Житомирщина – перша область, в якій затвердили Регіональний план деінституалізації закладів

27.07 13:03    
Під час 17 сесії обласної ради депутати затвердили Регіональний план реформування системи інституційного догляду і виховання дітей в Житомирській області на 2018-2026 роки (далі – План).

Підтримали відповідне рішення 57 депутатів.

За словами Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, Житомирська область стала першою в Україні, в якій до 2026 року реалізують Регіональний план деінституалізації, що ґрунтується на положеннях Конвенції ООН про права дитини та принципах Національної стратегії.

Про це він повідомив у Фейсбук вчора, 26 липня.

«Вітаю Житомирську область із значним прогресом в реалізації реформи деінституалізації. Депутати Житомирської обласної ради підтримали реформу інтернатних закладів та проголосували за затвердження Регіонального плану реформування системи інституційного догляду і виховання дітей в Житомирській області на 2018-2026 роки. Це перша область України, яка на виконання плану КМУ про реалізацію національної стратегії, затвердила свій регіональний план! Цьому передувала тривала підготовка, навчання фахівців, збір даних та їх аналіз, вивчення міжнародного досвіду численні переговори та консультації, але – ми зробили це!», – написав Микола Кулеба у на строрінці у Фейсбук.

Так як сім'я є найкращим середовищем для виховання і розвитку дитини, то основна мета Плану – формування такої системи, яка забезпечить право дитини на проживання, догляд і виховання в сім'ї або умовах максимально наближених до сімейних, доступ до якісних соціальних, освітніх, медичних послуг.

У рамках реформи всі рішення щодо дитини будуть прийматися з урахуванням її потреб, інтересів, дотримуючись принципу найвищих інтересів дитини.

Всі заходи плану спрямовані на створення ефективних механізмів підтримки сімей з дітьми, які об'єднують фінансову, матеріальну допомогу та послуги для сприяння батькам у виконанні своїх обов'язків по догляду та вихованню дітей, подоланні складних життєвих обставин.

Особливу увагу фахівці приділятимуть питанням розвитку базових медичних, освітніх, соціальних послуг, послуг раннього втручання, інклюзивного навчання, альтернативних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, підвищення професійного рівня фахівців, що надають послуги дітям та сім'ям з дітьми, створенню умов для участі неурядових організацій у наданні послуг сім'ям з дітьми, а також питанням інформаційно-просвітницької діяльності, моніторингу та оцінки виконання плану.

Для визначення найбільш ефективної форми трансформації кожного закладу, будуть створені мультидисциплінарні команди, які проведуть оцінку закладу, персоналу та оцінку потреб кожної дитини. При складанні індивідуального плану дитини в першу чергу буде вирішуватися питання про повернення дитини в біологічну сім'ю.

У процесі реформування кожного закладу переважно буде розглядатися можливість створення на їх базі інших освітніх, медичних, соціальних установ / центрів для надання послуг дітям та їх сім'ям, з урахуванням потреб громади, на території якої розташовується установа.

Нагадаємо, що для впровадження в регіоні реформи системи інституційного догляду та виховання дітей у жовтні 2017 року Голова ОДА Ігор Гундич, Уповноважений Пезидента України з прав дитини Микола Кулеба та МБФ Lumos (Великобританія) уклали Меморандум про співпрацю.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення