На Житомирщині зафіксовано порушення вимог до ведення агітації

24.10 17:44    
У Житомирській області кандидати на посади голів Глибочицької та Оліївської громад провадять агітаційну кампанію з порушенням вимог закону. Зокрема спостерігачі ОПОРИ зафіксували зовнішню агітацію, примірники якої кандидати не надали до ТВК, та без видимої інформації про замовника, підприємство, що друкувало продукцію, тираж та відповідальних за друк осіб.

19 жовтня в селі Глибочиця по вулиці Михайла Грушевського було зафіксовано зовнішню агітацію (два види банерів) кандидата в депутати Глибочицької сільської ради по виборчому округу №4, самовисуванця Віталія Гукова. З'ясувалося, що кандидат має чотири банери двох видів, на двох банерах спостерігачі ОПОРИ побачили вихідні дані, ще на двох при огляді їх помітити не вдалося, хоча Віталій Гуков переконує, що вихідна інформація наявна. Крім того, у ТВК немає примірників цих банерів. Сам кандидат стверджує, що один вид банера показував комісії і обов'язково занесе до ТВК агітаційні матеріали.

Нагадаємо, що у частині 3 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» зазначено: «Місцеві організації партій… кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі... зобов’язані подати по одному примірнику кожного друкованого агітаційного матеріалу, виготовленого за рахунок власних виборчих фондів, а також з використанням обладнання, що їм належить, не пізніш як через два дні після його виготовлення до відповідної територіальної виборчої комісії».

Крім того, 19 жовтня у місті Житомирі по вулиці Покровській спостерігачі ОПОРИ помітили білборд із зображенням кандидата на посаду Оліївського сільського голови, самовисуванця Олександра Романчука. При детальному візуальному огляді білборду не було виявлено інформації, передбаченої частиною 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», у якій зазначено: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Спостерігачі ОПОРИ зателефонували до кандидата Олександра Романчука, який відповів, що «на них (банерах. – Ред.) вихідні дані є, просто погано проглядаються. Тому що вони такого ж типу, як друковані агітматеріали». В телефонній розмові з кандидатом з’ясовано, що примірник цього агітаційного матеріалу ТВК також не отримувала, всупереч вимогам частини 3 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори».

У суботу, 21 жовтня, у клубі с. Кам’янка, в якому розміщена виборча дільниця № 180321, відбулися організовані Оліївською сільською виборчою комісією публічні дебати кандидатів на посаду голови ОТГ. В цей час на дорозі неподалік клубу спостерігач ОПОРИ зафіксував вантажний автомобіль з агітаційним банером кандидата на кузові. На банері зображено кандидата на посаду Оліївського сільського голови ОТГ, самовисуванця Олександра Романчука. Однак відсутня вихідна інформація, передбачена частиною 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», – відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформація про осіб, відповідальних за випуск.

На прохання спостерігача прокоментувати відсутність вихідних даних пан Олександр відповів: «Якщо треба, то наклеїмо».

«Відсутність вихідних даних або неповна інформація, розміщення її всупереч принципам рівних умов та можливостей, а також ненадання примірника до ТВК може свідчити про фінансування агітації з джерел поза виборчим фондом кандидата, що порушує частину 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», у якій написано, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється», – зауважує координатор громадського спостереження за виборами у Житомирській області Тарас Чмут.

Громадянська мережа ОПОРА закликає всіх суб’єктів виборчого процесу дотримуватися принципу рівних умов та можливостей у веденні передвиборної агітації та законів України.

ОПОРА зауважує, що Кодекс України про адміністративні правопорушення встановлює адміністративну відповідальність за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск (стаття 212-13, штраф від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів з громадян, та від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів з посадових осіб), а також порушення порядку надання або отримання фінансової (матеріальної підтримки для здійснення передвиборної агітації (cтаття 212-15 штраф від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів з громадян, та від 100 до 130 неоподатковуваних мінімумів з посадових осіб).

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).
На Житомирщині зафіксовано порушення вимог до ведення агітації

На Житомирщині зафіксовано порушення вимог до ведення агітації

На Житомирщині зафіксовано порушення вимог до ведення агітації

На Житомирщині зафіксовано порушення вимог до ведення агітації

На Житомирщині зафіксовано порушення вимог до ведення агітації

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:10
У МВС відбулася робоча зустріч із представниками Європе ...
Сьогодні 11:02
У Дніпрі завершено аварійно-рятувальні роботи
Сьогодні 11:01
Около 11 тыс волынян зарегистрировались для прохождения ...
Сьогодні 10:59
7 волынских проектов по защите окружающей среды получат ...
Сьогодні 10:57
Івано-Франківські рятувальники ліквідували пожежу в при ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення