«Закон Случі»: Депутати пропонують карати за забруднення водойм гривнею та позбавленням ліцензій

«Закон Случі»: Депутати пропонують карати за забруднення водойм гривнею та позбавленням ліцензій

09.06 10:07    
Група народних депутатів з «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» зареєструвала у Верховній Раді проект закону, який посилює відповідальність за забруднення морів, поверхневих, підземних вод і джерел питної води. Так званий закон Случа (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння збереженню водних об'єктів і моря, р. н. 6559), зокрема, передбачає зміни до Кримінального кодексу, згідно з якими штраф за промислове забруднення водойм становитиме від 51 тис. грн до 136 тис. грн. Нині фінансове покарання складає від 1700 грн до 3400 грн. У разі повторного нехтування екологічними нормами дозвільні документи на шкідливе виробництво анулюватимуть. Систематичних порушників законодавства також каратимуть позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років або обмеженням волі на той самий строк. Такий самий штраф передбачений і за забруднення моря. У разі повторного порушення – обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років.

Крім того, законопроект передбачає посилення адміністративної відповідальності громадян за забруднення та засмічення водних об’єктів. Штрафи зростуть з нинішніх 51-119 грн до 51-136 тис. грн. Для посадових осіб покарання буде ще суттєвішим – від 85 тис. грн до 170 тис. грн.

«Мета законопроекту – відповідальність за забруднення водойм має бути такою, щоб жоден громадянин України або чиновник не спробував робити це знову», – заявив нардеп з УКРОПу Олександр Дубінін.

Законопроект зареєстрували в парламенті народні депутати Тарас Батенко, Олександр Дубінін, Ірина Констанкевич, Віталій Купрій, Валентин Дідич, Олександр та Віктор Шевченки.

Нагадаємо, 7 червня понад сто активістів із Рівненської, Житомирської та Хмельницької областей разом із представниками УКРОПу пікетували будівлю Кабінету Міністрів з вимогою припинити забруднення річок Хомора і Случ. Учасники акції вже другий рік поспіль страждають через шкідливі викиди Понінківської картонно-паперової фабрики, які за цей час завдали шкоди місцевій флорі й фауні, а тепер загрожують життю та здоров'ю жителів навколишніх населених пунктів. Незважаючи на численні пікети й навіть звернення до Генеральної прокуратури та Міністерства екології і природних ресурсів, влада досі не вжила жодних заходів, які припинили б технологічне забруднення води.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення