Офіційна інформація стосовно масової загибелі риби в річці на Житомирщині
03.07 12:46
Як вже повідомлялось раніше, 26 червня поточного року працівниками відділу інструментально – лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Житомирській області спільно з представниками Житомирського рибоохоронного патруля встановлено факт загибелі суттєвої кількості риби в р. Гуйва поблизу ДП «Коростишівський спиртовий комбінат» дільниця № 2 м. Андрушівка.
Державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області було здійснено відбір 3 проб поверхневих вод, а саме: - в місці ймовірного забруднення, а саме найбільшого скупчення мертвої риби; - 150 м вище місця ймовірного забруднення; - 250 м нижче місця ймовірного забруднення.
Результатами вимірювань показників складу та властивостей вод у відібраних пробах зафіксовано значний рівень ХСК (хімічне споживання кисню) 180 мгО/дм3 в місці забруднення, 136 мгО/дм3 та 146 мгО/дм3 відповідно вище та нижче місця забруднення; та БСК5 (біохімічне споживання кисню) 27 мгО2/дм3 в місці забруднення, 20,5 мгО2/дм3 та 22,1 мгО2/дм3 відповідно вище та нижче місця забруднення, що свідчить про високу імовірність потрапляння невідомої речовини саме в цьому місці.
Разом з тим слід зазначити, що складність аналізу результатів досліджень полягає в тому, що на даний момент в Україні відсутні нормативи ГДК (гранично - допустимі концентрації) забруднюючих речовин для водних об'єктів господарсько-побутового призначення (в межах населених пунктів).
Зокрема, на місці був заміряний рівень розчиненого кисню, концентрація якого становила від 7,51 до 8,81 мг/дм3, що є достатнім для нормального функціонування живих водних організмів.
Можливо, результати дослідження мертвої риби, яка була передана працівниками рибоохоронного патруля до відповідної лабораторії вкажуть на причину її загибелі.
RuporZT
|