Сільська родина із Чуднівського району встановила сонячну електростанцію і отримує до 8 тис. грн прибутку в місяць

Сільська родина із Чуднівського району встановила сонячну електростанцію і отримує до 8 тис. грн прибутку в місяць

12.09 16:21    
Родина Марчуків – перша у Чуднівському районі наважилась на таку «авантюру», як кажуть у селі Дубище, і встановила незвичайну приватну сонячну станцію – на подвір’ї біля будинку.

Відтепер родина не сплачує за електроенергію, отримує у сонячні місяці до 8 тис. грн чистого прибутку за «зеленим» тарифом. А ще планує збільшити потужність та перевести опалення на сонячну енергетику.

Про те, наскільки вигідною є енергія сонця для простої сільської родини, спілкувались із пані Аллою сьогодні, 12 вересня.

Пані Алла – медсестра у Чуднівській районній лікарні, чоловік – систематично ходить у море, мають 3 дітей – 2 доньки вже дорослі, син – учень 4 класу.

Власниця станції розповідає, що ідея про встановлення з’явилась у чоловіка, а вже вона – її реалізовувала.

«Ідея встановлення станції з’явилась у чоловіка ще у 2015 році. Я спочатку відмовлялась від такої «авантюри». Але чоловік все виношував цю ідею, адже часто бачив панелі у друзів в Одесі, у Житомирі і знав про те, наскільки вигідний зараз «зелений» тариф. Я читала різні статті в інтернеті про такі станції, поспілкувалась із знайомими, тоді вже й мене зацікавив цей процес. Ще й діти мене підтримували, мовляв мамо, нікого не слухай, ми перші в районі і все у нас вдасться. Тому я погодилась. Вже у червні встановили станцію потужністю 10 кВт», – зазначила пані Алла.

З обласного бюджету родина отримала компенсацію у розмірі майже 46 тис. грн за встановлення сонячних панелей. Пані Алла акцентує, що дізнатись про таку програму відшкодування було неважко, адже майже всі її знайомі знають про таку ініціативу голови ОДА Ігоря Гундича.

«Про те, що можна отримати відшкодування до 50 тис. грн, дізналась з Інтернету, від знайомих у Житомирі, які вже отримали компенсацію від ОДА. Скажу вам, що люди знають про таку ініціативу голови ОДА Ігоря Гундича» – наголошує власниця.

Кошти, які використали на встановлення, – це заощадження родини. І хоча планували їх витратити на придбання житла для дітей, сім’я одноголосно вирішила спрямувати їх сонячні панелі. І не прогадали, адже завдяки енергії сонця, у родини є додатковий «пасивний заробіток». Крім цього, це стабільний довготривалий дохід, адже панелі гарантовано працюватимуть на всю потужність 20 років.

«На повну потужність сонячні панелі працюють більше 2 місяців. У середньому в місяць отримуємо 6 тис. грн чистого доходу. Це в 2 рази більше, ніж моя заробітна плата у лікарні, на яку дуже важко прожити і ще й допомагати дітям. Це реально вигідна справа, адже можна отримувати кошти від енергії сонця, і відкладати їх наприклад на житло, яке потрібне нашим дітям. Поки що не підраховували, за скільки часу окупиться станція. Але плюси однозначно є. За світло ми не платимо, хоча раніше у нас виходило по 500-600 грн в місяць», – тішиться результатом власниця.

Незвичайне розташування панелей пані Алла пояснює тим, що на будинку було невигідно встановлювати обладнання: «Частину влаштували на даху господарського приміщення, решту – на спеціальних конструкціях у подвір’ї. І тепер, коли будь-хто заходить у подвір’я, то проходить через енергію сонця. Взагалі у мого чоловіка грандіозні плани – закупити ще панелі та збільшити потужність станції до 20 кВт, перевести опалення також на сонячну енергетику. І тоді не будемо використовувати газ та платити по 3-4 тис. грн за тепло».

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:57
У Тернополі в пасажирському транспорті травмувалася жін ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення