В.Арешонков зібрав у Києві чорнобильців на Всеукраїнський форум

07.12 16:28    
5 грудня в приміщенні комітетів Верховної Ради України відбувся ініційований народним депутатом України, Співголовою ЧАНДУ Володимиром Арешонковим Всеукраїнський Чорнобильський форум. Обмін думками і напрацювання пропозицій тривало майже 5 годин. Для участі в заході було запрошено близько 100 осіб з числа керівників, починаючи з голів облдержадміністрацій постраждалих регіонів та мерів міст, і закінчуючи керівниками міністерств та відомств, профільних комітетів парламенту, громадських організацій чорнобильського спрямування, науковців та преси. Відгукнулось близько 60 запрошених.
В.Арешонков зібрав у Києві чорнобильців на Всеукраїнський форум

«Ми ставимо амбітну мету – об’єднати чорнобильські організації, зусилля науковців, виконавчої влади, законотворців для напрацювання базових програм з подолання наслідків аварії на ЧАЕС», - підкреслив Володимир Арешонков, звертаючись до присутніх.

За словами Арешонкова, завданням форуму було не в черговий раз висловити невдоволення ситуацією, а прийти до консолідованих пропозицій, щоб не допустити погіршення і розпочати зміни на позитив.

Не зважаючи на ряд розбіжностей у позиціях керівництва чорнобильських громадських організацій, було напрацьовано ряд пропозицій, які Володимир Юрійович вже до кінця дня передав Президенту України, Прем’єр – міністру України та Голові парламентського комітету з питань бюджету. Серед пропозицій: збільшити фінансування за програмою «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» КПКВК 2501200 на 15% у порівнянні з 2016 роком, передбачити кошти в сумі 300 млн. грн. на забезпечення чорнобильців житлом, зняти обмеження щодо пенсійного забезпечення працюючих чорнобильців, відновити бюджетну програму КПКВК 2301490 комплексного медико-санітарного забезпечення та передбачити на її реалізацію 100 млн. грн., передбачити додаткове фінансування програми КПКВК 2506080 для проведення індексації пенсій та пільгових виплат чорнобильцям в обсязі 1, 5 млрд. грн., відновити програму безоплатного забезпечення путівками на оздоровлення потерпілих дітей – інвалідів віком до 10 років та ряд інших.

Присутній на форумі Заступник Міністра соціальної політики В.Мущинін поінформував присутніх стосовно монетизації пільг, аргументуючи, що кошти «ходитимуть за людиною», а не людина буде оббивати пороги державних служб, аби домогтись тієї чи іншої пільги.

Велику увагу було приділено медичному аспекту. Науковці визначили його як головний у комплексі проблем, пов’язаних з наслідками аварії. Було вказано на зростання радіогенних захворювань, що стан здоров’я людей через 30 років після аварії значно погіршився. І якщо загальний екологічний стан змінився на краще, люди продовжують отримувати так звані дози внутрішнього опромінення через забрудненні продукти харчування. За словами представників МОЗу, онкозахворювання значно «помолодшали» і випереджають серцево – судинні. Волинь було названо регіоном, де населення в даний час отримує найбільші дози опромінення з продуктами харчування. Щодо небезпеки онкологічних захворювань, вона буде тривати ще як мінімум 30 років, це так звані пізні радіогенні раки.
В.Арешонков зібрав у Києві чорнобильців на Всеукраїнський форум

Мова йшла й про перегляд зонування вражених територій, зокрема пропонований урядом законопроект 5200. Завідувач сектору з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Державного агентства України з управління зоною відчуження Світлана Сова говорила про експертні висновки щодо рівня забруднень, на основі яких до І зони відносяться лише 111 населених пунктів України. Присутні погодились з тим, що потрібно проводити «реабілітацію» вражених територій, адже землі всерівно в незаконний спосіб обробляються. Однак, люди бояться втратити ті мізерні пільги, які мають. Як аргумент, було наведено приклад Білорусії, де щоденно витрачається 1 мільйон доларів на реабілітацію вражених територій, але не менша увага приділяються здоров’ю постраждалого населення.

Прозвучало ряд пропозицій щодо фінансового забезпечення чорнобильців, присутні наполягали на створенні Державного комітету з питань подолання наслідків катастрофи, висловлювались щодо перерозподілу функцій між міністерствами, що унеможливлює контроль за використанням коштів. Йшлося про створення програми генетичних наслідків Чорнобильської катастрофи, про відсутність належної соціальної підтримки людей, які не з власної волі були в зоні у перші для після катастрофи, це солдати строкової служби – 1300 осіб…
Учасники обговорення висловили сподівання, що об’єднання народних депутатів-«чорнобильців» в Асоціацію, яку очолює Арешонков, стане поштовхом для створення єдиного координаційного центру, діяльність якого допоможе централізовано вирішувати проблеми, пов’язані з подоланням наслідків Чорнобильської катастрофи.

Щодо пропозиції учасників Форуму з Житомирщини, а це Голова Добровільної асоціації «Дзвони Чорнобиля» Л.Антонюк, радник Житомирського міського голови О.Станішевська, Голова Житомирської обласної організації «Благодійний фонд-86» М.Станішевський та Коростенська делегація на чолі з заступником міського голови О. Дзигою, задля більш ефективного вирішення порушених ними проблем, Володимир Арешонков запропонував провести в Житомирі під егідою Чорнобильської асоціації нардепів робочу зустріч за участі представників міністерств у січні наступного року.
В.Арешонков зібрав у Києві чорнобильців на Всеукраїнський форум

Підготувала Алла Яковенко

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення