Децентралізація на Житомирщині: постановою Верховною Ради України встановлено нові межі міста Овруч

Децентралізація на Житомирщині: постановою Верховною Ради України встановлено нові межі міста Овруч

20.12 13:26    
Парламент змінив та встановив межі 11 міст України. Відповідні постанови Верховна Рада України схвалила на пленарному засіданні 16 грудня.

У Міністерстві розвитку громад та територій України поінформували, що такі рішення створюють для цих міст ширші можливості для розвитку їх територій.

«Це важливе рішення для громад, межі яких парламент сьогодні розширив. Адже так вони отримують кращі, ніж раніше, можливості для розвитку, зокрема розроблення містобудівної документації, генеральних планів та стратегій розвитку громад. Зрештою, в комплексі, це дозволить громадам нарощувати свій інвестиційний потенціал, розвивати місцеву економіку та залучати на свою територію більше ресурсів», – прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Довідка. 16 грудня Верховна Рада України схвалила 11 постанов:

«Про зміну і встановлення меж міста Овруча Коростенського району Житомирської області» № 4273


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту постанови Верховної Ради України
«Про зміну і встановлення меж міста Овруч
Коростенського району Житомирської області»


Резюме
Визначення засад адміністративно-територіального устрою України, порядку створення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів відповідно до європейських стандартів.
Пункт 8.2. «Місцеве самоврядування, територіальна організація влади та адміністративно-територіальний устрій» Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України
від 12 червня 2020 р. № 471.

Проблема, яка потребує розв’язання
На сьогоднішній день межі міста Овруч Коростенського району Житомирської області не встановлені та юридично не закріплені, тому є необхідність упорядкування земельно-облікових даних на території міста Овруч Коростенського району Житомирської області для створення повноцінного життєвого середовища та створення сприятливих умов їх територіального розвитку, забезпечення ефективного використання потенціалу територій із збереженням їх природних ландшафтів та історико-культурної цінності з урахуванням інтересів власників земельних ділянок, землекористувачів, у тому числі орендарів та осіб, які користуються земельними ділянками без оформлення правовстановлюючих документів на ці ділянки.

Суть проекту акта
Проект акта розроблено відповідно до проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Овруч за рахунок земель Підрудянської, Гладковицької, Черепинської та Кирданівської сільських рад Коростенського району Житомирської області (далі – проект землеустрою) Державним підприємством «Житомирський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» з урахуванням генерального плану міста та отримав позитивний висновок державної експертизи землевпорядної документації від 12.07.2017 № 827-17 Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.
Згідно з обліковими даними існуюча площа міста Овруч становить 887,17 гектара земель.
Проектом акта пропонується збільшити територію міста на 105,68 гектара земель, у тому числі за рахунок 37,23 гектара земель, що перебувають у віданні Підрудянської сільської ради, 12,49 гектара земель – Гладковицької сільської ради, 7,64 гектара земель – Кирданівської сільської ради, 48,32 гектара земель – Черепинської сільської ради Коростенського району, водночас передавши 6,42 гектара земель, що перебувають у віданні Овруцької міської ради, а саме 1,24 гектара земель у відання Підрудянської сільської ради, 1,31 гектара земель – Гладковицької сільської ради, 0,90 гектара земель – Кирданівської сільської ради, 2,97 гектара земель – Черепинської сільської ради Коростенського району.
Після внесення змін згідно з проектом землеустрою загальна площа
території міста Овруч Коростенського району Житомирської області становитиме 986,43 гектара.
Проект землеустрою відповідно до законодавства погоджений: відділом Держгеокадастру Овруцькому району Житомирської області – (висновок від 29.09.2016 № 79/41-16); відділом містобудування, архітектури та будівництва Овруцької райдержадміністрації – (висновок від 15.09.2016 № 91); Кирданівською сільською радою (рішення 11 сесії VІІІ скликання від 16.11.2016 № 109); Підрудянською сільською радою (рішення 9 сесії VІІ скликання від 02.11.2016 № 55); Гладковицькою сільською радою (рішення 10 сесії VІІ скликання від 14.11.2016 № 175-10/16); Черепинською сільською радою (рішення 11 сесії VІІ скликання від 19.10.2016 № 65); Овруцькою міською радою (рішення 21 сесії VІІ скликання від 06.12.2016 № 617); Овруцькою районною радою (рішення 10 сесії VІІ скликання від 07.12.2016 № 177); Овруцькою райдержадміністрації (розпорядження від 07.12.2016 № 284); Житомирською обласною радою (рішення 8 сесії VІІ скликання від 22.12.2016 № 510).

Вплив на бюджет
Реалізація положень проекту постанови не потребує додаткових видатків з Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Позиція заінтересованих сторін
Проект акта не потребує проведення консультацій із заінтересованими сторонами.
Проект акта стосується питань розвитку адміністративно-територіальних одиниць, інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку, у зв’язку з цим погоджено із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», «Українська асоціація районних та обласних рад».
Відповідно до § 39 Регламенту Кабінету Міністрів України вважаються такими, що погодили проект без зауважень «Асоціація об’єднаних територіальних громад», «Всеукраїнська асоціація громад».
Проект акта не стосується соціально-трудової сфери та не потребує погодження із Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.
Проект акта не потребує розгляду Науковим комітетом Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

Прогноз впливу
Реалізація акта матиме вплив на розвиток території міста Овруч Коростенського району Житомирської області.
Реалізація акта не матиме прямого впливу на:
ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави (аналіз регуляторного впливу);
ринок праці (збереження існуючих і створення нових робочих місць, підвищення рівня зайнятості населення тощо);
громадське здоров’я (покращення чи погіршення стану здоров’я населення або його окремих груп, створення передумов для зміцнення та збереження здоров’я населення тощо);
екологію та навколишнє природне середовище (збільшення чи зменшення обсягу використання відповідних природних ресурсів, рівня забруднення атмосферного повітря, води, земель, у тому числі утвореними відходами, підвищення чи зниження рівня небезпеки техногенного та природного характеру тощо);
інші сфери суспільних відносин.

Позиція заінтересованих органів
Проект акта погоджено без зауважень Міністерством розвитку економіки,
торгівлі і сільського господарства України, Житомирською облдержадміністрацією, Міністерством фінансів України, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.
Відповідно до § 39 Регламенту Кабінету Міністрів України вважаються такими, що погодили проект без зауважень Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру.
Мін’юст листом від 18.06.2020 повідомив, що до його компетенції не належить здійснення правової експертизи проектів постанов Верховної Ради України.

Ризики та обмеження
У проекті акта відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Проект акта не потребує проведення громадської антидискримінаційної експертизи.
У проекті акта відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Проект акта матиме однаковий вплив на представників обох статей.
У проекті акта відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень. Проект акта не потребує проведення громадської антикорупційної експертизи.

Підстава розроблення проекту акта
Проект акта розроблено Міністерством розвитку громад та територій України на виконання доручення Прем'єр-міністра України від 28.11.2019 № 40517/1/1-19 до листів Житомирської ОДА від 13.11.19 № 7088/2-19/45, від 10.04.20 № 2096/2-20/40, з урахуванням листа Голови Верховної Ради України Д. Разумкова від 04.03.2020 № 06/05-112 (55082) та на підставі §121 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 950.

Перший заступник Міністра
розвитку громад та територій
України Василь ЛОЗИНСЬКИЙ


ПРОЕКТ
Вноситься
Кабінетом Міністрів України
Д. ШМИГАЛЬ
“ ” 2020 р.


ПОСТАНОВА
Верховної Ради України
Про зміну і встановлення меж міста Овруча
Коростенського району Житомирської області

_________________________________________
Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:
1. Змінити межі міста Овруча Коростенського району Житомирської області, збільшивши територію міста на 105,68 гектара земель, у тому числі за рахунок 37,23 гектара земель Підрудянської сільської ради,
12,49 гектара земель Гладковицької сільської ради, 7,64 гектара земель Кирданівської сільської ради, 48,32 гектара земель Черепинської сільської ради Коростенського району, водночас передавши 6,42 гектара земель Овруцької міської ради, а саме 1,24 гектара земель Підрудянської сільської ради, 1,31 гектара земель Гладковицької сільської ради, 0,9 гектара земель Кирданівської сільської ради, 2,97 гектара земель Черепинської сільської ради Коростенського району, та затвердити територію міста Овруча загальною площею 986,43 гектара.
2. Встановити межі міста Овруча Коростенського району Житомирської області відповідно до проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальної одиниці — міста Овруча за рахунок земель Підрудянської, Гладковицької, Черепинської та Кирданівської сільських рад Коростенського району Житомирської області (викопіювання із кадастрової карти (плану) додається).
3. Кабінету Міністрів України в межах повноважень забезпечити внесення відомостей про межі міста Овруча Коростенського району Житомирської області до Державного земельного кадастру.

Голова
Верховної Ради України

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення