Минулий рік виявився по-справжньому «гарячим» для вогнеборців Житомирщини

05.02 12:42    
Пожежі не перестають вирувати Житомирщиною. Вогняна стихія нищить на своєму шляху не лише будівлі, а й позбавляє життя. І якщо у минулому році рятувальникам вдалось зменшити кількість пожеж (2348 проти 2978 позаминулого року), то, на жаль, кількість загиблих на пожежах зросла на 5,9%.

Провівши аналіз, фахівці ДСНС Житомирщини визначили 5 найпоширеніших причин виникнення пожежі. Отже, найбільше загорянь у 2017 році сталось через необережне поводження з вогнем – 1173. Досить часто жертвами цієї причини стають курці, які або засинають з цигаркою в ліжку, або ж необачно кидають недопалок деінде. Зазвичай це відбувається у стані алкогольного сп’яніння. Саме через цю причину загинула 61 людина.

475 пожеж зафіксовано через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок. 416 через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей. Щороку в осінньо-зимовий період ці останні дві причини фіксуються у сотнях будинків області. Оскільки піч є джерелом підвищеної пожежної небезпеки, то відповідно їй треба приділяти більше уваги.

– Використовуйте для обігріву помешкань тільки сертифіковані електрообігрівачі. Дотримуйтесь правил пожежної безпеки при використанні індивідуальних систем опалення та систем пічного опалення., – звертається до населення перший заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області Василь Кучин. – Ніколи не паліть у ліжку, особливо перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння. Обов’язково стежте за станом та справністю електромережі. У разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски тощо. Намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.

Також до п’ятірки найпоширеніших пожеж входять підпали, через які зафіксовано 123 загоряння. А на 5 місці за кількістю пожеж у 2017 році стоять дитячі пустощі з вогнем. 57 таких загорянь зафіксовано за минулий рік. Нажаль, через подібні ігри загинуло 2 дітей.
Прикро констатувати, але на початку 2018 через дитячі пустощі з вогнем уже загинуло одразу 2 малюка. Трагедія сталась в с. Копище Олевського району. Жертвами вогняної стихії стали півторарічний хлопчик та тримісячна донька. Поруч із ліжком, на якому рятувальники виявили тіла загиблих, знаходились використані сірники.

Подібним трагедіям можна запобігти. Однак для цього необхідно бути вкрай уважними до своєї малечі та прививати культуру безпечної поведінки змалечку.
– Не залишайте дітей без нагляду, – продовжує Василь Кучин. – Тримайте запальнички та сірники в недоступних для малечі місцях. Підростаюче покоління полюбляє копіювати поведінку дорослих. Саме тому ми своїми діяти показуємо приклад малечі і цей приклад має бути гідним для наслідування.

Якщо ж рахувати пожежі, що зафіксовані протягом року в області, то найбільше їх виникло в Житомирі (370), Житомирському районі (168), Олевському районі (134), Коростені (129) та Овруцькому районі (118). Найменше загорянь довелось ліквідовувати вогнеборцям Любарського (12), Бердичівського (39), Пулинського (39), Чуднівського (40) та Лугинського районів (51).

Згідно проведеному аналізу упродовж 2017 року в сільській місцевості виникало більше пожеж ніж у містах та селищах міського типу (1251 проти 1097). Також на пожежах в сільській місцевості загинуло на 40 осіб більше ніж в містах.

Пожежі в сільській місцевості ліквідовуються зі значною втратою часу, загибеллю людей та втратою матеріальних цінностей перш за все у тих районах, де відсутні підрозділи місцевої пожежної охорони.

Як правило, відстань від пожежно-рятувальної частини до місця загоряння відіграє вирішальну роль. Навіть якщо люди своєчасно виявили займання та сповістили Службу порятунку «101», цього може виявитись не достатньо для успішної ліквідації пожежі. Враховуючи дальність виїзду та якість сільських доріг, прибуття вогнеборців до місця виклику потребує значно більше часу. Саме тому дальні населені пункти і потерпають від руйнівних загорянь.

Загалом минулий рік виявився по-справжньому «гарячим» для вогнеборців Житомирщини, проте вони впоралися з ліквідацією надзвичайних подій в області. Ви ж дотримуйтесь правил пожежної безпеки і пам’ятайте – відповідальність рятує життя!

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення