У Радомишльській ОТГ перетворили бібліотеку на майданчик для розвитку дітей та молоді

10.12 10:54    
В ході реформи децентралізації громади отримали більші повноваження і можливість ефективного управління власними фінансовими ресурсами. Саме ефективність видатків, нові виклики та завдання, які стоять перед громадою спонукали Радомишльську об’єднану громаду до пошуку нових ідей залучення дітей, молоді та старшого населення до культурного життя громади.
У Радомишльській ОТГ перетворили бібліотеку на майданчик для розвитку дітей та молоді

Такою ідеєю стало створення медіатеки. До об’єднання в м. Радомишлі працювали три бібліотеки: міська бібліотека, районна бібліотека для дорослих та районна для дітей, в яких за штатними розписами рахувалося 18,75 штатних одиниць. Міською радою було прийняте рішення створити на їх базі медіатеку зі штатною чисельністю 7,5 штатних одиниць. В результаті оптимізації у 2019 році економія бюджетних коштів склала понад 900 тисяч гривень. Це дало змогу придбати нові меблі, 6 ноутбуків, плазмову панель та лазерний принтер.

«Така оптимізація системи бібліотек допомагає сформувати нову якість послуг для громадян. Сьогодні завдяки ефективній політиці Радомишльська громада створила майданчик для комунікації та розвитку дітей та молоді», - наголошує Сергій Продоус, радник з муніципальних фінансів Житомирського офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Приміщення бібліотеки перетворилось на мультифункціональний заклад, який відіграє важливу роль у житті громади. На сьогодні медіатека є базовим закладом, в якому проводяться методичні об’єднання для бібліотекарів шкіл та бібліотечних закладів культури.

Учні із задоволенням в медіатеці підбирають матеріал та виготовляють стінні класні куточки та плакати. Організовано буккросинг, коли будь-хто може принести власну та взяти будь-яку книгу для читання. Діти та й особи старшого віку проводять змагання в шахи з комп’ютером, а потім організовують турніри між собою.

«Ми змінили формат роботи. Поруч із книговидачею ми організовуємо цікаві креативні заходи для залучення молоді. У вихідні практикується «Бібліотека просто неба», коли в міський парк вивозяться м’які крісла, періодичні видання та книги. І будь-хто з відпочиваючих, коли діти граються на дитячому майданчику, може провести час за книгою. Практикується перегляд та обговорення історичних, морально-етичних та психологічних фільмів», - розповідає Ірина Жарук, керівник медіатеки.
У Радомишльській ОТГ перетворили бібліотеку на майданчик для розвитку дітей та молоді

Також не залишились без уваги люди старшого віку. Для них працює літературна кав’ярня, де можна поділитися враженнями від прочитаної книги, побаченого фільму, зачитати власну поезію чи заспівати власну пісню.

Ще однією нестандартною послугою є запроваджено послугу бібліоняня, коли можна залишити дитину на годину-дві й бібліотекар їй почитає книгу, допоможе зробити аплікацію чи малюнок.

Таким чином, завдяки оптимізації мережі та розвиток матеріально-технічної бази, у громаді вдалось створити сучасний заклад для комунікації дітей, молоді та пенсіонерів.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:37
Повідомлено про підозру водієві, який на пішохідному пе ...
Вчора 23:35
У Києві поліцейські встановлюють обставини ДТП, в якій ...
Вчора 23:31
На пожежі в Ужгороді травмувалось двоє людей
Вчора 23:27
У Києві підрядник розчистив озеро у Деснянському районі ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
12 квітня 16:59
У Житомирі чоловік намагався викрасти декоративні дерев ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення