Громади Житомирщини активізовують та залучають молодь до розвитку територій

10.02 23:11    
Формування ефективної та якісної молодіжної політики в громадах необхідне у процесі розвитку територій, адже будь які стратегії, проекти та ініціативи мають значення, коли населення громад активне, а молодь не виїздить. Сьогодні в ОТГ регіону є значні проблеми із залученістю молоді до розвитку територій громад. Особливо сільські території відчувають дефіцит на молодіжні сучасні простори, які сприяли б розвитку інституційної спроможності громад. Відсутність молодіжних рад, молодіжних центрів, застаріла мережа сільських клубів та бібліотек створюють ситуацію, коли молодь опиняється сам на сам із вулицею та інтернетом
Громади Житомирщини активізовують та залучають молодь до розвитку територій

В рамках пакету «Розвиток людського потенціалу громад: кадрова політика в ОТГ», розробленому командою Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, протягом минулого року було проведено цикл навчань для активізації молоді об’єднаних громад. Для молоді 18 громад було проведено навчальні консультації «Активізація молоді громад». У червні 2018 року було проведено молодіжний форум «Можливості молоді в громадах в рамках децентралізації» на який залучили понад 80 учасників із яких 60 це молодь із 6 ОТГ.

«Форум дозволив нашим дітям побачити рівень однолітків інших громад. Напрацювавши нові проекти та ідеї ми шукаємо можливості для їх реалізації», - розповідає Ірина Кирильчук, начальник відділу культури, туризму та спорту Городницької селищної ради.

На форумі команди громад навчали проектному менеджменту, громадській діяльності, пластовій методиці. Протягом року було проведено 10 тренінгів для фахівців громад з розвитку молодіжного руху та її інституалізації.

«Важливо розпочати процес інституалізації молодіжного руху у громадах. Тобто на рівні ОТГ потрібно створювати молодіжні ради, молодіжні центри, громадські організації та трансформувати простори бібліотек та клубів в селах. Це дозволить досягнути дві ключові цілі: активізувати дітей та створити можливості для реалізації молодіжних ініціатив», - наголошує Дмитро Клименко, радник з комунікації Житомирського Центру.

Завдяки активній роботі команди центру вдалось залучити до громадського життя громад сотні молодих людей у різних форматах. У Семенівській ОТГ було відкрито «Арт-простір у селі Іванківці». Це молодіжний простір в якому діти можуть реалізовувати свої ідеї та розвиватись, крім того, для реалізації цього проекту команда громади залучила грантові кошти та провела краудфандингову кампанію і зібрала понад 34 тисячі гривень.
Громади Житомирщини активізовують та залучають молодь до розвитку територій

Громади Житомирщини активізовують та залучають молодь до розвитку територій

У Коростишівській ОТГ започаткували платформу неформальної освіти «Школа місцевого самоврядування», який створює умови для молоді отримувати досвід. В Чоповицькій громаді було створено Молодіжну раду, яка активізувала співпрацю між владою та молоддю й створила умови для реалізації проектів молодіжних ГО та школярів. У Любарській ОТГ також створено Молодіжну раду, яка об’єднала активну молодь та прогресивних посадовців. В Городницькій, Брониківській та Коростишівській створюють молодіжні центри на базі наявних бібліотек та будинків культури.

«Нам вдалось сколихнути молодих людей окремих громад для залучення до процесу розвитку територій. Ці діти будуть впливати на розвиток громад, адже будуть жити там», - переконаний Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру.

У 2019 році команда Житомирського Центру планує низку заходів для громад для залучення молоді до розвитку територій. Вже сьогодні триває робота з командами Чоповицької, Брониківської, Городницької, Овруцької, Словечанської, Любарської та Баранівської громад з підготовки проектів розвитку молодіжного руху та створення молодіжних організацій.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення