Житомирський прикордонний загін святкує 19-ту річницю від дня створення

20.06 12:10    
Історія створення Житомирського прикордонного загону починається 2001 року.

Історія створення Житомирського прикордонного загону починається з часу коли на виконання Указу Президента України від 18.01.2001 року № 22/2001 «Про заходи щодо посилення боротьби з незаконною міграцією» Головою Державного комітету у справах охорони державного кордону була підписана Директива від 20 червня 2001 року № 075 «Про створення Житомирського прикордонного загону, як органу охорони державного кордону Прикордонних військ України з місцем дислокації м. Житомир».
Житомирський прикордонний загін святкує 19-ту річницю від дня створення

Організацію роботи щодо формування органу охорони державного кордону було покладено на Командувача військ Північно-Західного напряму Прикордонних військ України генерал-лейтенанта Миколу Йолтуховського, який 20 липня 2001 року затвердив “План формування військової частини 1495».

Місцем розташування управління військової частини в Житомирі було обрано корпуси і прилегла територія науково-дослідного Інституту хмелярства та дитячий садок Інституту сільського господарства «Полісся».

Основним кадровим ядром для формування управління та підрозділів прикордонного загону став особовий склад військових частин Північно-Західного напряму Прикордонних військ України.

Так, на виконання розпорядження Держкомітету в липні 2001 року до місця дислокації управління прикордонного загону прибули перші офіцери, формуючи управління прикордонного загону.

Для розгортання нових прикордонних підрозділів в Київській області, а саме – прикордонної комендатури в м. Іванків, прикордонних застав в с. Оране, с. Млачівка, було направлено військовослужбовців спеціальної прикордонної комендатури «Овруч» Луцького прикордонного загону, яка з вересня 1992 року здійснювала охорону українсько-білоруської ділянки державного кордону на території Житомирської та Київської областей. Та вже 30 жовтня 2001 року зазначений підрозділ було передано у підпорядкування Житомирського прикордонного загону.

1 листопада 2001 року загін приступив до охорони державного кордону у складі двох прикордонних комендатур “Іванків” та “Овруч” загальною протяжністю кордону близько 416 кілометрів в межах Київської та Житомирської областей.

2 листопада 2002 року в урочистій обстановці Голова Держкомкордону вручив прикордонному загону Бойовий прапор.

У грудні 2002 року комісія на чолі з командувачем Північного напряму прикордонних військ України здійснила прийом-передачу прикордонного загону, який з січня 2003 року ввійшов до штату Північного напряму в подальшому Північного регіонального управління.

З початком неоголошеної війни на сході держави, Житомирський прикордонний загін один з перших був залучений до комплектування та забезпечення оперативно-бойових підрозділів Державної прикордонної служби України для виконання завдань із захисту і оборони незалежності та територіальної цілісності України в межах Луганської та Донецької областей.

Всього у антитерористичній операції та Операції об’єднаних сил прийняло участь майже 75% персоналу прикордонного загону.

З метою приведення управлінської структури до загальноєвропейських стандартів, а також її оптимізації та запровадження співвідношення начальницького та рядового складу відповідно до стандартів НАТО, в грудні 2019 року загін став органом охорони державного кордону центрального підпорядкування.

На сьогодні охорону державного кордону в межах ділянки відповідальності Житомирського прикордонного загону здійснюють п’ять відділів прикордонної служби: «Іванків», «Млачівка», «Овруч», «Ясинець» та «Копище». Також загін має спеціальний підрозділ – відділ прикордонної служби типу “C” та прикордонну комендатуру швидкого реагування.

Житомирський прикордонний загін займає гідне місце у виконанні завдань по забезпеченню недоторканності державного кордону в системі Державної прикордонної служби України.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:57
У Тернополі в пасажирському транспорті травмувалася жін ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення