Комунальні медичні установи обласної ради змінили статус, аби працювати в умовах медичної реформи

Комунальні медичні установи обласної ради змінили статус, аби працювати в умовах медичної реформи

25.06 12:48    
Три комунальні установи охорони здоров’я Житомирської обласної ради пройшли процедуру автономізації і стали комунальними некомерційними підприємствами, аби працювати в умовах медичної реформи. Цей статус вже мають «Житомирське обласне стоматологічне медичне об’єднання», «Госпіталь ветеранів війни» та «Обласний центр громадського здоров’я».

Ще 13 комунальних медичних установ обласної ради перебувають у стані реорганізації. А саме: «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр», «Обласний медичний центр здоров’я та спортивної медицини», «Житомирський обласний перинатальний центр», «Обласний міжрайонний діагностичний центр», що у м. Коростені, «Житомирський обласний центр крові», «Обласний медичний центр з надання спеціалізованої допомоги хворим на залежності, ВІЛ/СНІД - інфекції та шкірно-венерологічні захворювання», «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня», «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», «Обласний протитуберкульозний диспансер», «Обласний онкологічний диспансер», «Обласний медичний центр вертебрології і реабілітації», «Житомирська обласна психіатрична лікарня №1», «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського».

Варто зазначити, що автономізація медичних закладів є основним завданням медичної реформи, і цей процес дасть можливість їм бути більш незалежними в господарських та управлінських справах. Зокрема, заклади зможуть самостійно розпоряджатися фінансами, формувати власну кадрову політику, визначати внутрішню організаційну структуру підприємства тощо.

Фінансуватимуться такі некомерційні підприємства не за кошторисом витрат за статтями, а на основі власного фінансового плану, що дозволяє ефективно розпоряджатися коштами. Заклади матимуть власні рахунки в банках, зможуть відкривати депозити.

Керівники та колективи підприємств вже самостійно розроблятимуть систему оплати праці, премій або бонусів, тобто рівень зарплати встановлюватиметься без прив’язки до тарифної сітки. Наприклад, зарплата може формуватися залежно від кількості декларацій, які підписав лікар, або інших показників, зокрема може враховуватись особисті здібності, кваліфікація, досвід, результати роботи медпрацівника. Рішення щодо зарплатної політики в закладі ухвалюватиме колектив, і це рішення має бути відображено в колективному договорі.

Окрім цього, автономні заклади охорони здоров’я зможуть співпрацювати на договірній основі з лікарями, які зареєстровані як фізичні особи — підприємці та одержали відповідну ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Більше того, комунальні медзаклади лише у новому статусі зможуть укладати договори з Національною службою здоров’я України та отримувати оплату за обслуговування пацієнтів за деклараціями з державного бюджету.

Нагадаємо, що на 23-й сесії обласної ради депутати проголосували за перетворення низки комунальних медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:10
У МВС відбулася робоча зустріч із представниками Європе ...
Сьогодні 11:02
У Дніпрі завершено аварійно-рятувальні роботи
Сьогодні 11:01
Около 11 тыс волынян зарегистрировались для прохождения ...
Сьогодні 10:59
7 волынских проектов по защите окружающей среды получат ...
Сьогодні 10:57
Івано-Франківські рятувальники ліквідували пожежу в при ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення