Знищення історичних пам’яток, як нова форма гібридної війни

Знищення історичних пам’яток, як нова форма гібридної війни

17.01 15:49    
Україна володіє величезною і різноманітною культурною спадщиною, в якій відбилася її складна та драматична історія.

З метою створення внутрішніх протиріч, нанесення шкоди міжнародній репутації нашої держави та провокування конфліктних ситуацій з країнами-партнерами, Кремль почав використовувати нову форму гібридної війни, яка проявляється у вигляді пошкоджень або знищення різного роду пам’ятників та меморіальних комплексів.

Використовуючи складне історичне минуле Польщі та України, Кремль намагається розпалювати конфлікт на міжнаціональному грунті.. З цією метою у 2016 році поблизу Варшави невідомі знищили пам’ятник воїнам УПА. Відеозапис руйнування монумента блискавично поширився на Інтернет-сайтах так званої «Новоросії», яка є кремлівським проектом, що зазнав провалу. Не зважаючи на численні схвальні коментарі прихильників «русского мира», поляки вважають, що руйнування пам’ятників – це провокація, за якою стоять прокремлівські сили.

Як зазначив директор Польсько-української фундації співпраці «ПАУСІ» Ян Пєкло – «Те, що інформація блискавично з’являється на сайті «Новоросії», свідчить про те, що є безпосередній зв’язок між російською агентурою, Росією та нищенням цих українських пам’ятників УПА на території Польщі».

Наступним кроком Кремлівських маріонеток став підрив пам’ятника убитим полякам у Гуті Пеняцькій, що на Львівщині, який відбувся 8 січня 2017 року. Цей пам’ятник відкритий у 2009 році Президентами України і Польщі був одним із символів солідарності дружніх народів.

Нажаль, Житомирщина не стала прикладом по збереженню історичних пам’яток. За останні кілька років було зафіксовано декілька фактів вандалізму щодо історичних та культурних об’єктів. Так, згідно даних наведених у звіті Житомирської обласної організації «Українського товариства охорони пам’яток історії та культури», в Житомирській області було зафіксовано пошкодження обеліску-пам’ятника жертвам голодомору (с. Велика Фосня, Овруцького району), пожежею знищено пам’ятку архітектури кінця ХІХ ст. церкву Іоана Богослова, зруйновано приміщення народного училища ХІХ століття (с. Троща Чуднівського району). Крім цього, було зафіксовано викрадення бронзових орденів Великої Вітчизняної війни та Слави з меморіальної стели на військовому кладовищі (наразі відновлено), барельєф на могилі генерала Ільїна (наразі відновлено), викрадення меморіальної дошки 46-й стрілецькій дивізії (наразі відновлено).

З початку війни на Сході України в Житомирській області з’явились нові історичні пам’ятки – пам’ятні дошки нашим Героям, справжнім Захисникам України, які відали своє життя за нашу безпеку та Незалежність, які у свою чергу можуть стати наступною ціллю для проросійських структур у проведенні диверсійно-підривної діяльності, тому потребують посиленої пильності кожного з нас.

Для того, щоб не стати частиною кремлівського плану із руйнації української історії, потрібно об’єднатись та мобілізувати зусилля громади навколо збереження духовно-цінних державних, регіональних надбань та не допущення їх знищення.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення