дітей перелік закладів освіти, максимально доступних і наближених до місця їх проживання.
Важливо розуміти, що держава ґарантує здобуття загальної середньої освіти в закладі тієї територіальної громади, де зареєстрована особа, у тому числі і як внутрішньо переміщена, та за найбільш безпечною для дитини формою навчання, що може забезпечити заклад освіти. Ґарантія діє і у разі зміни місця проживання дитини протягом навчального року.
Якщо у процесі зарахування дитини все ж виникають проблеми чи запитання, пропонуємо звертатися до територіальних відділів освіти або безпосередньо на гарячу лінію управління Державної служби якості освіти у Житомирській області: (068) 245 8565, (067) 594 2223.

Управління Державної
служби якості освіти у Житомирській області

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення