Стокгольмській арбітраж виніс проміжне рішення на користь "Нафтогаз" по його позову до російського "Газпрому"

02.06 16:35    
Стокгольмській арбітраж виніс проміжне рішення на користь "Нафтогаз" по його позову до російського "Газпрому" щодо газового контракту 2009 року. Контракт був укладений у надважких політичних та погодних умовах. Україна, у період однієї з найхолодніших зим, залишилась без гарантій постачання газу і тоді, саме завдяки Юлії Тимошенко, вперше був задіяний механізм реверсних поставок газу із Заходу країни на Схід, якій не дозволив Україні перетворитися на суцільний крижаний Алчевськ.

Кабальні умови контракту стали наслідком недолугої політики президента Віктора Ющенко, якій вирішив змінити умови попереднього контракту з "Газпромом", за яким до 2013 року Україна отримувала б російській газ за ціною 50 доларів США за 1000 кубічних метрів.
Починаючи з 2005 року, Україна вимушена була кожного року домовлятися з "Газпромом" на нових умовах. Внаслідок чого ціна на російській газ постійно зростала. Саме завдяки Ющенкові, екс-голова "Нафтогазу" Олег Дубина був відкликаний з переговорів з "Гапромом" 28 грудня 2008 року, коли вже була узгоджена ціна у 232 долара США за 1000 куб.м. газу. Внаслідок чого спровокувалася так звана "газова криза 2008/2009", від якої потерпала як Україна так і Європа.
В 2009 році Росія шантажувала Україну можливим непостачанням газу, а Європу - припиненням транзиту газу через українську територію.
В цей час на уряд Тимошенко здійснювався шалений тиск з боку європейської спільноти і єврокомісара Андріса Пиєбалгса, які вимагали забезпечення безперервного транзиту російського газу до країн ЄС.
Саме через тиск з боку ЄС та неспроможності за рахунок реверса перекрити всі потреби у блакитному паливі і було запропоновано компромісне рішення у вигляді стандартного, для більшості європейських споживачів, газового контракту. Такі самі контракти уклали в 2009 році більшість європейських споживачів російського газу.
Суттєвою відмінністю українського контракту, на чому наполягла Юлія Тимошенко, стала три моменти:
1. домовленість про незмінність ціни на газ у 2009 році і фіксації її на рівні 232,98 долара США за 1000 куб.м. газу;
2. можливість щорічного перегляду ціни на газ;
3. можливість зміни умов контракту у Стокгольскому арбітражі у разі виникнення спорів.
Більшість країн Європи у 2010-2012 рр. відмовились від виконання умов "бери або плати" у досудовому порядку, а німецька RWE Transgas - виграла суд у "Газпрома". В той же час, уряд Азарова не скористався такою можливістю.
Україна, як і інші споживачі російського газу ніколи не використовували формулу "бери або плати", тому жодних збитків країні, завдяки її наявності в контракті не було нанесено.
Те, що Україна перемогла Росію у арбітражі зараз, – це велике досягнення, але на превеликій жаль, згаяно багато часу, бо ніщо не заважало добитися перегляду контракту в 2010-2012 роках, як це зробили Польща, Німеччина, Словаччина та інші європейські країни.

Довідково: Більшість діючих на даний момент контрактів з європейськими партнерами "Газпрому" було укладено в 2009 році.
У вересні 2012 р Єврокомісія почала розслідування відносно "Газпрому" за підозрою в порушенні антимонопольного законодавства ЄС.
В жовтні 2012 року Міжнародний арбітраж визнав право німецької RWE Transgas не сплачувати за невикуплений газ. В липні 2013 року суд Відня залишив у силі рішення Міжнародного арбітражу за позовом "Газпромекспорту" до RWE Transgas за зобов'язаннями take-or-pay на поставку газу в Чехію. Після рішення суду "Газпром" повинен буде повернути RWE частину оплати за газ, починаючи з травня 2010 року, ретроактивності платежами на суму в межах $ 390 млн.
В 2012 році "Газпром" врегулював питання поставок з французькою компанію GDF Suez, німецькою Wingas, словацькою SPP, турецькою Botas, в якості союзників Росії в питаннях енергетичної безпеки, шляхом подання «знижок заднім числом». З польським концерном PGNiG питання було вирішено в досудовому порядку.
В кінці грудня 2016 року «Газпром» представив Єврокомісії пропозиції щодо врегулювання антимонопольного розслідування, розпочатого відносно компанії в 2012 році.
В середині березня 2017 року «Газпром» запропонував змінити практику визначення цін на газ, спростивши можливість їх перегляду. Зокрема, контрактні ціни на російський газ для Болгарії, Естонії, Латвії, Литви і Польщі прив'яжуть до бенчмарк і дадуть можливість перегляду ціни в разі її невідповідності.
Також «Газпром» не повинен вимагати компенсації від Болгарії за відмову від проекту газопроводу «Південний потік». У той же час Єврокомісія визнала неможливим оскаржити порядок поставок газу по газопроводу Ямал - Європа через дії міжурядової угоди між Польщею і Росією.
До 1 червня єврокомісар з енергетики мав отримати відповідної реакції восьми країн Центральної та Східної Європи на пропозиції "Газпрому" щодо зміни умов контрактів та цінової політики. Це Болгарія, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Угорщина і Словаччина. І якщо країни-покупці візьмуть пропозиції «Газпрому», то вони придбають для компанії юридично зобов'язуючий характер.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення