Як Новоград-Волинські освітяни співпрацюють зі SPARE-Ukraine

06.05 11:22    
З метою аналізу ситуації в навчальних закладах міста та вироблення проекту співпраці шкіл з програмою енергозбереження SPARE-Ukraine (Міжнародна програма «Школьный проект по рациональному использованию ресурсов и энергии») за підтримки програми ПРООН нещодавно в інформаційно-методичному центрі відбувся круглий стіл "Енергоефективність/енергозбереження в навчальних закладах".

У роботі круглого столу брали участь представники SPARE О.Мельникова, Л.Фірсов, міський голова М.П. Боровець, начальник управління освіти і науки О.В. Ільяхова, начальник відділу підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій І.Л. Гудзь, завідувач ІМЦ П.К. Ліневич, керівники навчальних закладів ЗНВО, СШ №4, ЗОШ №5, ЗОШ №9, завідуючі ДНЗ №16, №10, представники інших структур освітньої галузі нашого міста.

Мета діяльності SPARE у нашому місті є формування свідомої мотивації до енергоефективної поведінки, залучення молоді до участі в практичних заходах та проектах, привернення уваги громади міста до раціонального використання ресурсів та енергії, енергозбереження\енергоефективності.
Програмою SPARE охоплені всі області України, але лише 5 міст є пілотними (Славутич, Севастополь, Новоград-Волинський, Долина, Херсон).

У ході дискусії за круглим столом було обговорено та визначено шляхи реалізації енергозбереження\енергоефективності у навчальних закладах міста через впровадження самостійного навчального спецкурсу (7-8 класи), або інтегрованого з предметами природничо-математичного циклу. Активно обговорювалася ідея використання виховання енергозбереження\ енергоефективності у позакласній роботі з дітьми (через створення шкільних бригад енергоаудиту) та здійснення комплексу технічних заходів з енергозбереження у школах міста.

Учасники круглого столу пришли до висновку, що школи мають значне і неефективне енергоспоживання, тобто значний потенціал підвищення енергоефективності. Спільна думка була у тому, що педагогічні колективи є ефективним джерелом інформації та знань як для учнівської молоді так і місцевої громади, відповідають за формування у суспільстві цінностних орієнтирів, стандартів поведінки та практичних навичок з енергозбереження\енергоефективності і наразі їх стан не відповідає змісту навчальних програм та завдань.

Від представників проекту SPARE було отримано гарантію у здійсненні методичного забезпечення і передачі необхідних знань на всіх етапах процесу розробки міського плану енергоефективності в школах міста. Також SPARE надаватиме консультації у процесі впровадження міського плану енергоефективності у навчальних закладах. Процес підготовки спільного проекту SPARE і навчальних закладів міста включатиме розробку тиражуємих моделей залучення учнівської молоді та навчальних закладів в проектну діяльність; підготовку викладачів, керівних кадрів навчальних закладів та їх інформаційно-методичне забезпечення; залучення місцевих органів влади до реалізації технічних проектів на рівні освітніх закладів; аналіз економічної ефективності модернізаційних заходів; проведення енергетичного аудиту в навчальних закладах міста.

Міський голова М.П.Боровець висловив впевненість в успішній та плідній співпраці освітян міста та SPARE.

Представники SPARE того ж дня ознайомилися з енергозбереженням у СШ №4 та з метою мотивування до активної роботи у сфері формування культури енергозбереження у місті провили зустріч із представниками молодіжних та учнівських організацій нашого міста.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення