Житомирський пенсіонер розповів про гіркий досвід спілкування з шахраями і закликав громадян до пильності

Житомирський пенсіонер розповів про гіркий досвід спілкування з шахраями і закликав громадян до пильності

06.10 09:43    
Житомирянин Гарій Миколайович Макаренко розповів про те, як став жертвою шахрая через необачність і надмірну довірливість. Пенсіонер сподівається, що його історію почують інші і вона стане добрим уроком для них.

За словами Гарія Миколайовича, того дня він звичним маршрутом повертався додому з місцевого ринку. Ішов пішки вулицею Небесної сотні. Раптом його хтось покликав. Озирнувшись, пенсіонер побачив чоловіка в автомобілі-іномарці і підійшов ближче.
Гарію Миколайовичу видалася дивною пропозиція незнайомця, але серйозність його намірів, тим не менше, збила його з пантелику:
– Чоловік з машини назвався громадянином Швейцарії і навіть тицьнув мені перед очі нібито паспорт іноземця. Щось розгледіти у тому документі я, звісно, не встиг і не зміг. А далі запропонував мені забрати у подарунок набори вартісного посуду з антипригарним покриттям, столових приборів з мельхіору та ще й швейцарський годинник. Мовляв, чоловік був на виставці в Україні, а тепер ці речі не зможе перевезти через кордон. Щоб не викинути, бо шкода, він вирішив їх комусь подарувати.

Не насторожили Гарія Миколайовича у спілкуванні з «добродієм» і низка запитань типу чи далеко звідси його дім, з ким він проживає і чи в даний момент чекає когось до себе в гості. Одразу ж після з’ясування необхідних подробиць незнайомець запропонував допомогти пенсіонерові занести «подарунки» до оселі.
Оглянувши незаможну квартиру, «швейцарець» нагадав Гарію Миколайовичу «справжню» вартість посуду, приборів та годинника і попросив компенсувати йому хоча б половину. Пенсіонер лише похитав головою, мовляв, таких грошей у нього немає. Тоді незнайомець скинув ціну ще на чверть, а спантеличений господар відкрив схованку із заощадженнями і почав перераховувати свої збереження. Нахаба й сам сунув руку до грошей і кивнув на купюру іноземної валюти. Пенсіонер зопалу віддав йому 200 євро. Зрозумівши, що більше з діда взяти немає що, «іноземець» поспішив розпрощатися.

Тим часом Гарій Миколайович добре розглянув свої «подарунки», проконсультувався у знайомих і врешті зрозумів, що його обдурив пройдисвіт. Антипригарного покриття на посуді не виявилося, а метал, з якого було виготовлено столові прибори – далекий від мельхіору. Не порадував і годинник: знавці засвідчили, що ціна йому – копійка у базарний день.
– Я багато чув і читав про шахраїв, і навіть за своє життя вже спілкувався з такими. Однак на цей раз мене підвели надмірна довірливість і чарівне слово «подарунок». Про те, що безкоштовний сир буває лише у мишоловці, я згадав тільки згодом, - знизує плечима літній житомирянин.
За свідченнями поліцейських, на Житомирщині щодня фіксується у середньому від 3 й іноді до 10 фактів різних видів шахрайств. Пройдисвіти вигадують нові схеми обдурювання людей і користуються старими, уже не раз перевіреними і загальновідомими, однак дієвими і ефективними. Окремі методи ошуканців ґрунтуються і на довірливості, і на ілюзії швидкого збагачення.
А тому і правоохоронці наполегливо радять громадянам бути пильними у спілкуванні із «занадто доброзичливими» незнайомцями і відмовитися від неймовірних і неочікуваних пропозицій, які згодом обертаються неприємними сюрпризами. Не запрошуйте і не впускайте до своїх осель випадкових візитерів, ким би вони не називалися і що б вам не пропонували. Не вірте невідомим абонентам, які сповіщають про виграні призи у лотереях, про участь у яких ви навіть не здогадувались, і від імені поліції повідомляють про халепу, в яку потрапили ваші родичі.
Будь-які відомості, які вам намагаються нав’язати та видати за правду, перевіряйте особисто в офіційних установах і, не вагаючись, відмовляйте незнайомцям у «супервигідних» для вас пропозиціях. Пам’ятайте про мишоловку і безкоштовний сир у ній.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення